香港龜友論壇

查看: 5962|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

想問下陸龜反車問題

樓主

其實陸龜反車係唔係好難先轉得返身(特別係高圓背),仲有反車會唔會危害到佢既健康或生命? 水龜我就唔覺有

呢個問題,好快可以轉得返身,但陸龜我上網睇片,都係好難先轉到更壞情況係佢自力係轉唔到身,要靠外力幫忙,

因為大多數人都要上班或上學無可能 24 小時留意住隻龜 ,所以先想開個 POST 問下你地.
沙發
回復 花次郎 的帖子

陸龜反車都唔難轉返架! 佢會用頭頂返佢
回復

板凳
我以前隻豹成日反的…唔理佢…佢會好努力反自己的…不過我就見佢反五次…有一次幫佢媻…平時佢要幾耐先反返好自己我就無數據…
回復

地板
返車能否自己轉返,同你的墊材有很大關係。

返車太耐係會掛嘅,因為壓迫住肺部。
回復

回復 windleaves 的帖子

咁應該用什麼底材?
回復

Nick 發表於 2011-10-24 21:37
回復 windleaves 的帖子

咁應該用什麼底材?

我用報紙都未反過
回復

我之前用紙粒, 隻豹成日想爬出來, 就成日反.
而家用瓷磚反轉+草粒~
兩隻都無反過~
除非我整蠱佢地~~
HAHAHA
回復

windleaves 發表於 2011-10-24 19:29
返車能否自己轉返,同你的墊材有很大關係。

返車太耐係會掛嘅,因為壓迫住肺部。 ...

咁即係 龜龜炒車足以致命 .
回復

花次郎 發表於 2011-10-24 04:37
其實陸龜反車係唔係好難先轉得返身(特別係高圓背),仲有反車會唔會危害到佢既健康或生命? 水龜我就唔覺有

陸龜基本上反車係轉唔返, 但反車係唔會死既, 除非反正係加熱燈下被烤干.
回復

點解出黎既答案有幾個  1.陸龜反車識轉返身.

2.反車耐係會壓住個肺,會導致死亡.

3.陸龜反車係轉唔返身,但反車唔會死,係要反係曬點下先死.

回復

花次郎 發表於 2011-10-25 02:32
點解出黎既答案有幾個  1.陸龜反車識轉返身.

2.反車耐係會壓住個 ...

陸龜反車轉唔返身係正常既, 你用自己隻龜一試就知, 偶然反到身係地形.

我有一隻最細既, 佢係磁磚反轉左, 佢自己用6-7sec就反到, 但係只此一次, 之後就從此再反唔到!

反車耐壓肺死係網上傳文, 實際全球人人返工, 加埋大把龜日頭反車, 邊有龜因此死呢?
全球各地賣龜係一羅羅, 船運好多日, 大把龜反車, 郵購龜亦係, 邊度有人保証果箱或箱內龜唔反轉架, 大陸有D人郵購買龜, 郵寄都三五七日, 途中果箱係架車度, 反轉幾日, 冇乜特別.

我D龜, 全部都係郵購返黎既, 乜事都冇.
回復

回復 waiman 的帖子

多謝 WAIMAN 解答, 係呢到一直都無人正視呢個問題,所以我先開個POST 問, 唔好怪我長氣,我做

人比較鍾意尋根問底.
回復

其他龜見到同類反車都會走過去幫手反返轉
係奇珍見過一次
唔知係咪有呢個本能嘅呢
回復

waiman 發表於 2011-10-25 02:38
陸龜基本上反車係轉唔返, 但反車係唔會死既, 除非反正係加熱燈下被烤干.

一語成簽啊~~
回復

回復 花次郎 的帖子

我隻紅腿就甘死左!!
回復