香港龜友論壇

查看: 3260|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

求救!小豹問題 (文已爬)

樓主

10月6號係元朗某間出名既鋪頭買左隻小豹(東非肯亞巨人豹)番黎,果陣忽略左佢隻眼,果陣已經眨下眨下,我問店員佢話係乾左少少,濕番就冇事,好後悔!佢到宜家都成日唔開眼

詳細如下:
10月6號晚買到番黎 浸水 浸完周圍走動 有眼水 冇吹泡泡
10月7號 中午浸水 浸完冇便便 肯食糧(半粒) 食飽就係山洞度訓 訓足一日 有眼水 冇吹泡泡 少開眼
10月8號 中午浸水 浸完冇便便 肯食糧(2/3粒) 食飽就係山洞度訓 訓足一日 有眼水 冇吹泡泡 少開眼
10月9號 中午浸水 浸完有啡便 散,軟便 肯食糧(2/3粒) 食飽就係山洞度訓 訓足一日 有眼水 冇吹泡泡 少開眼
10月10號 晚上7點先浸水(因為番工) 浸完冇便便 肯食糧(幾淡1/3粒) 食飽就係山洞度訓 訓足一日 有眼水 冇吹泡泡 少開眼
10月11號 朝早8點浸水  浸完冇便便 唔肯食糧 放佢去糧度就走 有眼水 冇吹泡泡 少開眼

日頭溫度冷點大概25-26 熱點30-32
夜晚熱點28-30 冷點24-27
濕度55-75

有水盤有山洞 今日諗諗下佢成日哩係山洞度曬唔到燈 諗住拎走個山洞俾佢曬下燈,晏就先放番落去 佢就係一角度訓。。

問題:
1)我個SETTING有冇問題?
2)我日日都幫佢浸水會唔會太多?
  一開頭水溫有38度 但去到最尾得32度左右
3)濕度果度會唔會太底OR太高? 
4)點先KEEP到濕?我成日有噴水,真係乾得好快,噴完水有73%左右,過一粒鐘就得番60-65 
5)隻龜會唔會有蟲? 但我佢D便便冇蟲的
6)溫度又點先KEEP到T_T? 因為要成日開冷氣 唔開會好焗 夜晚冷點會去到24-27 熱點左係29左右 會唔會太低?
7)佢真係訓足全日 除左浸水,食野係會郁下之外 其他都係係個山洞度。。。
8)我黎緊星期四諗住去買左眼藥水先 定係直接去睇E生好?大概幾錢?
9)我宜家可以暫時做D咩野令佢好番少少先?
10) 底材有冇問題? 會唔會係因為底材太污糟? D泥我係5號發水開泥的

有錯求狠評!謝!

11/10/2016更新
下就我又幫佢浸左次水 佢先開口食多半粒糧
曬左陣燈 情況好似好左少少

12/10/2016更新
今朝幫佢浸水食野 佢有深綠色便便

正唔正常? 真係唔係好識睇
如要拎去俾醫生杜蟲 去邊間好?大概幾錢? [/size]

14/10/2016更新
食左少少野 1/3粒M糧 滴左眼藥水

我買左支A字頭既杜蟲藥,每日一滴入口,有冇Ching用過?有冇效?
滴左一日便便果條白色野細條左好多。
回復

沙發
通風唔夠~
2)我日日都幫佢浸水會唔會太多?一開頭水溫有38度 但去到最尾得32度左右
唔會
3)濕度果度會唔會太底OR太高?
唔會 
4)點先KEEP到濕?我成日有噴水,真係乾得好快,噴完水有73%左右,過一粒鐘就得番60-6
早一次晚一次就夠
5)隻龜會唔會有蟲? 但我佢D便便冇蟲的
咩龜都有蟲, 只係多同少
6)溫度又點先KEEP到T_T? 因為要成日開冷氣 唔開會好焗 夜晚冷點會去到24-27 熱點左係29左右 會唔會太低?
唔會
7)佢真係訓足全日 除左浸水,食野係會郁下之外 其他都係係個山洞度。。。
呢個一陣答
8)我黎緊星期四諗住去買左眼藥水先 定係直接去睇E生好?大概幾錢?
醫生保守少少都係600~800
9)我宜家可以暫時做D咩野令佢好番少少先?
換左個底材佢, 加返個抽氣
10) 底材有冇問題? 會唔會係因為底材太污糟? D泥我係5號發水開泥的

