香港龜友論壇

查看: 4660|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

為改善紅腿的脫水癥狀,再次更換底材

樓主

隻櫻桃紅腿岩買翻來時,整個頭部乾裂發白,幾乎脫皮。將近兩個月的時間中,嘗試多種方法,多次調整環境,都無明顯改善。唯有借鑒朋友的方法,將底材轉作耶泥。之前我用毛巾做底材,覺得毛巾既松軟又保濕又乾淨。但毛巾充其量只能補充空氣中的水分,並不能提供紅腿所需的微環境,不能補充并維持紅腿龜“體內的水分”。新環境中的底材,系耶泥+樹皮。樹皮用熱水浸過,稍稍風乾后與耶泥混合。第一次操作欠缺經驗,耶泥的比例過高,導致底材中水分太大,怕有爛甲的危險。
紅腿龜一進入新環境,立即展現出創造和利用微環境的天賦:訓覺時將身體所有柔軟的部份都埋在底材中,減低體液的流失。不過,我就要多多注意龜箱的清潔與衛生了。請多多指教。

訓覺

訓覺

整體

整體

整體,箱+所有器材+底材=五百幾

整體,箱+所有器材+底材=五百幾

加熱墊下方區域中的溫度,從未低過24度

加熱墊下方區域中的溫度,從未低過24度

我認為從龜箱底部加熱不是一個好方法,因此自創呢種利用加熱墊從上方加熱小塊區域中的空氣的方法。亞加力膠 ...

我認為從龜箱底部加熱不是一個好方法,因此自創呢種利用加熱墊從上方加熱小塊區域中的空氣的方法。亞加力膠 ...

溫控的探頭

溫控的探頭

無插電器的溫控

無插電器的溫控

曬燈區&水盆

曬燈區&水盆

亞加力膠版下方的冷區,紅腿夜晚刨土訓覺的區域

亞加力膠版下方的冷區,紅腿夜晚刨土訓覺的區域

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
nicktsang + 1 原創內容
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
十卜
回復

板凳
iamnero 發表於 2011-12-14 22:46
隻櫻桃紅腿岩買翻來時,整個頭部乾裂發白,幾乎脫皮。將近兩個月的時間中,嘗試多種方法,多次調整環境,都 ...

幾好呀,支持`
回復

地板
支持
回復

ah林-3- 發表於 2011-12-15 09:49
幾好呀,支持`

俾D意見啦~
回復

阿豪 發表於 2011-12-15 10:11
支持

多謝
回復

iamnero 發表於 2011-12-15 14:09
俾D意見啦~

好呀~你話既~* >>>我為以到你電腦個MOON都0K大,用乜牌;?
-------
其實你而家比之前既養法都比之前好左好多喇-_-`
你就快可以做CHING了`
回復

ah林-3- 發表於 2011-12-15 15:57
好呀~你話既~* >>>我為以到你電腦個MOON都0K大,用乜牌;?
-------
其實你而家比之前既養法都比之前 ...

呃……得19寸咋……topcon,$600,內置喇叭
回復

iamnero 發表於 2011-12-15 16:10
呃……得19寸咋……topcon,$600,內置喇叭

哈哈; "呃"` XDD
但睇埋去好似都幾大下咁姐`XDD
回復

ah林-3- 發表於 2011-12-15 18:19
哈哈; "呃"` XDD
但睇埋去好似都幾大下咁姐`XDD

因為……間房細……
回復

隻櫻桃紅腿岩買翻來時,整個頭部乾裂發白,幾乎脫皮。將近兩個月的時間中,嘗試多種方法,多次調整環境,都 ...

師兄
計我話買過造霧器就最好,鍾意濕度幾多就幾多,
椰泥我之前都有用過,但因為椰泥太細&碎,好多時痴住龜龜啲頸位,我自己就覺得一般般

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
權強 + 1 同意至極

查看全部評分

回復

食野先曬龜? 好似太少時間 咁短時間 曬真太陽就差唔多。
不如攪攪佢
回復

另外我覺得水盤可以大啲深啲,
一來紅腿真係好鍾意水,我成日都見佢地浸水同飲水,佢地覺得乾又會走埋去浸,
二來射燈射住水盤濕度都會高啲啦
回復

史提芬 發表於 2011-12-15 19:16
師兄
計我話買過造霧器就最好,鍾意濕度幾多就幾多,
椰泥我之前都有用過,但因為椰泥太細&碎,好多時 ...

多謝你
造霧器我有,一直都用緊。不過據我觀察,造霧器噴出來的水霧並無太大幫助,原因如下:
噴出來的仍然是液態水,不是氣態水。在開放/半開放的環境中只有長開才能維持濕度,一停機濕度即跌,在被加熱的區域效果更差。如果在封閉的環境中用,就會過於潮濕,結曬水珠,再開埋加熱燈,甘就蒸桑拿。D霧又比較涼,萬一開得太大吹得太耐,我驚會引發呼吸道疾病。所以造霧器我都系用定時插蘇,當系輔助加濕。而家隻紅腿系表皮缺水乾裂,空氣中的濕度再高都無用,因此用椰泥,可幫助減少體液流失。
回復

權強 發表於 2011-12-15 19:21
食野先曬龜? 好似太少時間 咁短時間 曬真太陽就差唔多。
不如攪攪佢

隻龜自己會走去燈下,一次曬成半個鐘,一日曬幾次
回復

史提芬 發表於 2011-12-15 19:28
另外我覺得水盤可以大啲深啲,
一來紅腿真係好鍾意水,我成日都見佢地浸水同飲水,佢地覺得乾又會走埋去浸,
...

多謝你。
呢個已經差唔多20cm*10cm了啵……請問你個幾大?
我呢個系開放的環境,一盆水對於空氣濕度的影響,系可以忽略不計的……
回復

iamnero 發表於 2011-12-15 19:41
多謝你
造霧器我有,一直都用緊。不過據我觀察,造霧器噴出來的水霧並無太大幫助,原因如下:
噴出來的仍 ...

師兄,你果隻係咩造霧?
係咪超音波這霧?
我用緊果隻噴出泥既唔係液體水喎,
同埋我長期開住濕度KEEP住70%,熱點乾係好正常既!!
SO FAR泥講,我用左兩個月左右都覺得好正,龜龜都無問題
回復

iamnero 發表於 2011-12-15 19:46
多謝你。
呢個已經差唔多20cm*10cm了啵……請問你個幾大?
我呢個系開放的環境,一盆水對於空氣濕度的影 ...

深度係幾多?
20X10我覺得都夠,
講真,開放式既SETTING,溫度同濕度都係好難控制!
回復

史提芬 發表於 2011-12-15 19:52
師兄,你果隻係咩造霧?
係咪超音波這霧?
我用緊果隻噴出泥既唔係液體水喎,

系超音波啊。我明你意思,不過嚴格來講氣態水系肉眼不可見的。
造霧器我都覺得系OK的,不過提供唔到我隻龜所需咯。系鋪頭度見到個陣時,隻龜的頭皮乾到白曬,就來甩甘……手腳都系好乾燥,我都覺得唔系一頭半個月可以改善到噶啦
回復

史提芬 發表於 2011-12-15 19:53
深度係幾多?
20X10我覺得都夠,
講真,開放式既SETTING,溫度同濕度都係好難控制! ...

深度約1cm。
隻龜而家夜晚會將大部份身體埋系底材中訓覺,甘樣可以大量減少從皮膚表面流失的體液。今日朝早見到已經覺得有少少改善了
回復