香港龜友論壇

查看: 1592|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

豹龜病情嚴重嗎?謝謝各位師兄

樓主

大家好.小弟豹龜已養差不多半年
生長環境資料:冷點29度,熱點35度,每日浸水一次,食物:zoomed糧+草粉+介蘭+車前草
一直身體唔好,今朝早上既屎:

黃色既相信係野葛菜既花.

而家我已經停食,每日浸兩次reptoboost,琴晚forcefeed左一小粒mazuri+小量reptoboost粉同BAC粉+微量甲硝坐
,請問各位師兄我仲有咩要做同埋留意,謝謝各位熱心相助
P.S.之前試過菜+糧,佢一聞到任何糧味即時離開, 亦都試過餓佢4-5日,但依然一見菜就食,一落糧/粉就唔食,寧願餓死,請問我可以點做?謝謝><

沙發
幾時餵過野葛菜花?每日浸幾耐水?
回復

板凳
何仔 發表於 2012-1-9 10:30
幾時餵過野葛菜花?每日浸幾耐水?

師兄,前日餵過,星期六
之前浸水每日一次,早上浸30分鐘,有keep水溫
而家每日早晚浸reptoboost每次30分鐘,120ml暖水,一匙4g冇浸水,但浸完reptoboost有沖水
謝謝><
回復

地板
如果肯食菜, 你不如就吓佢, 落街買多幾種菜/草來混埋一齊來餵佢, 總比不停食藥好.  
回復

太熱喇~
回復

試下食一兩星期mazuri糧,d便便會健康返好多的
回復

落睇似係生虫......
回復

我都有養豹,但係我唔會幫佢地浸太耐水,每次最多10分鐘,
同埋我唔係每日浸,二三日先浸一次,我覺得浸溫水太密有反反唔好,由其係豹,但偏食,應該要多元化同堅持
回復