香港龜友論壇

查看: 1544|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手養龜。

樓主
養左一隻巴西龜,打算再買多一隻,龜龜大概2x2,性格算乖.大概兩三歲到.  可以再養咩龜,同港島區邊到買到,擺埋一齊之前要注意咩。唔該曬。
回復

沙發
巴西龜屬於平價龜,唔少人養佢都係隨意咁養,好彩巴西龜比較命硬所以俾小小心機既都唔會整死佢
如果師兄決定養其他龜,可以先考慮自己既設備齊唔齊存,水質同溫度穩唔穩定
另外可以先買定D分隔版,或者係搵定D缸,以防要分開D龜時可以即時進行。
其他野 例如養咩龜 養邊種 就似乎你隻龜同埋你自己既意願,而要注意既野都會因而唔同,建議你係買新龜時同老闆傾下,切記搵有信譽既(呢個論壇有唔少備受好評既店鋪,自己搵搵)
至於港島邊到有我唔知,不過就算比較遠都值得出一出去,始終唔可以求其。
師兄加油~
回復

板凳
Donald_Yip 發表於 2017-5-1 21:27
巴西龜屬於平價龜,唔少人養佢都係隨意咁養,好彩巴西龜比較命硬所以俾小小心機既都唔會整死佢
如果師兄決 ...

有邊種都係較易養,又唔貴,仲係學生,哈哈。(ps 我係女仔)
回復

地板
愛龜寶 發表於 2017-5-1 21:39
有邊種都係較易養,又唔貴,仲係學生,哈哈。(ps 我係女仔)

草龜囉,又平又唔會太大隻。
回復

愛龜寶 發表於 2017-5-1 21:39

我覺得平未必係一種選擇,因為巴西龜係比較惡既一種,所以其實唔多時同巴西混養,除非係龜苗(不過就算由細混到大都唔一定成功),所以都係建議同老闆傾下,或者索性分開
我隻巴西手心咁長,老闆已經唔建議我混養
回復

巴西,地图,草龟及中华花龟
回復