香港龜友論壇

查看: 1755|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

Help~~~~緊急求助

樓主

我隻刀旦苗已經自己上水面仲張開口呼吸...我估己經感冒或者肺炎

先前早2個星期有腸胃問提唔肯食野仲all啫哩屎 去左中峰師兄度汁左d藥...依家已經開返口all返屎 係病其間我用藥之余仲有keep住浸埋Reptoboost同埋格水放暖管乾養keep埋溫度之後今日試下放返落缸就自己上浮台仲張開口呼吸唔願落水....我有埋暖管長開比佢...有埋射燈..

但係唔知點解都仲中招.... : (    佢依家落水又無浮水同側身游...游水仲好正常仲肯食野.....但係睇到佢係不停想上水面呼吸唔想落水同埋鼻紅紅應該喺流鼻水

我應該點樣去救返佢......因為我依家book好多間獸醫都排唔到期或者要排好耐包括享和同埋土瓜灣余醫生...我怕我既龜寶寶橕唔住.......

我爬左好多文都話黑藥無成份標明唔係好得..聽其他師兄話醫生都唔健意用.............我應該點算

好緊急求咁多位大神救救小刀旦龜"班班"一命~~~~~~~~~~~~~`

回復

沙發
回復

板凳
回復

地板
回復

無浮水側飄證明唔係肺炎,而且肺炎既話透氣會有響聲,水龜除左腐皮同腐甲外切忌乾養,如果確定係普通感冒既話一般小兒感冒藥沖劑泡水即可,但唔可以泡太耐,藥量盡量少或者係食物度落d藥,又或者唔使理,既然肯食野就唔係d咩大問題,繼續keep住溫度同餵食,等佢自己好,產生免疫力

仲有醫生有無同你講用藥三日後要停藥觀察,而家食翻野應該就可以停藥啦,如果係抗生素類會積聚用得多會令龜肝硬化
回復

Find a doctor if you sure you matter the turtle
回復