香港龜友論壇

查看: 2138|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手養盾臂龜數問(附圖)

樓主

咁多位好.想請教一下養盾臂龜既問題,請賜教,無言感激!

我用緊60*40*40木箱,有3盞燈 順次序 boro 75w 日燈,zoo med reptisun 10.0 uvb 26w,夜燈,如圖

1.想問下uvb會5會擺得太近隻龜,需唔需要換弱火力d既5.0?

2.龜龜成日匿埋起角落頭,係咪太凍?

3.我有個溫控起日燈下面,今日開哂日燈同uvb都係大概32度(日頭),溫度算唔算ok?

4.最後想請教我想換個好d既有埋時間制既溫控,譬如STC-400.但我本身個箱3支燈得一個電制頭,係咪需要自己先分開返每條先?

感激不盡!Thanks!
回復

沙發
熱點35度,冷點不低過27度,UVB用10.0
回復

板凳
無謂o野拎走佢喇!例如棵假草同山洞。
除o左餅乾龜外,其他陸龜都唔應該放山洞!龜會長時間躲入山洞內,唔想進食,阻礙吸收UVB,更會越o黎越細膽,更怕人,容易嚇親病倒!
你養龜個環境睇落好靚,但你係想d 龜住得舒服定外表美觀呢!?養龜只需注重濕度,溫度,飲食,清潔及空間,d龜絕對唔會因為缸內擺o左咁多無謂o既裝飾品而開心舒服!甚麼仿自然環境,佢o地多數係人工孵化,又何來接觸過自然環境呢!?相反咁多無謂擺設有可能令到龜龜誤食,撞傷或跌傷!
養龜係想d龜健康成長,唔係用o黎做擺設點綴家居!
回復

地板
金金 發表於 2015-12-16 21:59
無謂o野拎走佢喇!例如棵假草同山洞。
除o左餅乾龜外,其他陸龜都唔應該放山洞!龜會長時間躲入山洞內,唔 ...

感謝賜教,假草係用來放濕的.要每日加水.仲有山洞原先係想營造冷點..姐係應該唔洗山洞?由得龜龜自由活動?自己會走去凍d個面?
回復

optiett 發表於 2015-12-16 22:15
感謝賜教,假草係用來放濕的.要每日加水.仲有山洞原先係想營造冷點..姐係應該唔洗山洞?由得龜龜自由 ...

有水盤加定時噴濕底材已經足夠,盾乜都會咬,因住咬埋d假草入口,我連水盤都唔放,只係每日浸暖水排便排酸。養o左龜20幾年,從來唔用山洞!
回復

UVB灯要加反光罩,如橫放會好啲可盡用其發光面,水盆可照放因我不會幫龜浸水等佢哋自已去浸但要每日洗同換水,日光膽用飛利蒲射膽$10-20蚊一個已ok, 有40w,60w,100w選擇
回復