香港龜友論壇

查看: 5884|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

識嘅就當寶,唔識就當草

樓主

之前係collect星龜食譜個帖子度post左自己嘅餐單出黎,竟然由於品種太多而被質疑為吹水,不由失笑。今日係沙田城門河畔沿著單車徑散步,順便做義工除野草。
一路行一路摘,一路行一路摘,10分鐘左右就摘了一大包,夠龜食一個禮拜了。
摘草嘅時候有個婆婆走過黎八卦左兩句,佢講左句我深感認同嘅話:識得嘅就當係寶,唔識嘅就當係草~

單車徑旁邊的觀賞植物底下躲著很多黃鵪菜

10分鐘收穫一座小山,夠龜b們吃一個星期了

上圖那堆草山裡挑出來的主要種類,一共10樣。如果再加上我自己種的幾樣,以及係街市買的各類青菜野菜,要做到多樣化很難嗎很難嗎?一個月食二十幾種不同嘅野是吹水嗎是吹水嗎?

那些質疑,其實並不重要,只是見到論壇裡好多龜日日只是一種青菜+龜糧,甚至以生菜油麥菜為主食,深為那些龜龜惋惜。post這個帖子,只希望大家,為了手中的龜龜,多花少少心思,提供它們更合適和健康的食譜。

評分

參與人數 9威望 +37 收起 理由
anthonywoo + 1 多謝分享
龜蛋一名 + 1 有心機~
hyy + 1 真係好有心
一夜白髮 + 10 熱心幫助
火水. + 10 多謝分享
Johannchan + 1 多謝分享
啊橙 + 10 熱心幫助
william + 1 多謝分享
Dicken + 2 原創內容

查看全部評分

沙發
呃,最後個樣俾論壇logo遮住左填。。。
那個是一點紅,菊科。
回復

板凳
這是樂趣之一
回復

地板
windleaves 發表於 2011-10-24 00:41
呃,最後個樣俾論壇logo遮住左填。。。
那個是一點紅,菊科。

草酸爆高,,直頭 唔好喂食
我都明 你係為大家好既^_^ thx
回復

樓主利害!用行動泥串人,唔係得把口
回復

但我唔識分邊種打邊種.... 就係去採... 又好似好危險....
回復

小小明 發表於 2011-10-24 00:45
草酸爆高,,直頭 唔好喂食
我都明 你係為大家好既^_^ thx

多謝你提醒,沒關係的,好多草酸都高。

我明白你係擔心草酸高容易結石,但其實結石與否,草酸高低不是決定性因素,水份多寡先係導致結石嘅主要原因。

而食譜多樣化好處之一就是,不怕攝入太多不好嘅野,一個月一個品種最多咪食一兩次,草酸再高又有何妨?我家的龜排出的酸的狀態都是液態或蛋白狀的。
回復

Nick 發表於 2011-10-24 01:04
但我唔識分邊種打邊種.... 就係去採... 又好似好危險....

借用一個高手的話:爬蟲這門學問就是看基礎功課做不做得好,基礎功課很龐大的,各種科目各種學問,非一蹴而就能成的,靠得就是平時的積累。

與大家共勉~

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 同意至極

查看全部評分

回復

我驚路邊既草有殺蟲約,所以都唔搞佢地
正所謂"路邊野草不要採"XD
回復

殺破狼 發表於 2011-10-24 00:47
樓主利害!用行動泥串人,唔係得把口

哎呀呀~~你好衰嘎,咁坦白咖~~
開玩笑的,其實我通常一個禮拜都有一日去義務除草,摘夠一周嘅食糧。
回復

啊橙 發表於 2011-10-24 01:32

摘返黎要經過處理的。
當然,如果有呢個擔心,都可以係行山嘅時候係山水摘。
回復

啊橙 發表於 2011-10-24 01:32

同意, 我見中大山頭, 同埋大埔, 有好多好多野菜野草.....但好驚有 農藥殺蟲劑除草劑殺蚊劑, 可見路邊的植物更是非常茂盛, 而且沒有爛葉, 就知冇蟲, 加上這些年政府為了杜絕蚊患, 除了大做宣傳, 仲噴唔少除蚊劑, 我路過維園, 有時見有人背褙著一個筒在噴除蟲除蚊劑....

大家記得要食前浸草哦....

回復

Johannchan 發表於 2011-10-24 01:47
同意, 我見中大山頭, 同埋大埔, 好多好多野菜草.....但好驚有 農藥 及 殺蟲劑 及 除草劑 及 殺蚊劑, 可見 ...

同意,所以維園草地少蚊無雜草,呢d地方真係唔好去。
所幸我呢區都有好多人種野,田邊常有雜草。
人食嘅菜都會噴農藥,草摘回來都要做好多工序先食得。

多謝樓上兩位師兄提醒~
回復

beautiful
回復

回復 windleaves 的帖子

非常實用~我曬龜時都心思思想摘下野草過佢地食,不過唔知邊種打邊種.認真要學一學~
回復

windleaves 發表於 2011-10-24 00:40
之前係collect星龜食譜個帖子度post左自己嘅餐單出黎,竟然由於品種太多而被質疑為吹水,不由失笑。今日係 ...

摘係吾得架喎,有無比人捉到先?
摘都要偷偷地喇/
回復

“風葉兄” 有無興趣包伙食!!
回復

cocteau 發表於 2011-11-7 21:03
“風葉兄” 有無興趣包伙食!!

睇係你俾幾多伙食費咁啦~~
回復

我都住沙田架,可唔可以搵次帶埋我採
回復

多謝分享!!!!!
回復