香港龜友論壇

查看: 3782|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

<真心請教>新缸點換好?

樓主
小弟好日唔上線,一上就要麻煩大家比下意見
背景大約係小弟為方便返學而住親戚屋企,但本身屋企有三隻龜仔佢地唔知點解咁好胃口食極都有同時屙極都有咁,搞到啲水好臭父母聞到就唔舒服,而且父母年齡又大唔想佢地日日換水所以今次諗住一次過換個大缸而且想大家幫幫下提供意見....

我想買呢啲野,有冇人知大約幾錢/咩牌子好再耐用??(窮學生 budget 大約  $2000到)

玻璃缸 80cm*45cm*45cm左右
濾水(呢個最大問題,唔知咁大個咩款啱用)
魚缸櫃/架(最好有轆方便移動)
好唔好養魚(清道夫)幫手清洗?

同埋我其實爬左下文,但見啲濾水(Eden521………)好似細缸用咁先問大家
真心請教,不喜勿插
回復

沙發
http://kikilook.myweb.hinet.net/tank.htm

如果水高20cm以下 ,隨便一個cy20都可以,不過更高當然更好
養魚—效果唔多好,養螺可能會好d(龜唔食的話),又或者放植物
回復

板凳
wongfafa 發表於 2015-11-19 19:44
http://kikilook.myweb.hinet.net/tank.htm

如果水高20cm以下 ,隨便一個cy20都可以,不過更高當然更好

但我想用啲雨花石做底,個水高係計加左定未加?同埋濾桶係咪最靜果隻??
回復

地板
杯仔蛋糕 發表於 2015-11-19 20:13
但我想用啲雨花石做底,個水高係計加左定未加?同埋濾桶係咪最靜果隻??

有底材會加快水質破壞,濾桶如果唔係養菌,其實個作用只係做水流,流量你自己可以考慮下
回復

20151120 574.JPG (208.1 KB, 下載次數: 112)

20151120 574.JPG

20151120 573.JPG (205.13 KB, 下載次數: 118)

20151120 573.JPG
回復

kkbank 發表於 2015-11-19 21:44

多謝弟分享,但缸有幾大左右?
回復

唔好用底材,唔好養魚,清缸,加個富華濾桶
回復

如果有氣味問題, 最好養埋硝化菌

有生物過濾, 水真係冇味.
回復

Cyranc 發表於 2015-11-20 00:11
如果有氣味問題, 最好養埋硝化菌

有生物過濾, 水真係冇味.

但咁多龜既排泄物會唔會好難養菌?因為養菌都要一段時間
回復

杯仔蛋糕 發表於 2015-11-20 20:50
但咁多龜既排泄物會唔會好難養菌?因為養菌都要一段時間

我起初都有相同顧慮

但試養左菌後, 發現原來效果好得.

下圖係兩個相同的缸, 其中一個有養菌.
4日冇換水的比較.

2015-07-16 23.42.17.jpg (154.74 KB, 下載次數: 113)

2015-07-16 23.42.17.jpg

2015-07-16 23.35.27.jpg (148.5 KB, 下載次數: 124)

2015-07-16 23.35.27.jpg
回復

但有冇龜係入面?同埋你用咩款濾水
回復

Cyranc 發表於 2015-11-21 01:23
我起初都有相同顧慮

但試養左菌後, 發現原來效果好得.

回復

杯仔蛋糕 發表於 2015-11-23 20:55

梗係有龜啦

濾水DIY
直接用水泵抽水入白色容器過濾
白色容器有白棉同生物珠.

2015-07-17 00.56.36.jpg (225.86 KB, 下載次數: 103)

2015-07-17 00.56.36.jpg
回復

Cyranc 發表於 2015-11-23 22:55
梗係有龜啦

濾水DIY

白痴左添,你個濾水點DIY法??
回復

杯仔蛋糕 發表於 2015-11-24 18:28
白痴左添,你個濾水點DIY法??

呢張相會清楚一點.

個容器底部有孔.
容器內放滿生物環/生物珠.
面鋪一層白棉

旁邊有個潛水泵, 將水抽入容器面, 白棉過濾後再到生物環.

呢個方法白棉污糟左, 一眼就睇到, 同埋好易更換.

2015-07-25 22.02.42.jpg (127.06 KB, 下載次數: 119)

2015-07-25 22.02.42.jpg
回復

Cyranc 發表於 2015-11-23 22:55
梗係有龜啦

濾水DIY

師兄你兩隻食蝸幾大隻?個缸幾大?我都有兩隻食蝸但個缸唔知幾大好,可能要分養
回復

cloudtse1212 發表於 2015-11-29 15:51
師兄你兩隻食蝸幾大隻?個缸幾大?我都有兩隻食蝸但個缸唔知幾大好,可能要分養 ...

我兩隻係6-7cm

缸47cm長

有能力的話, 個缸梗係愈大愈好啦.
回復

$2000 budget 有多了,缸$200- $300好平, 用個靚濾筒富華306 around $980-1100, 推柜DIY 度好尺寸去木行買料整, 4塊6分板有啞白面用白膠槳加8隻角碼收鏍絲, 背板用4分板或平啲用2分板用釘,門用兩塊六分板(加煙斗鉸如有工具)無可用排鉸或門鉸收鏍絲total大約$500左右當然柜大小會影響做價,轆去ikea或12蚊店有幾+蚊攪掂,不要柜可買鐵架實X,X惠或工X會,X聯X已經有轆
回復

Hata 發表於 2015-12-9 11:46
$2000 budget 有多了,缸$200- $300好平, 用個靚濾筒富華306 around $980-1100, 推柜DIY 度好尺寸去木行買料 ...

CHING 你好詳細,但我買貴左好多,濾筒除左富華306仲有冇其他推介?
回復

杯仔蛋糕 發表於 2015-12-12 21:19
CHING 你好詳細,但我買貴左好多,濾筒除左富華306仲有冇其他推介?

我自已養一隻養鑽紋B, 缸size W:540 x D:330 x H:350mm 水高100mm, 用Eden 501好清但要自已買好啲生物環$40-50蚊同用富華果隻超級活性炭$40蚊有三包每季換一包. Eden 501'得兩倉而我將生物環果倉減半放活性炭吸味同令水清啲,另一倉是白綿fix了所以不用攪!

你可考慮EDEN 521 or 522(經濟又好用)或比貴少少用富華, 我個人不建議用國產或台仔及加前置!!
回復