香港龜友論壇

查看: 1916|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

求助!!龜板變紅係咪代表水質唔好?

樓主
以前一直放水養
呢2個月開始放養
發覺龜板愈黎愈紅 係咪關水質事?
但我依家都只係食野果陣同隔6,7個就鐘先比隻龜浸水
同埋如果有好多屎就換水
D水都係隔左12HRS 以上..
點知愈黎愈紅 好擔心..唔知仲可以做咩
唔應該放佢出黎? 佢以前浸水好似無紅..

回復

沙發
底甲..有兩點..好像腐甲....
回復

板凳
龜甲有冇變軟?  按下去龜有冇掙扎?
回復

地板
Cyranc 發表於 2016-10-9 10:17
龜甲有冇變軟?  按下去龜有冇掙扎?

唔知點分有無變軟,因我以前一直都係放佢水到養
係呢幾個月覺得佢太大 應該放養..
基本上我一反轉拎佢都掙扎 但我禁落去又無話特別掙扎
回復

12007226 發表於 2016-10-8 00:51
底甲..有兩點..好像腐甲....

係..佢原本上個月係右手邊果粒
呢排又多左粒..
好想知道原因..關唔關放佢出黎事? 佢有時埃住個牆爬 之後跌落果下拍拍聲
定係水問題?
同佢換果D水都係 拎左個盤裝 過左12hrs以上
E+最想搵到個原因 佢依家連頸都有少少紅..
以前果幾年都係幾日先同佢換1次水 但佢浸屎水好似仲好過我成日幫佢換水
講下平時點養
朝早7點零比佢浸半粒鐘水屙野 再拎出黎 2-3點又浸多次 之後6點比佢食野
通常食完會屙好多屎 之後會幫佢換多次水 等佢再屙乾淨D
之後10點零 就再放佢出黎 直到聽日. 咁有無問題? D水全部都係隔左12個中
定係唔夠,要買個泵? 各位有無介紹
想認真養佢 但愈養愈差真係好傷心..
同埋上網睇過 隻龜好似有白眼病
但嚴唔嚴重? 佢仲係爬得好快 兩隻眼又MAK得大 同埋好食得(每日都餵1次 食極都唔飽咁
基本上1個半月-2個月會餵完一盒zoomed growth formula 13oz
聽日會幫佢買支金霉素眼膏查眼
希望各位比D意見

回復