香港龜友論壇

查看: 1817|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

水入面發現古怪物 唔知係嘔定屙?

樓主

女巴西龜 十四歲 平日好生猛食超多糧 宜家拒食糧第五日了 嘗試過比蝦乾 佢會食
有諗過會唔會係食太多腸胃炎 如果我試下比佢浸NutriBAC有無問題?會否有副作用?
11月已經開始用暖管 無打乞痴
琴日係水入面發現呢舊野 比較實淨 唔知係嘔出黎定屙出黎 好擔心

回復

沙發
似是血塊喎,啫喱狀應是屙的.......至於腸炎問題可pm我買藥,我有賣龜專用藥
回復

板凳
火水. 發表於 2016-12-7 11:47
似是血塊喎,啫喱狀應是屙的.......至於腸炎問題可pm我買藥,我有賣龜專用藥

先謝謝你
岩岩我睇返舊屎 乾曬先發現原來好多殼
平日見到佢甩我都會執起 但估唔到佢食左禁多 都唔知點攪
回復

地板
Dais 發表於 2016-12-7 22:24
先謝謝你
岩岩我睇返舊屎 乾曬先發現原來好多殼
平日見到佢甩我都會執起 但估唔到佢食左禁多 都唔知點 ...

唔知點搞咪教左你買腸胃炎藥醫囉
回復

龜在暖水情形下會開食, 可能你沒給足夠, 他把自己的殼食番, 補充營養, 情形就好似龜會吃別人的龜蛋一樣, 殼太硬令龜不想再吃食, 嘗試加溫到28-30度, 令他盡快消化排出, 再用命脈腸胃舒, 育歸胃康寧之類的混食物給龜吃, 益達龜苗壯給龜泡水. 保護肝胃, 同時可補充營養
回復

waiyike1314 發表於 2016-12-8 12:12
龜在暖水情形下會開食, 可能你沒給足夠, 他把自己的殼食番, 補充營養, 情形就好似龜會吃別人的龜蛋一樣, 殼 ...

c兄.命脈腸胃舒???.育歸胃康寧???.益達龜苗肚???有什麼作用???指教吓.係邊到有售
回復