香港龜友論壇

查看: 2770|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

巴西龜龜殼白得好勁!!求救!!

樓主

龜龜嘅殼上年冬天前已經係咁
但依家越黎越白,浸水都無點變番綠色

同埋佢依家隻右眼好似出左事 成日揉同唔係幾開到
岩岩見到佢右眼好腫

有無咩方法可以醫好佢
PS:個殼仲係好硬嘅 胃口都好好
回復

沙發
佢個殼白嘅原因係因為(角質化) 只要你去爬蟲鋪買一種叫真菌淨嘅藥膏
查幾日你會見到佢個殼有好轉嘅跡象!
至於佢眼腫嘅問題!可以買一支Zoomed出嘅眼藥水粉紅色的!每日滴一至兩次 ! 隻眼就會慢慢消腫
   但你以後要好好留意水質!
回復

板凳
kea 發表於 2017-4-1 23:04
佢個殼白嘅原因係因為(角質化) 只要你去爬蟲鋪買一種叫真菌淨嘅藥膏
查幾日你會見到佢個殼有好轉嘅跡象!
...

好呀唔該曬你 係旺角金魚街啲鋪頭會唔會買得到嫁?或者有無邊啲鋪頭可以介紹下
同埋擦完駛唔駛浸水嫁?定係乾養就得?
水質個方面係咪要換多啲水咁??
回復

地板
旺角金魚街啲爬蟲鋪可以買到我以上提及的兩種龜藥
我通常會夜晚擦完藥亁養一晩之後朝早放返佢落缸連續幾天
水質方面:見到D水開始有啲渾濁或者餵食完最好盡快換水
回復

kea 發表於 2017-4-2 08:34
旺角金魚街啲爬蟲鋪可以買到我以上提及的兩種龜藥
我通常會夜晚擦完藥亁養一晩之後朝早放返佢落缸連續幾天
...

Thank you so much
回復