香港龜友論壇

查看: 2498|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

silvirsulf cream 一問

樓主
龜龜爛底甲,買左支silvirsulf cream佢查,但有問題就係餵食前係略略用水沖下,定還是要用牙刷刷走晒佢d藥膏先比佢落水,事關我見個盒寫住話毒藥,我驚洗唔乾淨會毒死佢,用牙刷又驚搞到爛既地方更嚴重...
回復

沙發
我係先將龜抹乾
搽優碘(碘酒), 放15分鐘.
抹走殘留碘酒後, 再直接塗上silversulf cream.
乾養半小時至半日 (視乎龜而定)
抹乾淨後再放返入水.

但感覺上, 用真菌淨好似有效d.

龜龜爛甲有排醫, 起碼都要連續日日搽藥2星期以上
要俾d耐性.
回復

板凳

用Triple antibiotic ointment 好D,呢隻有D防水, 有"R"字藥房有得買, silvirsulf cream唔夠力。

你唔清左D"林林"地爛甲, 揸藥膏好難斷尾。

咩藥都有毒性, 盡量清潔後放回水就可以。
回復

地板
唔該晒各位,諗住查一排睇下情況點,無好再轉其他,只希望佢快d好番...
回復

Cyranc 發表於 2015-6-25 00:49
我係先將龜抹乾
搽優碘(碘酒), 放15分鐘.
抹走殘留碘酒後, 再直接塗上silversulf cream.

聽師兄你講完,我都有意買支 真菌淨 試下
回復