香港龜友論壇

查看: 1897|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

四眼龜眼睛變矇疑問

樓主

四眼龜養左兩年,但體型仲係好細
見其他養兩年已經變左成體
但佢E家底甲只係7CM
因為擔心佢成長有問題,所以我做左以下改變
原本:
濾桶富華206+HIKARI三色糧+蝦干
改變:
1:加左個魚便分離器
2:溝糧(M糧+ZOOMED糧+NUTRAFIN MAX 糧+命脈幼龜糧+德彩超級糧+HIKARI三色糧+蝦干)(每種糧都食)
3:喂鮮蝦(勁鍾意食)
4:EXO TERRA TURTLE UVB FIXTURE 11W 距離30CM 一日開8小時(佢好似好怕光咁,成日避開啲燈)
5:放墨魚骨(佢成日咬)

做左以上改變大約一個星期,以前隻眼係好精靈好有神,好通透,今晚我望望隻龜,佢隻眼變得矇左,好似有一層薄沙矇住隻眼
我爬文睇過有隻叫做白眼病,但我又覺得我隻龜唔似,佢隻眼正常開合,放隻手指係佢前面移動佢雙眼有反應會跟會移動
仲係正常食糧,但我諗唔通,到底以上1-5的改變係邊樣令到佢隻眼變矇呢?
望CHING 解答!感謝

MY SETTING:
回復

沙發
應該唔關 1 2 5 事。餵墨魚骨可以幫助骨骼背部生長。魚便分離,師兄嘅水質先至會清潔透明。溝糧,係多養份攝取。

要等其他資深嘅師兄解答。
回復

板凳
海歸 發表於 2016-10-30 12:25
應該唔關 1 2 5 事。餵墨魚骨可以幫助骨骼背部生長。魚便分離,師兄嘅水質先至會清潔透明。溝糧,係多養份 ...

今日睇佢隻眼又好似清返少少,我自己都覺得唔太關1,2事
所以E家唔喂鮮蝦,拎起墨魚骨,暫停曬燈,再觀察
有冇CHING 試過類似我情況?
回復

地板

哈哈,龜唔識講人話,但佢已有身體語言表示給你知了。你可先將改變過食物、環境還原,改變嘅嘢,要自已遂樣來試,才知答案, 是不是?常理知識—
希望幫到你。
回復

kakaihk 發表於 2016-10-30 16:48
哈哈,龜唔識講人話,但佢已有身體語言表示給你知了。如果8小時用燈近距30cm內,不停射住對你對眼,咁你的 ...

昨晚已經開始試了
奇怪的是,以我所知,很多人都有用燈而且8小時不是問題
當然我也明白不是每一種龜也喜歡曬燈,又或者同一種龜也不是每一隻也喜歡曬
有CHING試過這情況嗎?
謝解答
回復

人哋龜照燈無事,不等於你隻龜一樣無事。既然,小龜怕光眼可能出問題,你可設計多一個山洞,龜是會選擇地方自行調節光暗和體溫。
希望幫到你。還有你的設計環境很靚!
回復

kakaihk 發表於 2016-10-31 12:49
師兄見解有偏西方文理。
人哋龜照燈無事,不等於你隻龜一樣無事。既然,小龜怕光眼可能出問題,你可設計多 ...

師兄竟然可將中醫學運用於養龜上
聽君一席話,勝讀十年書

回復