香港龜友論壇

查看: 4539|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

新手分享小爛甲爛手草龜精靈與生病地圖龜[請看圖]

樓主

上個月媽媽突然買了兩隻小草龜回來,一看,陰公了,一隻已經有白點
養了一個月,爸爸又突然說買一個大缸養(20.5吋長,13吋深,14吋高)

買了基本器材,未知夠唔夠用,請各位龜友指點吧
水缸有:我認為好雞的過濾器,浮台一個,暖管一支,白石底材,水深是一隻手掌打開-___-

好!看龜!

現在連甲也爛,陰公,只好怪之前自己沒空理他們

下定決心要養大佢地之後買左呢啲,同爬文和問水族店店主交流一下

之後,去了_珍買了兩隻地圖,雖然學精了,但粗心是我缺點><
看圖...........

第一隻很精靈,但只買了一天,未習慣,看到人便狂奔-____-

很大力><

第二隻是粗心選下的一隻,沒細心檢查

整天睡眼惺忪,不像另一隻害怕新主人

腳仔損了><!!!

為左照顧佢地,買左 1. 龜糧 2. 清水 3. 去氯 4. 眼 5. 龜精

唔知以上工具可唔可以令佢地好返呢><?
求各龜友賜教,我不想看見有龜龜升仙........

ps.抱歉標題太爆賣弄龜友同情心><

補充一點:第二隻地圖有時不會打開眼游水...

沙發
得ge 不過買埋龜康寧就最好 因為我都係用龜康寧;
回復

板凳
好簡單,先分開養!!
地圖既皮膚病只要每日早晚乾身滴龜精靈,之後乾養(要一D水都冇!!!),每日浸水30MIN順便喂埋野食,最好滴藥之前先消毒。持之以恆,地圖1-2個星期就好架喇。
草爛甲就要煩少少,用棉花棒OR其他工具挑晒D爛甲地方,之後重複上面既工作,1個月左右就有好轉,等D甲唔再林,生返部分甲之後就可以落水了。
2隻龜都要多D晒太陽!
想安全D既話可以買多支黑藥旁身,可以及早E感冒。
回復

地板
MTCHOI1994 發表於 2011-11-19 20:43
好簡單,先分開養!!
地圖既皮膚病只要每日早晚乾身滴龜精靈,之後乾養(要一D水都冇!!!),每日浸水30MIN順便喂 ...

個殼會唔會變型架??

你想佢死定長命百歲丫  發表於 2011-11-19 21:45
回復

爛甲既話就一定會影響個外型架喇,不過你死都唔肯挑走d爛甲呢,佢就會愈食愈入,龜仔就會一命嗚呼喇
回復

MTCHOI1994 發表於 2011-11-19 21:44
爛甲既話就一定會影響個外型架喇,不過你死都唔肯挑走d爛甲呢,佢就會愈食愈入,龜仔就會一命嗚呼喇 ...

多謝指導><
依家照你咁講咁做
希望佢地會快啲好返啦
回復

oh no..
今日隻小草係水底嘔左出黎,嘔龜糧
係唔係之前食飽得滯
回復