香港龜友論壇

查看: 4549|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

(續)龜龜是去是留?

樓主

我隻紅耳龜(女)今年五歲,由我讀書養到出黎做野.
事源12月中龜龜直腸脫出,帶佢去睇獸醫,縫針,食葯.
舊Post: 求巴西龜紅瘡成因及治療方法
-----------------------------------------------------------------
係康復的三個星期中,keep住餵葯,開暖燈.
拆線前一晚,見佢有返排便,心諗有轉機.
拆完線,一路觀察下,可幸是佢每日仍然食慾超大,我依住獸醫吩附減少一半食量(十幾粒龜糧,一條菜)
------------------------------------------------------------------
過左兩日,見佢冇排便,再帶佢去睇獸醫.獸醫表示佢便秘,黏膜有血,又損左,開左10日葯.
食左兩日葯,便便就冇,反而有舊肉跌左出黎,而且開始變色.
再去檢查,獸醫表示''通常做完手術的龜10隻有8隻黏膜會痴返住條腸.宜家隻龜有新的肉排出,重要開始變色,我地診所已經幫你唔到,可以轉介去醫院或安樂死.''
------------------------------------------------------------------
我睇返龜龜,佢其實好精神,食慾行動照常,不過尾巴有變色的肉.可能龜龜身體入面已經好有問題,只係我睇唔到.
佢行動上似係想繼續生存的,我帶佢去醫院睇左先,存活率不高的話,只好送佢一程...要怪就只怪我冇好好照顧佢.

第二次開刀 (可坐電梯直達10樓)

回復

沙發
如果龜龜仲有食慾行得走得,都唔好太擔心啦!因為你作為主人可以做嘅你都做咗,唔好太難過啦!!!
回復

板凳
主人同龜都加油啊----
回復

地板
由佢,保持環境清潔,令感染機會減低
回復

盡左力就算
回復

回復

唔知你之前看邊間

現想推薦你去看荃灣享和楊醫生再看看有沒有轉機,佢醫德和技術也好
回復

janede1314 發表於 2016-1-10 11:39
唔知你之前看邊間

現想推薦你去看荃灣享和楊醫生再看看有沒有轉機,佢醫德和技術也好 ...

我諗之前間診所判錯症,宜家去左大圍某間獸醫睇,睇到佢有卵塞
回復

咁希望樓主的龜龜吉
回復

龜龜現況

月頭帶佢睇過第二個醫生,先去照左X光同抽血,做手術除切突出部份(唔洗好似上次咁要駁針~)

可以睇到有小小肺炎徵狀,需要每3日打一次抗生素  

每次幫佢打針都好心痛

除左肺炎,醫生指佢開始有卵泡,日後如果無法排出就會有卵塞的情況,到時就要絕育!

觀察左兩三日,便便唔見有,間唔中會有血水排出,醫生指係手術餘下的血塊,屬正常情況...

遲小小打曬抗生素就要去覆診啦~雖然你只係紅耳龜,但係你始終係一條生命.所以今次救得返你我真係好欣慰
重有,大家帶自己的龜龜去睇獸醫前要打聽清楚,唔好好似我隻龜咁白捱一刀又要冼左一筆無謂錢 
最後送上佢的近照,曬燈好似幾正咁

多謝收睇
回復

luchan5566 發表於 2016-1-10 21:36
我諗之前間診所判錯症,宜家去左大圍某間獸醫睇,睇到佢有卵塞

其實你之前去邊間睇醫生可否分享,因為我打算帶龜睇醫生。

其實輕微肺炎是否一定要打針?食藥唔係好似好啲。。
回復

iris007 發表於 2016-1-18 07:34
其實你之前去邊間睇醫生可否分享,因為我打算帶龜睇醫生。

其實輕微肺炎是否一定要打針?食藥唔係好似好 ...

第一次睇個間係大埔XXXX診所.
肺炎係咪一定要打針我唔係好清楚.
我打針同食葯都試過之後,我覺得你可以考慮下以下問題.
一.睇你有冇時間每日餵(貫)幾次藥(可能要食足幾個禮拜)
二.有冇耐性引佢開口(我隻龜太醒目,餵(貫)完第一次,第二次就打死都唔開口)
三.佢飲(貫)完會嘔返出黎
四.龜龜新日代謝好慢,食(貫)完都唔知佢吸收到幾多
五.餵(貫)個陣好容易落錯氣管
六.(貫)對龜龜黎講係一件好難受既事((貫)葯個兩個禮拜我隻龜成日發脾氣唔理我)
七.金錢考慮 抗生素針貴過抗生素葯

我覺得 睇得醫生就係想得到最快最好的治療,係兩種方法都試過後,我覺得打針係相對好小小既方法.
肺炎係咪一定要打針我諗你不彷聽下醫生意見
回復

luchan5566 發表於 2016-1-18 22:26
第一次睇個間係大埔XXXX診所.
肺炎係咪一定要打針我唔係好清楚.
我打針同食葯都試過之後,我覺得你可以考 ...

多謝你我建議.
回復

祝龜龜 ~【早日康復】,支持樓主努力
回復

請問樓主,邊間老實D.
回復

pocketmoney 發表於 2016-1-31 01:05
請問樓主,邊間老實D.

邊間老實D的意思係...?
回復

luchan5566 發表於 2016-1-31 20:11
邊間老實D的意思係...?

有醫德,5 會老是向錢看。
回復

pocketmoney 發表於 2016-2-1 00:02
有醫德,5 會老是向錢看。

大圍XXXX個間會有心d
回復

回復

龜龜宜家好番未呀
回復