香港龜友論壇

查看: 1210|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

岩岩新買GE地圖仔..疑似有病@@

樓主
呢隻係原本有GE小班...佢左上果D用左SILVIRSULF CREAM幾日都係咁..唔知點搞番令佢><
有冇人可以教教我點解決佢?

佢真係好鬼怕羞,成日都縮個頭唔比我見佢~~~~~~~

由於我都算係新手,,所以日日都爬文留意其他龜..
岩岩新買GE地圖龜...呢隻野不得了..活潑到不得了...係咁郁未停過..
佢D手手腳腳好齊全..但係唔知點解個背甲好似有小小紅紅地,,唔知咩事..
返到屋企擺落水..大穫..好驚,,佢浮水@@
令我心情大趺/__\我真係好希望佢唔係肺炎..如果係肺炎都唔知點搞佢LA~~~
有冇人可以幫下我...可以令到佢變番隻十全十美GE小龜

自己識小小扮代表就買左呢隻地圖..而家要分開佢地養..
我真係愈黎愈鐘意養龜..希望再養好D,,下次要買忍者同火焰^^
祝各位龜友同各位龜龜都開心健康~~~~~~~

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
brianlam314 + 1 精美相片

查看全部評分

沙發
唔好唔開心:}
我知識有限...幫你唔到
但希望你隻龜健康啦
回復

板凳
地圖冇事ge...
斑斑大大下會好
回復

地板
如果龜龜初到新環境浮水1-2天好正常,唔一定係肺炎,佢會顯得好緊張咁到處抓,等佢熟悉左環境而且將肺空氣吐出就可以沉底,最重要係觀察下除左浮水仲有冇其他肺炎病徵
回復

會唔會未適應新環境咋
回復

係就好LA...真係個心都趺左落谷底..
回復

如果肺炎,就用黑藥試下
回復

龜甲看似正常, 有d地圖有少少側頸, 就會側身游 (我隻就係咁), 從來都側身游....
回復

沉到底未?
回復

HHAA,,如你所願^^終於放鬆10口氣LA
回復

skit 發表於 2012-2-2 22:00
HHAA,,如你所願^^終於放鬆10口氣LA

嗯,果然是新環境緊張,吐了一口氣就沉了對嗎?所以新買既龜浮水千萬唔好以為肺炎而急於用藥,俾龜適應環境既時間一定要有既,如果發現其他肺炎病徵先用藥都未遲
回復

係AR,佢就係咁..我唸住內多少少試下擺佢地一齊相處下..
回復

新龜你第一時間放入水未適應到會有浮水現象,肺炎最主要特徵除了浮水外係用口呼吸.
回復