其實個人意見啦, 我唔鐘意用椰泥, 你試想一下, 你自己一個係29-30度, 55-75濕度既環境生活, 又無風, 又唔通爽, 我覺得真係除左訓教之外都無咩做到, 仲有椰泥好易有蟲同菌滋生, 當然, 豹B本身都係成日訓, 但係環境都係一個幾大既因素黎, KEEP溫你可以用一支勁D既燈, 係通風既情況下都KEEP到
回復

板凳
拆左個兩塊玻璃,通風會好啲。
回復

地板
你可以先買这支眼药水滴眼,感覺你隻豹爆原虫中

回復

名名0 發表於 2016-10-11 11:18
通風唔夠~
2)我日日都幫佢浸水會唔會太多?一開頭水溫有38度 但去 ...

抽氣要買幾多W? 其實我有買左個12W但用左1日個火牛就燒左..12W 夠唔夠?
因為我果度成日開冷氣 D水好快乾 泥唔係已經最保濕架咩?
CHING有冇D咩好介紹?

唔該曬你
回復

west1016 發表於 2016-10-11 18:27
拆左個兩塊玻璃,通風會好啲。

好 我會試下 THX:)
回復

地獄火 發表於 2016-10-11 20:42
你可以先買这支眼药水滴眼,感覺你隻豹爆原虫中

黎緊星期四去買星期4先得閒 都唔知捱唔捱到
爆蟲我可以點做 有冇D防止爆蟲既野我可以做?
THX
回復

呢個SIZE既豹應該會幾活潑既
椰泥既濕度控制幾難,表面乾,泥下面仲又濕度
表面濕,下面既泥仲濕。

趁仲未系好凍,快D去睇醫生啦
回復

linyee0907 發表於 2016-10-11 21:39
黎緊星期四去買星期4先得閒 都唔知捱唔捱到
爆蟲我可以點做 有冇D防止爆蟲既野我可以做?
...

可能要用M药,不過好多人5建議用,除咗我
回復

似係爆蟲,新手唔識杜最好快d睇醫生
Btw個人不太喜歡用椰泥做底材
回復

walawala111 發表於 2016-10-11 23:53
呢個SIZE既豹應該會幾活潑既
椰泥既濕度控制幾難,表面乾,泥下面仲又濕度
表面濕,下面既泥仲濕。

去邊間較好?大概幾錢?
回復

地獄火 發表於 2016-10-12 00:31
可能要用M药,不過好多人5建議用,除咗我

我唔敢自己亂用藥
回復

Keithturtle 發表於 2016-10-12 03:03
似係爆蟲,新手唔識杜最好快d睇醫生
Btw個人不太喜歡用椰泥做底材

有冇好介紹? 紅土得唔得? 我想要保濕高d既 因為真係太易乾
回復

linyee0907 發表於 2016-10-12 13:57
去邊間較好?大概幾錢?

好多人講享和, 但係佢一年黎D價升得好癲, 去睇既BUDGET大概$1500連覆診
土瓜灣都有, 但係我就未去過
回復

linyee0907 發表於 2016-10-12 13:58
有冇好介紹? 紅土得唔得? 我想要保濕高d既 因為真係太易乾

我用ZOOMED爬蟲地墊, 早晚噴濕
回復

爆原蟲 大便吾成形
似初期腸炎 吾好拖 睇醫生
回復

咁情況都係停餵先
回復

有眼水 因素環境粉塵大,細菌多....強光
回復

名名0 發表於 2016-10-12 14:16
我用ZOOMED爬蟲地墊, 早晚噴濕

幾錢左右?邊度有得賣架?
回復

NearTsang 發表於 2016-10-12 22:34
有眼水 因素環境粉塵大,細菌多....強光

點先可以冇咁多塵? 加抽氣線會唔會好d?
回復