香港龜友論壇

查看: 7054|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

Zilla Desert 50 UVB 36" T5 燈管加反光罩效果

樓主

Zilla Desert 50 UVB 36" (91.35cm) T5 燈管, 適合大箱同散養.

沒反光罩:
12" (30.45cm) = 147 uw/cm2.

18" (45.7cm) = 73 uw/cm2.

24" (60.9cm) = 44 uw/cm2.

36" (91.35cm) = 24 uw/cm2.

加反光罩:
12" (30.45cm) = 215 uw/cm2.

18" (45.7cm) = 119 uw/cm2.

24" (60.9cm) = 80 uw/cm2.

36" (91.35cm) = 43 uw/cm2.

------

2012/01/02補上:

用Zilla T5 UVB燈管請留意
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=25997&extra=

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 功德無量

查看全部評分

沙發
呢隻好刺係幾好
回復

板凳
回復 harrypoi 的帖子

但香港好似冇得賣
回復

地板
回復 Star 的帖子

睇過ebay有=]
回復

好貴, 有冇ching用緊?
一支管可以用幾耐?
回復

luisiuhang 發表於 2011-9-15 22:49
好貴, 有冇ching用緊?
一支管可以用幾耐?

我呢度買Zilla 36吋T5管好平架, 先至US$15.00一支, 而Zoomed Poswersun要$50.00一個.
Zilla T5 6個月後12" = 50uw/cm2.
回復

回復 waiman 的帖子

請問用 T5HO 光管 12000k 可唔可以
回復

ppp1212 發表於 2012-1-29 02:10

請問用 T5HO 光管 12000k 可唔可以

色温12,000k係養水族, 龜要5,500-6,700k既色温.
而且色温並不是UVB.
回復

多謝您的指導,明白。
回復

6sn7 發表於 2012-2-6 13:13

我呢日會改個箱,你suggest用T5管定節能燈+200V->110V?

個箱Size?
回復

6sn7 發表於 2012-2-6 13:45

80cm,而家UVB係中間

超過60cm就用光管比較好, 因為冇死角.
回復

6sn7 發表於 2012-2-6 13:46

我揾到14w架带反光罩

呢支反射率麻麻. 白色個支就完全唔得.
回復

6sn7 發表於 2012-2-6 21:16

How about this?

呢個可以的.
回復

waiman 發表於 2011-6-20 23:11
Zilla Desert 50 UVB 36" (91.35cm) T5 燈管, 適合大箱同散養.

沒反光罩:

壞消息:

現在Zilla因全部燈改成只在中國生產, 故現在統一將全部UVB燈改低, T5管本來沒反光罩12" (30.45cm) = 147uw/cm2. 現在12" (30.45cm) = 65uw/cm2.

因中國生產的品質穩定性問題, 為了更保險, 故UVB降低一半!
回復

6sn7 發表於 2012-2-14 17:30
我係淘宝order咗一支14w,咁我要用定唔用?

Zilla UVB降低一半, 都一樣係頂級貨.

Zilla一支14w, 12" (30.45cm) = UVB 65uw/cm2.
加UVB反射罩 = UVB 130uw/cm2.

Zoomed 10.0 26w, 12" (30.45cm) = UVB 26uw/cm2.
加UVB反射罩 = UVB 35uw/cm2.

Zoomed Powersun 100w太陽燈, 12" (30.45cm) = UVB 26uw/cm2.
加UVB反射罩 = UVB 35uw/cm2.

Zoomed Powersun 160w太陽燈, 加反射罩, 12" (30.45cm) = UVB 107uw/cm2.
加UVB反射罩 = UVB 144uw/cm2.

回復

6sn7 發表於 2012-2-15 08:45
你有冇check過佢個低波uvb? 而家big6做信唔信得過

check過, 美國係冇含低波uvb既燈賣架.
回復

waiman 兄,Zilla若在 http://item.taobao.com/item.htm?id=13464568571 買會否是劣質呢?
還有,為什麼 Zoomed 10.0 26w,加上UVB反射罩後就只有UVB 35uw/cm2呢?不是X2的嗎? 
回復

安德魯天 發表於 2012-4-1 03:51

waiman 兄,Zilla若在 http://item.taobao.com/item.htm?id=13464568571 買會否是劣 ...

中國仿貨多, 我不知道在中國向誰買才可靠.
最可靠是用 "代購公司" 向國外買.

光管比較昜x2, 燈泡就不容昜.
回復

咁不如用zoomed 10.0 uvb燈應該uvb強啲wor
回復

Hata 發表於 2012-4-2 20:45
咁不如用zoomed 10.0 uvb燈應該uvb強啲wor

Zilla比Zoomed 10.0強好多.
回復