香港龜友論壇

查看: 2820|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

新手平背一問

樓主

今日啱啱到奇珍屋到買在一隻平背鱷龜 ,有少少養龜問題

1.我用一個膠缸12x8cm養OK?(平背仔得3cm)2.水蓋過殻少少OK?
3.餵咩最好?
4冇加溫器材OK?(係一個冇野嘅櫃入面)
5.食野前用不用換少少暖水?(老細話食野前 換少少暖水 會肯食野d)
6.唔用水淨用棉花或沙鋪底會唔會暖d?
7.使唔使比舊石仔佢上一上岸?長期浸水會唔會有問題?
8.買返黎果陣成身好臭,點解?(下午幫佢用紙巾刷背 又冇敢臭)

謝謝各位師兄!
沙發
回復 petpet23 的帖子

平背鱷龜
回復

板凳
1"ok,半年後要換,生長速度快,成体50cm以上,有能力咬斷手指
3"糧,魚·
4"要加,
5"加暖管
6"吾用水会死
回復

地板
回復 ★wa!` 的帖子

點解唔用水會死?
回復

回復 petpet23 的帖子

沙?點用?
回復

willlysze0409 發表於 2012-1-7 21:46

點解唔用水會死?

龜生長係水度,冇浮台都要水
買支暖管啦,五十蚊下25w
回復

petpet23 發表於 2012-1-7 21:46
問題一:缸已綽綽有餘了
問題二:最多1倍都無所謂
問題三:魚仔,龜糧,生菜

買暖管仲好。。。
回復

5用暖管會唔會有事?
回復

petpet23 發表於 2012-1-7 21:52

水不能那麼身啦,又5系黑旦or刀背= =

點会呀,,
我果隻刀3CM刀用成ABOUT5CM`
唔夠氣会爬上管上面OR伸有條頸
回復

身=新?
回復

willlysze0409 發表於 2012-1-7 21:35
今日啱啱到奇珍屋到買在一隻平背鱷龜 ,有少少養龜問題

1.我用一個膠缸12x8cm養OK?(平背仔得3cm)2.水蓋過殻 ...

咪聽个PETPET小學雞港`
唔用水会死`
沙可能誤食嫁!!
聽我港買支管`
25W50蚊下
回復

使唔使用牙刷幫佢刷背?
回復

willlysze0409 發表於 2012-1-7 21:53
5用暖管會唔會有事?

會,,,凍死!!
管24H開2个月唔洗20$
我60W燈比陸龜24小時開先50$`
回復

willlysze0409 發表於 2012-1-7 21:59
使唔使用牙刷幫佢刷背?

大D先,,,而家刷會傷佢D甲到皮
回復

willlysze0409 發表於 2012-1-7 21:57
身=新?

