香港龜友論壇

查看: 1819|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

如果龜龜無肺炎而用左土霉素會唔會有事??

樓主
如題@@  另外1)見龜上左岸之後有開過2,3次口(有DD 水係佢口到出左黎)之後就無再開口呼吸咁係咪姐係正常??
                       2)同埋如果真係肺炎而佢地係陸地上訓係咪都會用口呼吸??  THZ ><
沙發
如果是肺炎                 可以用庆大 试一试了
回復

板凳
其實龜龜會唔會飲水續親?? 頭先我偷偷地望佢見佢好似咳左水一下之後開口大力呼吸左2,3下..之後又無野..我捉起佢係度望左佢3,4 分中佢都無開過口呼吸..咁佢姐係有無事呀??????????????
回復

地板
ANYONE HELP ONE HELP????
回復

我見過龜仔打乞痴
反作用力一野潛入水底(7-8cm)
回復

好似之前見過D C 兄話黑旦幾中意開住個口發呆係咪真架??
回復

無事用咗土黴素都唔會出事,事實上系大陸好多賣龜為咗增加龜存活率,都有系水塘投放土黴素
回復

回復 yukashing 的帖子

唔該哂@@ 為左安全起見都係買左佢黎試下先..係土霉素定係土黴素?? 另外個包裝有無教點用架??
回復

CWadeYin 發表於 2012-1-11 19:04
回復 yukashing 的帖子

唔該哂@@ 為左安全起見都係買左佢黎試下先..係土霉素定係土黴素?? 另外個包裝有無 ...

因為本身唔系專門醫龜,系抗生素來

份量方面,其實你可以淘寶一下,應該有d賣的人有po教你用份量

我以前聽就話半粒開水浸龜,大概過殼咁上下份量,可以順便餵食,等佢吞d水落肚
回復

我果隻$1 大少少size 渣wor ..半粒會唔會太多@@?
回復

土霉素对肺炎无咩用
回復

咁應該用咩同果樣野係邊度買??
回復