香港龜友論壇

查看: 3196|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

新龜龜到家大概要幾耐先冇咁驚/適應?

樓主
大家好,四日前帶咗兩隻巴西龜BB返屋企,
唔知大概需要幾耐佢先適應到?到今日佢哋都係搏晒老命掙扎想走...
之前果隻一嚟到陌生環境第二日就唔驚人,亦唔會驚死我見到佢食龜糧。

或者問下點樣先可以令佢哋冇咁驚?因為佢哋一見到人個反應唔係嚇到彈起就係定哂格
而佢哋如果日日都抓個缸都幾嘈下(呢幾日想定心啲做自己嘢,都覺得有啲難)
假如我攞塊布遮住個缸ok嗎?(等佢哋見我唔到,習慣咗個環境先 -_-)
回復

沙發
睇你點樣對佢囉
回復

板凳
捉佢玩多D
回復

地板
我養左隻食蝸就黎兩年,一隻都仲會見人就爬爬爬,另一隻就好定,另兩隻蛋龜見人先會狂爬,食完野就睬你都儍
回復

多謝幾位嘅分享,但我仲唔係好敢捉佢哋玩,
因為佢哋成日好似「感應器」咁,感覺到我出現嘅反應就好似世界末日咁
不過佢哋開始習慣係人面前食野喇!
我會咁問係因為以前養嘅龜龜完全冇咁嘅問題
回復

每隻龜都5通,用手喂他們食糧可能有改善
回復

啲龜苗最近入手三隻,大概兩到三日開口,加油吧
回復

我而家都有養三十幾隻龜,對新買龜BB唔開口其實都幾有心得.
如果一隻龜健健康康,餓佢一個星期都基本上會開口.
當然啦.你想佢快D開口都好易,比佢食腥味重的食物..我就比較推薦豬肝.好多龜BB都會為佢瘋狂.
至於佢地抓個缸,就只不過係唔熟悉環境.
另外點樣可以令佢冇咁驚?嗯...日子久了,他熟悉你了和環境就自然唔會咁怕人嫁NA,呢樣要用時間,快唔到.
回復

Bbb90122606 發表於 2016-9-2 23:56
我而家都有養三十幾隻龜,對新買龜BB唔開口其實都幾有心得.
如果一隻龜健健康康,餓佢一個星期都基本上會開口 ...

好多謝呢位師兄咁詳細嘅解答!
但係唔驚豬肝有蟲?我聽過人哋餵雞心嗰啲,但就擔心有啲唔係好衛生咁..
回復

beetlelover 發表於 2016-9-4 09:46
好多謝呢位師兄咁詳細嘅解答!
但係唔驚豬肝有蟲?我聽過人哋餵雞心嗰啲,但就擔心有啲唔係好衛生咁.. ...

動物內臟的話係最好令龜開口的方法
至於有冇蟲呢個問題 的確有可能存在 唯有係餵食時洗乾淨點
至於衛生問題對龜來說是沒問題的 他們的消化系統比人強多了(你可以諗下龜係野外都會食生的肉)
不過當然餵這些內臟唔到最後一步都唔好咁做 因為好易造成嘴叼 到時就係煩第二個問題.
回復

Bbb90122606 發表於 2016-9-4 11:38
動物內臟的話係最好令龜開口的方法
至於有冇蟲呢個問題 的確有可能存在 唯有係餵食時洗乾淨點
至於衛生 ...

好!咁等我試下先!
雖然我都會擔心養到佢哋變嘴刁
回復

其實應該唔駛一黎就餵食"豬肝"咁重口味...可以試下蝦乾都OK~

因為蝦乾又有D鈣比佢地~同埋蝦乾都好香口...

我屋企2隻 同我男朋友屋企個3隻..都好鐘意食架~

ZOOMED RED SHRIMP.jpg (168.52 KB, 下載次數: 26)

ZOOMED RED SHRIMP.jpg
回復

不過唔可以長比蝦乾~只係引佢開下口好喇..
事關我網上睇有人話蝦乾本身鈣磷含量很高,烏龜吃太多會造成肝跟腎的負擔架~
回復

kittyapple38 發表於 2016-9-8 16:12
不過唔可以長比蝦乾~只係引佢開下口好喇..
事關我網上睇有人話蝦乾本身鈣磷含量很高,烏龜吃太多會造成肝跟 ...

好多謝你嘅幫助 :)
龜龜們肯食蝦乾嘅幾日後,已經願意食普通龜糧
而家兩隻基本上感覺變咗係飢不擇食嘅龜
回復