香港龜友論壇

查看: 3725|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

龜缸青苔問題~

樓主

我家龜缸開始生青苔- -連埋濾水吸管同埋出水管入面仲有浮台都開始生.......重點係搞到我d龜寶寶個殼都開始有= =

有無咩工具可以幫助清理濾水吸管同埋出水管入面...........因為淨沖水清理唔到

另外青苔問題我應該點樣消滅..另青苔消失唔好再出現--因為真係幾煩......

有無師兄都有青苔問題.....
回復

沙發
果d唔係青苔,係綠藻,洗缸或減少光照可以解決
回復

板凳
用水喉水洗缸就無問題
回復

地板
你隻旦旦食番野未?一般濾器有洗刷跟埋㗎wor,你部無咩?無就去家品店買,有大有細,專要黎刷洗樽或窄喉等物體,有長有短,有大有細,好好用,但每家都只會有一兩種size,若果唔啱要去第二間搵。一時間無就用你支牙刷頂住檔先啦,但記得用完咪又要黎刷牙,傻主人養傻龜。
回復

pc1878 發表於 2016-4-23 07:03
果d唔係青苔,係綠藻,洗缸或減少光照可以解決

好~_~唔該哂
回復

我愛爬蟲類 發表於 2016-4-23 10:06
用水喉水洗缸就無問題

我有用呀= =其實我有定期洗缸  用水喉水..可能會唔會係我射燈開得太長時間呢 = =
回復

waterwater 發表於 2016-4-23 11:05
你隻旦旦食番野未?一般濾器有洗刷跟埋㗎wor,你部無咩?無就去家品店買,有大有細,專要黎刷洗樽或窄喉等 ...

我隻旦食返野啦~不過之後又感冒定肺炎 明明開哂暖管照哂燈都中招 擔心死我...依家應該好d啦..無再開口呼吸....都精神返

我個係501黎= =我唔知本身有無...但係我個個又無喎.....
回復

冇太陽或UVB照到就冇青苔,但龜唔可以缺乏UVB!
巿面上有除苔劑賣,亦都有除苔嘅過濾棉賣,可以試試
回復

可用除苔劑或剎菌燈都可減少藻類生長。
回復

金金 發表於 2016-4-23 13:28
冇太陽或UVB照到就冇青苔,但龜唔可以缺乏UVB!
巿面上有除苔劑賣,亦都有除苔嘅過濾棉賣,可以試試 ...

因為我個缸係照唔到大陽但係有燈射住..係咪因為開得太耐= =所以係咪應該要減少開燈既時間我一般都開成日...起身返工前開..到返黎我訓前就熄
PS:我燈係普通飛利蒲射膽NR63 40w

.....係咪一般魚街都會有架啦...如果係綠藻個類又得唔得..係咪就咁滴落缸水度..會唔會對龜有影响架
回復

ccocco 發表於 2016-4-23 18:45
可用除苔劑或剎菌燈都可減少藻類生長。

除苔劑應該魚街都會有= =但係用法應該係點架...
回復

jackytung 發表於 2016-4-24 00:55
除苔劑應該魚街都會有= =但係用法應該係點架...

依用量放入水中,支除苔劑有寫。
回復

青苔,好事离,,,,,,可以增加水中氧容量,,,,,只要悟系褐藻就悟使理,,,
回復