香港龜友論壇

查看: 2146|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

救救! 好像病了該怎麼辦?

樓主
我的兩隻巴西龜上星期還很活潑的,但不知為什麼就突然不願吃東西了,連最喜歡的蝦都不要,整天趴在台上睡。我已經試過每天換水至少一次,有落龜精靈同龜康寧,試過落水,塗身甚至強行喂龜康寧同少量龜糧。但都好似無用。好擔心會餓死。我可以點做?請救救!
回復

沙發
去荃灣享和珍禽異獸啦,佢哋今個月免診金,做個全身檢查都好,要食藥打針都好平

https://www.facebook.com/pages/H ... %83/819778228087939
回復

板凳
太好了! 多謝分享!
回復

地板
manouria 發表於 2015-7-10 21:20
去荃灣享和珍禽異獸啦,佢哋今個月免診金,做個全身檢查都好,要食藥打針都好平

https://www.facebook.com ...

照埋X光同化驗, 埋單應該都唔平!
回復

我今日帶他們看完享和,醫生說他是有太多寄生蟲同有腸胃炎,用街買的藥很難好,於是開了藥又打了針。因為免診金,所以埋單只是380. 我還以為要一千幾,這個醫生挺不錯,真是多謝manouria的提議!
回復

sy__12 發表於 2015-7-12 21:56
我今日帶他們看完享和,醫生說他是有太多寄生蟲同有腸胃炎,用街買的藥很難好,於是開了藥又打了針。因為免 ...

唔洗照X光咩?
回復

佢睇玩隻龜游水就話應該不是受傷,然後看佢D屎白色就驗屎,就判斷是寄生蟲同腸胃炎,無照x光
回復

sy__12 發表於 2015-7-12 21:56
我今日帶他們看完享和,醫生說他是有太多寄生蟲同有腸胃炎,用街買的藥很難好,於是開了藥又打了針。因為免 ...

不用謝,只係俾個意見,好多主人都唔鍾意睇醫生,寧願亂買藥又醫唔好,等到最差嘅時候先去睇,一係救唔返一係就要俾多啲錢

另外見你頭像還有另一隻龜,如果養埋一齊既話就可能都有寄生虫,最好去杜埋虫先放返一齊

回復

我現在就分開了他們,其實應該就是因為新買的其中一隻有寄生蟲,結果惹到另一隻。如果想再買,其實有什麼方法可以知道新買的龜有沒有寄生蟲?
回復

sy__12 發表於 2015-7-14 13:26
佢睇玩隻龜游水就話應該不是受傷,然後看佢D屎白色就驗屎,就判斷是寄生蟲同腸胃炎,無照x光 ...

是否睇楊醫生?
回復

是操普通話的,我不記得是不是姓楊
回復