香港龜友論壇

查看: 4262|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

求救~龜龜是病了嗎~

樓主
佢好似病左咁~冇之前甘生猛會周圍走...

手臂有塊皮甩左出黎~

手臂有塊皮甩左出黎~

呢幾日~發現龜龜整天睡覺,仲要成日哩埋一2便訓~成日沒精打彩咁

呢幾日~發現龜龜整天睡覺,仲要成日哩埋一2便訓~成日沒精打彩咁

好擔心q_q抱佢又唔係~泡下水又唔知好唔好

好擔心q_q抱佢又唔係~泡下水又唔知好唔好
回復

沙發

佢有時訓到我以為佢死左..
我要摸下佢~
見佢郁先無甘驚..
請問她是不是病了.
我好擔心佢..
我養左佢1個月到
驚養到佢病左都唔知x_x
回復

板凳
便便和食慾情況點?無水養?睇個款似病左,帶佢睇醫生,或爬下精華區嘅疾病防治帖,始終龜龜情況點主人先最清楚。

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

地板
謝謝water
佢有食野~1日2餐~
胃口無前排甘好
便便每日1次~
佢每日2~3小時浸水~(係米太小呢?)

回復

第一張看是白班腐皮的細菌感染, 用藥殺菌即可, 但看第二及第三張明顯是病得重, 已白眼了, 但只看表面不知是什麼病, 每日都有排便, 那應不是腸痰, 他游水時有沒有失平衡? 如果有, 可能是肺炎, 如果沒有, 可能是肝有問題. 如果負擔到, 最好去看醫生, 幾百元的針藥, 否則, 可找中蜂師兄開藥比佢
回復

一般龜龜瞓教唔會跌頭,只會縮埋,跌頭似係內科病最好睇醫生,反而手仔問題無咁大,試下send 相去問下中蜂睇下佢點講,希望龜龜好番,祝福ing。
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-19 11:59
謝謝water
佢有食野~1日2餐~
胃口無前排甘好

除左肯食野有排便外,你試下將佢浸完水後抱上手睇下佢手腳有冇力精神狀態是否精靈,因佢無平時咁活躍就斷定有病好似武斷左d,龜都有情緒起落唔會日日都咁活躍

龜從你老爸處接回家已1個月仲要係成體(成體係放養時零舍鐘意瞓),呢段放養期間對新環境應相熟悉,探索和好奇心降低下少左走動不出為奇,佢宜家會係屋搵第一個放養竇瞓覺攤抖,我兩隻女全屋加埋幾個竇,有share竇亦有solo竇,我d龜放養時既睡姿都似死左咁,一日浸水2-3個鐘太少喇,起碼多返幾個鐘,尤其夏天係水時間應比放養時間為多

另外隻手損左搽聚維酮碘乾養,注意衛生,暫時不須過份擔心

回復

waterwater 發表於 2016-4-19 21:19
一般龜龜瞓教唔會跌頭,只會縮埋,跌頭似係內科病最好睇醫生,反而手仔問題無咁大,試下send 相去問下中蜂 ...

我三隻放養期間瞓覺都會伸晒頭手腳咁瞓覺,其實佢地只會好有安全感至會伸長埋個頭(咁當然病入膏肓全身乏力都會係咁)
回復

都几大窝下,       呼吸有无声? 有无张嘴呼吸?放系水里有无浮起来? 鼻窿有无塞?甘大只龟好小机会白眼咖.
回復

waiyike1314 發表於 2016-4-19 12:23
第一張看是白班腐皮的細菌感染, 用藥殺菌即可, 但看第二及第三張明顯是病得重, 已白眼了, 但只看表面不知是 ...

謝謝waiyikel
我家沒甘大地方比佢游水~
都係放大膠相比佢玩水食野同便便
我嘗試找找中鋒c兄問問~
如果睇醫生~幾百蚊都應付到既~係米普通獸就ok?
我住大埔~有沒有好醫生介紹喔~thx

回復

waterwater 發表於 2016-4-19 21:19
一般龜龜瞓教唔會跌頭,只會縮埋,跌頭似係內科病最好睇醫生,反而手仔問題無咁大,試下send 相去問下中蜂 ...

