香港龜友論壇

查看: 1576|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

關於巴西龜既問題

樓主
有D問題想請教各位大大
我屋企隻巴西龜之前一直都係乾養(因為個缸買番尼冇耐就唔小心撞裂左,所以冇放水..只係用個兜裝D水比佢飲.)
近排天氣熱佢成日都企左係舊石上面, 我地訓教佢就會落番去個洞到訓
尼個係舊缸

不過係琴日我再買左個新缸同濾水器比佢,然後再重新設計過個環境..今次放左D水比佢
但係淨係見到佢係咁游呀游(佢係玻璃隔離游,有時又好似想出尼咁)..又唔上岸休息,今朝起身見到佢都仲係到游緊..
其實佢係咪唔想游水定係點? 好似唔見佢休息咁 我係咪應該繼續乾養?不過佢而家係咁脫皮..
尼個係新缸
回復

沙發
巴西龜係水龜嚟架 最鍾意係水度生活同游水
所以佢哋鍾意留係水度都係好正常 仲有因為
巴西龜唔係陸龜 如果你keep住乾養佢嘅話佢
個殼有機會變形&發育不良
(我覺得你個個缸嘅setting都唔錯但係最好放返set UVB燈)
回復

板凳
作為一隻水龜黎講, 長期喺水裏面活動都係一件好合理既事黎既
回復

地板
原來係咁 唔該曬兩位大大!
我放左個UVB燈係上面夾住
另外,我想問下我放左個濾水器
雖然啲水唔會濁,但係啲水都會臭..本身諗住隔日幫佢換水
不過今日先係換水既第二日,已經好臭..有冇啲方法可以令啲水質冇咁臭?
回復

唔好意思,仲有個問題係點解我一熄濾水器,
龜龜就會靜左落尼,但一開濾水器佢就係咁游呀游
回復

可能佢唔慣個濾水器嘅聲同水流, 遲吓你可能見到小龜在瀑布下嘆 spa.
另外你水可以再深啲, 佢咁大隻. 又有斜台
回復

kwclau 發表於 2017-5-9 13:09
可能佢唔慣個濾水器嘅聲同水流, 遲吓你可能見到小龜在瀑布下嘆 spa.
另外你水可以再深啲, 佢咁大隻. 又有斜 ...

好呀,唔該晒你
我見龜龜爬左上去一振,可能見到冇野望,又落番水
回復