香港龜友論壇

查看: 4921|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

用Zilla T5 UVB燈管請留意

樓主
以前我說Zilla T5 UVB管衰退很快, 這不一定是正確的.

因為我是買了頂級的Retro Kit雙T5管燈座, 及Retro Kit四T5管燈座來用, 賣家沒寫管座內的鎮流器是T5或是T5HO, 故我也忽略了燈座內的鎮流器, 昨天我拆了Retro Kit, 才確認了它是T5HO鎮流器.

由於T5及T5HO (HO=高亮)是不能共用的, T5燈管要用T5鎮流器才行, 如T5燈管用T5HO鎮流器, 燈管會快速衰老.

Zilla T5 UVB是普通的T5管, 我把它用在Retro Kit的T5HO鎮流器, 所以衰老非常快, 4-5就不能用了.

昨天我在網上訂了3個T5 UltraSave ST232120 Ballast, 計劃把三個Retro Kit Sunlight Supply雙管燈座, 每個燈座都加裝一個ST232120進去, 變成T5/T5HO兩用; 改好試用三至5個月之後, 再確定一下Zilla T5是否衰老亦異常的快.

由於現時流行的T5, 都是T5HO, 因此市面上的T5燈架裡面的鎮流器, 及另外買的鎮流器, 幾乎全都是T5HO的, 所以用Zilla T5 UVB燈管者要留意一下了.

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
火水. + 10 多謝分享
lukehui + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發

係電子規格上是對. 因UV光管會有一定特性需要適合鎮流器匹配才發揮最好效率, 有如玩音響擴音機與喇叭匹配一樣.
回復

板凳

請問香港那裡買到Zilla T5 UVB管 及T5鎮流器燈架
回復

地板
MichaelL 發表於 2012-1-6 19:36
請問香港那裡買到Zilla T5 UVB管 及T5鎮流器燈架

魚街?               
回復

waiman 發表於 2012-1-7 09:56
魚街?

arcadia 呢隻牌子 ? 香港冇代理~ 難買
行晒魚街 ~冇
回復

MichaelL 發表於 2012-1-7 06:20
arcadia 呢隻牌子 ? 香港冇代理~ 難買
行晒魚街 ~冇

唔係arcadia. 係Zilla.
回復

回復 waiman 的帖子

把Ziila T5錯用在T5HO鎮流器, 三個月後會燒成這黑色, 但在35cm, 還有UVB 55uw/cm2.

今天開始把三個90cm燈座全部改裝, 加多一個鎮流器變成T5/T5HO兩用:

反正都拆了, 干脆加裝各燈獨立開關:

大功告成之後發覺, 4根Zilla全是舊的, 沒有全新的管可測試, 只好裝上一根曾被T5HO鎮流器燒過一個月的來測試, 還有UVB 125uw/cm2.

兩隻小傢伙冬天爆生長紋, 等了幾個小時才能回箱, 全部風車:

回復

靚靚,想問下你個箱磁磚邊度買?
回復

小豹 發表於 2012-1-18 18:28
靚靚,想問下你個箱磁磚邊度買?

我住係紐約.
回復

!!!唔好意思
回復

回復 小豹 的帖子

香港上海街, 軒尼詩道大把啦
回復

thx!!!
回復

爬地自己代理個隻uva + uvb燈得唔得嫁?
回復

回復 waiman 的帖子

順便說一下, 其實無論T8, 或是T5鎮流器, 同是鎮流器也分別好大.

拆開燈架, 鎮流器上有型號, 查鎮流器型號的規格才能清楚.

要留意鎮流器規格的Ballast Factor, 必需等於0.98-1.03, 少過0.97 UVB會光效率低, 多過1.03, 到了1.04-1.05對普通T8/T5/T5HO管, 是過載一點點, 會造成光效率更好, 又不影響衰老, 但對UVB燈就開始過載, UVB會加速衰老.

太高級的T5鎮流器, 會用Ballast Factor: 1.03-1.05, 低級的T5鎮流器, 會用Ballast Factor: 0.85-0.95.

UVB T5, 鎮流器最好用標準值, Ballast Factor: 1.
UVB T8亦一樣, 鎮流器最好用標準值, Ballast Factor: 1.

現成箱T8燈架座里的鎮流器Ballast Factor是多少?
回復

Hata 發表於 2012-1-18 22:12
爬地自己代理個隻uva + uvb燈得唔得嫁?

係邊隻? 有Link?
回復

waiman 發表於 2012-1-19 11:27
係邊隻? 有Link?

http://www.reptileparadise.com/chinese.htm

Brand:Active UV Heat.

強力紫外光燈
高效能紫外光燈,耐用、強力,提供熱力和自然光線外,同時放射長波長紫外光(UVA)和短波長紫外光(UVB)。 集太陽燈及紫外光管 5.0 的效能於一身,是美國最先進產品,本店獨家發售。
回復

waiman 發表於 2012-1-19 07:40
我住係紐約.

今年夏天都會返NY到時出來見吓面飲吓嘢嗱我住Long Island
回復

回復 Hata 的帖子

美國根本冇呢隻燈wo.

http://www.reptileparadise.com/dry_heat_c.htm

美國有Active UV Heat 100w/160w/275w, 係T-rex出既, 包裝係咁既, 但係冇磨沙, 同埋只有高聚光.
但其實就係Mega-ray造, 打上T-rex牌子.

回復

Hata 發表於 2012-1-18 23:24
今年夏天都會返NY到時出來見吓面飲吓嘢嗱我住Long Island

好既.               
回復

waiman 發表於 2012-1-19 12:43
回復 Hata 的帖子

美國根本冇呢隻燈wo.

咁買唔買得過呢? 如爬地賣的是正貨只是包庒唔同咁個膽又得唔得呢?
回復