香港龜友論壇

查看: 4287|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

求救~龜龜是病了嗎~

樓主
佢好似病左咁~冇之前甘生猛會周圍走...

手臂有塊皮甩左出黎~

手臂有塊皮甩左出黎~

呢幾日~發現龜龜整天睡覺,仲要成日哩埋一2便訓~成日沒精打彩咁

呢幾日~發現龜龜整天睡覺,仲要成日哩埋一2便訓~成日沒精打彩咁

好擔心q_q抱佢又唔係~泡下水又唔知好唔好

好擔心q_q抱佢又唔係~泡下水又唔知好唔好
回復

龜的天性就是挖, 不論是產蛋, 或睡覺. 慢慢你就習慣, 我每天都要番泥填洞, 超疲累, 不過這也是樂趣, 這些新苗才到我家不足一個月, 已懂得不在睡的地方便便, 每天早上定時由泥中爬出來等你幫他洗白白餵食, 可輕摸他們的頭, 放在手中都不反抗,
回復

其實如果可以就用泥底, 始終是龜, 否則龜大了不懂挖泥生蛋或卡蛋生不出就糟了, 從小讓他習慣好些,
龜龜很有記性, 我以前的緣仔養左幾年, 每天餵食洗白白, 陪他玩, 他會認人的氣味, 到時到侯會在門口等我番來, 教到他不在缸內排便, 只在洗水盆中, 見到便便都不會走近, 不過佢不敢走出門口, 只在家中四處走.

我無泥但地下所有物體都被佢挖爛挖亂晒,挖窿整竇,破壞程度唔比貓狗差,我抱佢响大脾佢都係咁挖,傻到...。XD  發表於 2016-4-23 10:58
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-22 00:48
我盡量同佢溝通緊~希望佢遲些會認得我~
我屋企冇缸養佢呀~佢比較大隻~冇甘多位x_x都係玩水同食野和便便時 ...

個竇舖唔舖係你自己決定,主要係吸屎尿和佢地觸感會舒服D,應該用底材,但未搵到就用紙代替先,係啊!佢地會識入門口㗎,企定等你開門,開左就慢慢走去,合拍到溝通都唔駛,不過,認到門後到時到候就爪門要出去玩,都咪話唔頭痛
回復

waiyike1314 發表於 2016-4-21 10:51
你隻龜是外傷是腐皮, 蛀甲, 塗藥乾養吧. 以後都要小心水質, 通常是水質差才會這樣. 另外, 中蜂師兄即是荃灣 ...

好的~謝謝waiyike~
我會多多留意住~找天帶龜妹去中鋒c兄度睇下~
回復

waterwater 發表於 2016-4-21 08:40
多D同佢玩等佢當左你係佢玩伴,咁佢會無咁悶之餘你又熟識佢習性,到佢反常時都容易發現,龜龜懂性㗎,只 ...

我盡量同佢溝通緊~希望佢遲些會認得我~
我屋企冇缸養佢呀~佢比較大隻~冇甘多位x_x都係玩水同食野和便便時用膠相x_x
不過好搞笑~同佢去完公園~回家時~差唔多到門口時我放佢落地~佢識入門口.好得意~
乜zz時要鋪紙比龜龜ga~又學到野~
thx waterwater~
回復

metalgearsorry 發表於 2016-4-21 01:12
其實你老爸算養得好,起碼無反甲殼變形,同埋隻手係龜龜自己周圍爬時整到,都唔太關你事,仲有你應留意屋 ...

係丫~我成日見佢要去既地方就係甘鑽入去~真係乜都唔理就係要鑽x_x"

好的~我會多多留意返~感謝大c兄~
回復

你隻龜是外傷是腐皮, 蛀甲, 塗藥乾養吧. 以後都要小心水質, 通常是水質差才會這樣. 另外, 中蜂師兄即是荃灣間龜店, 在這裡即是"我愛中蜂 , 在"實體商店交易"一欄有他的資料
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-21 00:28
係呀~真係見到都痛Q_Q
希望真係過一排就無事
佢隻手仔有力既~我抱起佢時佢識撐反我既~