深,,,,,,,,
回復

petpet23 發表於 2012-1-7 21:46
問題一:缸已綽綽有餘了
問題三:魚仔,龜糧,生菜

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=26295

你刀話自已新手唔好害人OK?`
回復

多謝wa c兄,可以俾你(pm)手機號碼我,手機方便d
回復

轉貼
成年的龜殼平均約有26吋長及重175磅。雄龜一般較雌龜大牠們也可以長約16-32吋

1.      活動開食溫度: 20度~33度, 28度~33度最活躍.
2.      停止活動溫度: 18度以下, 15度以下準備冬眠
3.      冬眠注意:
a.       水深蓋過背甲即可,方便佛鱷呼吸,置於室內安靜角落.
b.      冬眠前一個月準備斷食清腸,餵食頻率與分量從原來一半逐漸歸零
c.       清腸完畢特徵—排泄量從條狀糞便逐漸減量至排出清澈棉絮狀
d.      斷食後換水頻率加速可刺激佛鱷排便
4.      平常餵食分量與頻率
a.       10 cm以下,6分飽,每天or 2天餵一次. EX: 食物排列寬度約為背甲寬度1/2以內,尺寸小於等於背甲長度.表現狀態為佛鱷吃完繼續探頭尋找食物
b.      10 cm~ 20 cm ,7分飽,3~4天餵一次. EX: 食物排列寬度為背甲寬度2/3,尺寸等於大於背甲長度.表現狀態為佛鱷吃最後一隻時,不斷撕扯食物,或吞吐但會食入
c.       20 cm以上,8分飽,一周餵食一次.EX: 食物排列寬度為背甲寬度滿甲,尺寸大於背甲長度以上.表現狀態撕扯食物至破碎狀但不吃下
5.      活動時期水深
a.       10 cm以下,小於等於背甲長度
b.      10 cm~ 20 cm ,等於大於背甲長度
c.       20 cm以上,大於背甲長度
6.      食物種類
a.       泥鰍,高蛋白/低脂/高鈣  20 c m以下必備
b.      蝦類,高鈣/低脂.增厚背甲不可少 20 cm以下必備,蝦槍建議取掉
c.       吳郭魚/鯉魚/鱔魚/老鼠/青蛙/田螺/鱉/小鴨/小雞/牛肉/雞胸肉/泰國蝦… or 任何比佛鱷小的食物均適用…注意,豬肉脂肪太高,勿餵食
d.       昆蟲或麵包蟲等硬皮質太多,佛鱷容易消化不良,當零食可
e.       平常水缸內維持無食物,餵食時不可一次放置所有食物嚇到佛鱷
7.      背甲照顧
a.       20 cm以內,水龍頭沖一沖即可,不要刷甲,會傷害還未變硬背甲
b.      20 cm以上,可用刷子刷甲
8.      陽光需求: 佛鱷生長環境為沼澤區,陽光需求量不大.可適度斜照陽光,嚴禁陽光直照,會導致佛鱷中暑死亡……切記!!!
9.      性別判斷: 10 c m以上佛鱷如為公鱷,腹甲略凹,尾巴根部粗大,洩殖腔離腹甲較遠伴隨會有生殖器有時外露現象
10.  佛鱷為極度貪吃物種,不可過度餵食,會生長過於迅速以及體型過肥與背甲變形變平現象.更重要是吃太多會消化不良有胃腸發炎毛病,寧願餓著也別撐著
11.  水質要求:
a.       自來水可曝可不曝曬
b.      餵食後30 mins會排泄or換水溫度刺激也會排泄
c.       排洩後勤換水,維持水質
12.  缸體要求:
a.       裸缸— 20 c m以內,避免尾尖/背甲/爪子磨損
b.      20 cm以上,可造景或不造景
c.       如需玻璃水缸,須加厚壁厚與強度,因為20 cm以上佛鱷有地盤觀念,有動靜就會撞缸,力道極強,會導致佛鱷鼻部傷害或破缸
d.      缸體尺寸至少為背甲面積的20倍,太小的環境影響佛鱷不長個頭
13.  過濾要求: 除非有造景,不建議過濾,10 cm以下個體不需過濾,一來所需水不多,二者過濾噪音或水流容易嚇到苗子.10 cm以上個體可考慮過濾系統,如果過濾不完全反而容易造成爛甲腐   
      皮水霉等疾病
14.  固定時間餵食,佛鱷見到人會很有互動與控制生長曲線及排泄時間
15.  加溫需求:視個體健康狀況而定,如有生病,需要加溫過冬.一般自然冬眠3~4個月,讓佛鱷進行生理與代謝調節,可以更習慣於天氣的變化而不至於感冒肺炎
16.  取龜注意:佛鱷極兇,小個體就會攻擊人.不可抓尾巴提後腳.正確方式為單手或雙手扣住佛鱷後腿背甲與腹甲中間. 15 c m以上需要布質/橡膠手套,避免爪子或嘴咬到
17.  任何尺寸佛鱷皆不可以硬物逗弄,避免傷害佛鱷口部
18.  佛鱷外觀特徵為
a.       頭部為4種擬鱷中最為寬大,僅次於真鱷,眼睛接近鼻部,眼紋成十字最佳
b.      頭刺,佛鱷特徵為頭刺,以粗刺,密集,如頭蓋骨上也有頭刺者為佳
c.       佛鱷下嘴部一般為黑白條紋類似虎斑紋為佳,鬍鬚從無到12根均有
d.      尾巴較真鱷或其他3種擬鱷短.尾刺均呈三角突起,尤其中間尾刺最明顯,不似真鱷,北美,南美僅有中間尾刺突起,兩側呈瘤狀
e.       背甲體色較其他3種擬鱷淺,或黃或褐或咖啡.少數淺白或深黑為上品.以脫皮後顏色為判別,未脫皮前皮質保護層任何顏色均不能做為標準
19.  肺炎: 溫度變化太大,佛鱷容易感冒肺炎,症狀為精神不濟/呼吸有雜音,於水中浮起.治療為維持水溫28度,斷食靜養3~5日
20.  水霉或爛甲或腐皮:主要原因為水質不乾淨.治療為換清水/患處塗稀釋雙氧水
   /每日干養12小時
21.  腸胃炎:食物不潔或餵食過度不消化引起.症狀為拉稀/食慾不振.治療為斷食
   靜養3~5日
回復

petpet23 發表於 2012-1-7 22:06
我哪裡說得不對?

問題一:缸已綽綽有餘了<成體唔夠
問題三:魚仔,龜糧,生菜<平背鱷龜肉食性,有D連糧刀唔食,生菜係極極極極極極少數
問題四:水龜不用= =<水龜唔洗加溫??暖管整出泥托?
問題五:5洗,你5洗甘誇張ge
問題六:5洗保暖,可以考慮用沙or石頭<5洗保暖?苗唔保暖好易死
p.s.如果真的帕他凍,可以買暖燈..........<暖燈FOR浮台用`令水加溫?開10年刀升唔到1度LOL
回復

willlysze0409 發表於 2012-1-7 22:05
多謝wa c兄,可以俾你(pm)手機號碼我,手機方便d

其實我係wai`
手機冇$,天日比你
回復