香港龜友論壇

查看: 1855|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

便便一問~

樓主
請問各位c兄~要點樣先可以另龜龜all屎屎~
因為依家係乾養緊~無水浸身~
呢幾日~日日都有食龜糧~但係已經4日無屎all
怕佢食會谷得太耐~結宮
回復

沙發
斟水,,,,,会屙,水龟悟用水养会出现几个问题,1 扁壳好难睇,2悟屙便,积埋一齐屙时会出现脱肛问题3壳脆发白,甚至空心
回復

板凳
shabin110112 發表於 2016-5-11 00:41
斟水,,,,,会屙,水龟悟用水养会出现几个问题,1 扁壳好难睇,2悟屙便,积埋一齐屙时会出现脱肛问题3壳脆发白,甚 ...

因為佢病緊~要乾養~傷口不可以濕水~
明天試試浸下佢條尾睇下得唔得先~
謝謝c兄
回復

地板
病緊的龜就不要吃龜糧啦, 還在乾養中, 人吃飯不飲水都排便辛苦啦, 龜不吃幾天死不了, 給他營養水來喝, 乾養至病好
回復

火腿蛋 發表於 2016-5-11 01:11
謝謝c兄

就算搽緊藥乾養每日都應該起碼浸個零鐘水(因你隻龜只係殼面邊位一處爛殼)食野飲水排便,水位可控制係爛殼位以下,或可去買支防水噴霧膠布咁就成隻浸都得
另外浸暖水有助排便,浸水時掃下排泄孔亦有助排便
回復

metalgearsorry 發表於 2016-5-11 21:12
就算搽緊藥乾養每日都應該起碼浸個零鐘水(因你隻龜只係殼面邊位一處爛殼)食野飲水排便,水位可控制係爛 ...

爛穀果度係入到肉~唔止係殼~入面係1個山洞黎
佢個傷口係倒藥水入去洗傷口~唔係用搽
中蜂話唔可以入到水~咁先煩
佢用唔到噴霧防水膠布~山洞入面係見到d肉~範圍太深太大
明天去睇下有無d完全防水膠布~我明天試下低水位比佢試下all
今日試過浸下半身~都係唔得~
暖水原來都可以ga~一陣試下先~希望all到
唔知有無龜用既甘油條既呢~
謝謝met c兄
回復

waiyike1314 發表於 2016-5-11 09:35
病緊的龜就不要吃龜糧啦, 還在乾養中, 人吃飯不飲水都排便辛苦啦, 龜不吃幾天死不了, 給他營養水來喝, 乾養 ...

其實龜龜個病應該好長手尾~
營養水依家日日都有比佢飲緊~我盡量喂多d水佢飲~希望可以快d去到便便~
謝謝wai c兄
回復

火腿蛋 發表於 2016-5-11 01:11
謝謝c兄

伤到咩程度要干养,,?一般水龟伤左都悟使干养,可以涂油性药膏,,,,,,或者直接水度放入聚维酮碘,,,,,
回復

补充一下,,我D龟交配时咬到颈伤晒都无理过,,,,,会自然好噶
回復

waiyike1314 發表於 2016-5-11 09:35
病緊的龜就不要吃龜糧啦, 還在乾養中, 人吃飯不飲水都排便辛苦啦, 龜不吃幾天死不了, 給他營養水來喝, 乾養 ...

請問師兄營養水是什麼來的?有無相睇吓?謝謝。我家龜龜剛割耳炎,要乾養,佢唔係點食野,但屎照痾。想幫佢進補吓。唔該晒先。
回復