好的~我找找中鋒c兄問問~請問~可以點找到中鋒C兄~謝謝waterwater
回復

metalgearsorry 發表於 2016-4-19 23:51
除左肯食野有排便外,你試下將佢浸完水後抱上手睇下佢手腳有冇力精神狀態是否精靈,因佢無平時咁活躍就斷 ...

謝謝metalgearsorry
浸完水抱上黎佢手有力既~會撐反我手轉頭想逃走果d咁~
我帶佢去公園散步~佢又好精神wo~周圍走周圍望~唔知係新奇定驚呢~因為好小去公園玩
原來2小時都太小哦~我注意下先~水方面我成日換既
琴日我賣左支龜精靈佢查手~唔知岩唔岩用~同埋塊皮要唔要剪左佢先查藥水呢?~今日見到又甩大塊左..驚佢痛..
人手指生倒刺都痛~佢咁大塊...........
請問metalgearsorry~你講果只藥~可以係邊度買呢~thx
回復

kwhkwh 發表於 2016-4-20 00:40
都几大窝下,       呼吸有无声? 有无张嘴呼吸?放系水里有无浮起来? 鼻窿有无塞?甘大只龟好小机会白眼咖.  ...

謝謝kwhkwh~
佢冇ma大口呼吸~鼻哥陲應該冇塞~見佢鼻哥隆好干淨~
不過呢2日我都係咁昅實佢~
回復

岩岩佢塊皮甩左出黎...見到佢粉紅色D肉.....睇見都痛
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-20 16:56
謝謝metalgearsorry
浸完水抱上黎佢手有力既~會撐反我手轉頭想逃走果d咁~
我帶佢去公園散步~佢又好精神wo ...

照咁睇初步我覺得唔似有病,單憑佢放養嗰兩張睡姿相再加無咁活躍就定為有病真係草率左d,我都係放養過來人,佢地只會係好有安全感進入熟睡狀態至會伸埋個頭出來,如果你都係唔放心當然可拎俾中蜂睇或睇醫

2小時真係太少,冇濾水器唯有日日換水啦

龜精靈我覺得無乜用,塊皮最好等自然甩,我用下圖隻藥普通藥房有售$28

回復

火腿蛋 發表於 2016-4-20 17:14
岩岩佢塊皮甩左出黎...見到佢粉紅色D肉.....睇見都痛

甩左有冇流血??

你搽完藥可剪塊細膠布貼住佢(不過龜可能會不停想整甩佢)或買支噴霧膠布
回復

metalgearsorry 發表於 2016-4-20 19:07
甩左有冇流血??

你搽完藥可剪塊細膠布貼住佢(不過龜可能會不停想整甩佢)或買支噴霧膠布 ...

謝謝metlgearsorry
塊皮自己甩左~冇留血~好彩仲有塊薄皮膚~有1毫子咁大~Q_Q
咁拿拿林搭車出去買藥比佢查先
同埋想知點聯絡中鋒大師~thx

我下午時同佢查左d龜精0~所以黃黃地

我下午時同佢查左d龜精0~所以黃黃地

龜板係米都似有病.超干.是不是爛甲

龜板係米都似有病.超干.是不是爛甲
回復

火腿蛋 發表於 2016-4-20 20:04
謝謝metlgearsorry
塊皮自己甩左~冇留血~好彩仲有塊薄皮膚~有1毫子咁大~Q_Q
咁拿拿林搭車出去買藥比佢查 ...

冇流血唔駛貼野都得,你每日幫龜龜搽2-3次藥,搽完乾養

龜龜底甲似係乾姐,但有兩撻睇唔清楚,淨係乾燥問題不大

中蜂link,拎龜落去前記得打手提問佢系咪舖頭,以免白行
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=73
回復

睇真d底甲有幾個窿,我分唔清係行崎嶇路面所至定蛀甲

呢幅係蛀甲
回復

metalgearsorry 發表於 2016-4-20 22:18
睇真d底甲有幾個窿,我分唔清係行崎嶇路面所至定蛀甲

Ching, 隻龜你㗎~~~
回復