香港龜友論壇

查看: 1533|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

新手養甜甜圈多問

樓主
各位好,最近買了一隻甜甜圈,想用心養好佢,而家暫住家中魚缸,仲未買任何設備,只有幾舊石俾佢爬一爬先,呢兩日想去買齊裝備俾間豪宅佢住好d,有幾樣關於養育同設備既問題想問問

1.請問咁細隻既龜龜uvb燈要買幾大?
2.買俾佢上水面既設備膠定係仿木個d好?石頭類係咪會好易整傷佢?
3.而家呢d天氣洗唔洗加熱器?
4.買個個人話d水剛剛到龜殼就ok,但我上網睇水深話係龜殼長度什至2-3倍,邊樣先岩?
5.水方面用既自來水係咪要沉“典” 先好用?(即放一段時間?)
6. 而家龜龜成日都浮係水面定哂格硬哂咁,係咪正常?
7.如果我想養多幾隻係咪最好開始一齊養好d?

可能問題較多,不勝感激!!
回復

沙發
Uvb燈視乎你嗰個有幾大
至於上水嘅地方本人用膠 其實石頭都無所謂 佢哋喺野外都係上石頭晒太陽
至於保溫嘅問題。睇下平時你會唔會開冷氣啦
水位高度方面 睇下你會唔會落過濾器啦
最好D水放一晚先用
至於你話浮水嘅問題  冇圖無真相好難解答你
啲龜由細一齊養大會好啲。冇咁容易打架
回復

板凳
kea 發表於 2017-5-2 23:18
Uvb燈視乎你嗰個有幾大
至於上水嘅地方本人用膠 其實石頭都無所謂 佢哋喺野外都係上石頭晒太陽
至於保溫嘅 ...

感謝師兄回答
回復