香港龜友論壇

查看: 2190|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

請教

樓主
呀龜近幾日ALL爛屎~
前日買左益生菌佢食~
食左3次~今日D屎仲係爛
點搞好呢
有無C兄有經驗指教一下~謝謝

回復

沙發
夠唔夠暖?
回復

板凳

熱心幫助
回復

地板

4唔夠暖會痾爛屎㗎咩??我隻龜都有時爛有時靚,請教是腸胃問題嗎?但佢好食得喎。
回復

kwclau 發表於 2016-9-2 09:20
4唔夠暖會痾爛屎㗎咩??我隻龜都有時爛有時靚,請教是腸胃問題嗎?但佢好食得喎。 ...

你質疑我地個熱心幫助超級版主,封你帳號哪。

點敢……只係請教吓啫  發表於 2016-9-2 18:52
回復

龜是涼血動物,唔夠溫度會消化不到食物,這是基本中的基本

謝謝  發表於 2016-9-2 18:52
回復

我無開冷氣架啦~應該唔會凍親掛
呀龜呢家胃口都OK~就係唔知點解ALL爛屎幾日~今日都仲係爛
回復

因為呀龜大病完好返個幾月
好驚又有事
請C兄指教下~
睇下點幫呀龜快D好返~謝謝
回復

點爛法?水狀?如果係可能係水中細菌太高引致...
回復

Bbb90122606 發表於 2016-9-2 23:20
點爛法?水狀?如果係可能係水中細菌太高引致...

係好軟~all係水度就散晒~
同平常好唔同~正常時係一舊舊咁
我隻龜係半放養~因為呀龜都大隻(20cm上)~無咁大地方整個缸比佢
每日浸水2次~每次都會換水
大便後都會換清水比佢浸水
d水會放6小時至10小時先會比呀龜用
唔知邊度出事q_q請指教~謝謝

回復

火腿蛋 發表於 2016-9-2 23:48
係好軟~all係水度就散晒~
同平常好唔同~正常時係一舊舊咁
我隻龜係半放養~因為呀龜都大隻(20cm上)~無咁大 ...

睇你咁講 一定係腸胃出左問題,佢係咩龜,你放水比佢有冇試過放得高過佢背甲.如果佢PETPET有浮起就九成係腸胃炎.仲有平時佢食咩食物?
回復

Bbb90122606 發表於 2016-9-3 00:00
睇你咁講 一定係腸胃出左問題,佢係咩龜,你放水比佢有冇試過放得高過佢背甲.如果佢PETPET有浮起就九成係腸 ...

佢係花龜黎~水位到甲係既一半多dd~我唔識睇佢patpat有無浮起
岩岩睇佢條尾係申直~平放係水到咁
呀龜平時食龜糧的~有時會+d生果比佢食
佢all爛屎後都停左無比生果佢食了
如果似係腸胃有事~我可以點做好呢~
定係要帶佢睇醫生..
謝謝
回復

火腿蛋 發表於 2016-9-3 00:18
佢係花龜黎~水位到甲係既一半多dd~我唔識睇佢patpat有無浮起
岩岩睇佢條尾係申直~平放係水到咁
呀龜平時 ...

咁當然你帶佢睇醫生係最好的方法.
樓上提到溫度的確有可能影響佢的消化,畢竟龜係冷血動物.
不過你有比益生菌比佢食,你可以試下將個餵食間隔拉長點.
例如一星期餵一次餵埋益生菌.注意下溫度,溫差唔好太大.
你再留意下兩星期左右,如果完全冇改善咁我都建議你帶佢睇醫生,如果有好轉就再小心調理一下就可以.
回復

Bbb90122606 發表於 2016-9-3 14:05
咁當然你帶佢睇醫生係最好的方法.
樓上提到溫度的確有可能影響佢的消化,畢竟龜係冷血動物.
不過你有比益 ...

我仲怕佢肚餓~一日喂2次野食~佢又食晒WO
原來溫度都會影響消化系統~
你唔講我都唔知原來一星期一次益生菌就夠
我仲連續比左幾日佢食:funk
我會多D留意住呀龜~
謝謝C兄

回復

火腿蛋 發表於 2016-9-4 01:04
我仲怕佢肚餓~一日喂2次野食~佢又食晒WO
原來溫度都會影響消化系統~
你唔講我都唔知原來一星期一次益生菌 ...

唔緊要 大家交流下 你咁錫你隻龜我都好開心
不過你隻龜都有20cm 不用一日餵兩次
你可以將餵食間隔拉長一點 三日一次 甚至一星期一次都可以
只要都餵食時把食物的量加大一點就可 因為他們的新陳代謝超級慢
雖然我都明白有時龜仔用他的眼神看著你就會忍不住餵他
另外溫度高龜龜自然吃得多拉得多.在溫度20度左右就千萬不要餵食,以免他消代不良哦.
希望你的龜龜早日康復
回復

Bbb90122606 發表於 2016-9-4 02:17
唔緊要 大家交流下 你咁錫你隻龜我都好開心
不過你隻龜都有20cm 不用一日餵兩次
你可以將餵食間隔拉長一 ...

我見無也好轉就帶左丫龜d屎屎去享和比醫生睇左~原來丫龜生虫虫
醫生開左7日藥比佢食~希望快d無事~
我新手養龜~好多野唔識~
c兄唔講都唔知20度就要開始食小d
我會留意多d~thx  c兄
回復

火腿蛋 發表於 2016-9-6 23:52
我見無也好轉就帶左丫龜d屎屎去享和比醫生睇左~原來丫龜生虫虫
醫生開左7日藥比佢食~希望快d無事~ ...

哦 原來係生蟲 我都未見過呢個情況
不過你真係一個好主人
希望你龜龜快快好番
回復