香港龜友論壇

查看: 1939|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

有關Vitamin D3 疑問

樓主
爬文所知, 其實比龜龜曬UVB都係為咗比佢吸收Vitamin D3, 協助身體吸收鈣質.
咁如果平時餵龜龜的M糧及鈣粉都已經含有Vitamin D3, 咁龜龜是否還需要每天曬UVB燈呢?
因為地方問題, 除了裝咗支暖燈外, 暫時無法再裝UVB燈.  之前夏天時, 陽光可以曬入屋 (開窗), 龜龜每天都可以曬30-60分鐘, 間中也會外出走走曬太陽.  但現在冬天好少機會曬到太陽了.  咁靠吃入糧及鈣粉內含的Vitamin D3, 是否也足夠可以撐過冬天呢?  

回復

沙發
VD3過量會中毒,所以鈣粉中只添加十分少量,絕對不夠。龜對VD3的需求是常變的,唔可以靠補品滿足,只有給予足夠的正確波段的UVB照射,讓龜的生理機能自動調節VD3的合成。
回復

板凳
冬天如果陽光好,做好保溫措施也可直接曬太陽,一星期兩三次,每次半個鐘左右,就無問題。
回復

地板
Thx 師兄,咁我諗都係要想辦法裝uvb燈了,因冬天真係好少出太陽,難得陽光好時又返咗工,放假時又無出太陽
回復

幼體鈣粉及維他命應該最少每兩日放1次, 但開始成體就可以減至每星期兩次. 當在室內飼養, 補品一定要含維他命D3, 因為UVB燈很難製造足夠D3. 而當龜在戶外飼養, 天然太陽能夠令龜產生足夠D3, 太多D3對龜健康有影響.
市面主流產品含D3參差很大, E牌14,740 IU/lb, R牌 50,000 IU/lb, Z牌 則只有10,390 IU/lb, 所以買之前睇清楚成份及需要才買.
回復

我室內養,一星期餵1-2次z牌鈣粉,原來得咁少d3...  但餵太多鈣粉又怕會結石或不良效果.
回復

apple_tortoise 發表於 2016-1-3 21:13
我室內養,一星期餵1-2次z牌鈣粉,原來得咁少d3...  但餵太多鈣粉又怕會結石或不良效果.
...

鈣粉落幾多亦需要睇你餵甚麼食糧, 如果只餵單一兩種菜/草, 從糧中所能吸收的鈣一定有限, 補充鈣不能少. 即使餵M糧, 鈣都只有微量(1.2%), 不足生長所需. 兩日一次不算多了.
回復

哦,我每天餵幾粒m糧同s糧+小量桑葉及車前草+牧草.  養咗半年都好似沒有大過.  
Ok, 會改為一星期3次鈣粉.  
回復