多D同佢玩等佢當左你係佢玩伴,咁佢會無咁悶之餘你又熟識佢習性,到佢反常時都容易發現,龜龜懂性㗎,只係要耐心和時間,有時我無教佢但流程做慣左佢就自然學會,好似餵完佢食野一般我唔會放番入缸會放番佢入竇,但有時唔記得換紙,我就會放佢係竇入口然後攞紙舖竇,佢見到竟然好乖咁响門口等,等我舖完紙佢就即時走番入竇,乖到呢~我無教㗎,只係佢知個竇一般係會有紙,平時番屋企開燈,佢就知我番左就會爬出黎比我知佢嘅存在不停拍水發晒癲,若果响地下就就爬出黎,因我抱佢和同佢玩得多,又係米飯班主成日有不同野食,我响到佢就會要抱抱要野食,到我走時若果唔記得放番入缸,佢就自動番入竇瞓,我熟悉佢習性,遇到你嘅情況,就可以排除係佢係悶或懶,病左嘅可能性會好大。
回復

waterwater 發表於 2016-4-20 22:38
睇見都肉痛...
手仔無咩問題,揸下藥就好,係怕裡面有事...
底甲無咩問題,應該係你老爸以前都係 ...

佢底甲嗰d位係咪似舊傷多!!
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-21 00:18
萬分感謝metalgearsorry大C師兄解答同幫忙~
我剛剛已同龜妹查完藥等佢zz

其實你老爸算養得好,起碼無反甲殼變形,同埋隻手係龜龜自己周圍爬時整到,都唔太關你事,仲有你應留意屋内有冇d易整得冧和尖銳物件系龜龜經常爬行既地方内出現,佢地有時會揭歇斯底里咁迫入佢想去既地方從而整傷

我養左十幾年上年先開始爬文,知道水位會導致反甲和殼變形時已冇辦法復原
回復

waterwater 發表於 2016-4-20 22:35
Ching, 隻龜你㗎~~~

之前係呢度其個post見到
回復

waterwater 發表於 2016-4-20 22:38
睇見都肉痛...
底甲無咩問題,應該係你老爸以前都係 ...

係呀~真係見到都痛Q_Q
希望真係過一排就無事
佢隻手仔有力既~我抱起佢時佢識撐反我既~
我都估係我老爸生前無咩比水佢~浸水應該完全沒有~放係沖涼房天生天養果D~
謝謝waterwater提點~感謝感謝
回復

metalgearsorry 發表於 2016-4-20 22:02
冇流血唔駛貼野都得,你每日幫龜龜搽2-3次藥,搽完乾養

龜龜底甲似係乾姐,但有兩撻睇唔清楚,淨係乾燥 ...

萬分感謝metalgearsorry大C師兄解答同幫忙~
我剛剛已同龜妹查完藥等佢zz

我第1次養小動物~
真係要好有責任感先得
佢甩左塊皮我成個下午都好唔安樂~成日問佢點丫~痛唔痛(其實知佢唔會識答我x_x)
我會繼續好好照顧龜龜~
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-20 20:04
謝謝metlgearsorry
塊皮自己甩左~冇留血~好彩仲有塊薄皮膚~有1毫子咁大~Q_Q
咁拿拿林搭車出去買藥比佢查 ...

睇見都肉痛...
底甲無咩問題,應該係你老爸以前都係放養無咩浸水所致,都係舊傷。
留意中蜂好似係兩點不露,佢唔留龜過夜醫。搵醫院就ching 們都話荃灣享和正。
回復

metalgearsorry 發表於 2016-4-20 22:18
睇真d底甲有幾個窿,我分唔清係行崎嶇路面所至定蛀甲

Ching, 隻龜你㗎~~~
回復

睇真d底甲有幾個窿,我分唔清係行崎嶇路面所至定蛀甲

呢幅係蛀甲
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-20 20:04
塊皮自己甩左~冇留血~好彩仲有塊薄皮膚~有1毫子咁大~Q_Q
咁拿拿林搭車出去買藥比佢查 ...

冇流血唔駛貼野都得,你每日幫龜龜搽2-3次藥,搽完乾養

龜龜底甲似係乾姐,但有兩撻睇唔清楚,淨係乾燥問題不大

中蜂link,拎龜落去前記得打手提問佢系咪舖頭,以免白行
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=73
回復

metalgearsorry 發表於 2016-4-20 19:07
甩左有冇流血??

你搽完藥可剪塊細膠布貼住佢(不過龜可能會不停想整甩佢)或買支噴霧膠布 ...

咁拿拿林搭車出去買藥比佢查先
同埋想知點聯絡中鋒大師~thx

我下午時同佢查左d龜精0~所以黃黃地

我下午時同佢查左d龜精0~所以黃黃地

龜板係米都似有病.超干.是不是爛甲

龜板係米都似有病.超干.是不是爛甲
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-20 17:14
岩岩佢塊皮甩左出黎...見到佢粉紅色D肉.....睇見都痛

甩左有冇流血??

你搽完藥可剪塊細膠布貼住佢(不過龜可能會不停想整甩佢)或買支噴霧膠布
回復