香港龜友論壇

查看: 2299|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

屎尿酸,同關於太陽燈一問.

樓主

想買支太陽燈係浸水時照,有咪好介紹,謝謝.
同有太陽燈是否可以不需要uvb管?

回復

沙發
別買, 浸水時至用, 系冇乜意義既.

太陽燈不代表比uvb管, uvb管在正確使用之下, 會比任何最頂級的太陽燈好N倍, 不過99.5%的人都是不正確的使用.

另外, 自從在2009年, 發現了UVB燈中的低波幅射線, 能秒殺人畜的細胞而有大危害之後, 西歐各燈廠至今還未能解決問題, 因此從2013一月開始, 全球都沒有一個好的UVB節能燈/燈管/太陽燈, 目前最好別買任何UVB燈.
回復

板凳
waiman 發表於 2015-5-29 21:58
別買, 浸水時至用, 系冇乜意義既.

太陽燈不代表比uvb管, uvb管在正確使用之下, 會比任何最頂級的太陽燈好N ...

其實我已有uvb管,買太陽燈係想係浸水時唔好太凍,
同隻盾到手時其實有隆背和側面陷嘅問題,同色好暗沉,有咪方法可以好少少?謝謝
回復

地板
pljiak 發表於 2015-5-29 09:22
其實我已有uvb管,買太陽燈係想係浸水時唔好太凍,
同隻盾到手時其實有隆背和側面陷嘅問題,同色好暗沉,有咪 ...

浸水時放係箱中加熱下就得啦.
你支係乜UVB管?

隆背等等, 加強濕度到24hr 75-79%啦.
色暗沉係UVB不夠及營養礦物質不足. 你平時喂乜野?

提供給希望蘇能不用排酸, 不會隆背, 和想控制生長紋的朋友
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... d=111249&extra=
回復

waiman 發表於 2015-5-29 23:37
浸水時放係箱中加熱下就得啦.
你支係乜UVB管?

牌子唔記得,t8,15w,價格200幾3百有找,
濕度通常70左右,
喂m糧同s糧,一星期加一次含d3鈣粉,隔唔中會俾d墨魚骨咬下,
回復

pljiak 發表於 2015-5-29 11:26
牌子唔記得,t8,15w,價格200幾3百有找,
濕度通常70左右,
喂m糧同s糧,一星期加一次含d3鈣粉,隔唔中會俾d墨 ...

睇下支燈有冇印住牌子.

正在用任何UVB燈, 或準備買UVB燈, 請留意 (其危險性)
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... tid=1387&extra=

---

唔好買s糧:

Sudo根本不適合陸龜, 因為陸龜要中至高纖維, Sudo特低的纖維7.5%, Sudo的包裝上也寫明纖維7.5%, 但是一大群人還 "強調" 說 "Sudo高纖維糧".

Sudo, 蛋白10%, 纖維7.5%.

Sudo公佈其 "主要" 成份是紫花首蓿, 然後還有玉米, 大麥糠.

從農業及科研部可查到:

紫花目蓿, 蛋白18-22%.
玉米, 蛋白11.4%.
大麥糠, 蛋白12.8%.

紫花苜蓿屬高蛋白, Sudo卻10%蛋白, 玉米和大麥糠也超過10%, 亦即Sudo真正的主要成份, 根本不是苜蓿, 苜蓿只佔非常, 非常的少, 極少, 玉米和大麥糠也是很少, 絕大部份的主要成份只是粘合劑.
回復

waiman 發表於 2015-5-30 01:35
睇下支燈有冇印住牌子.

正在用任何UVB燈, 或準備買UVB燈, 請留意 (其危險性)

支管係zoomed t8   15w
回復

pljiak 發表於 2015-6-5 11:33
支管係zoomed t8   15w

zoomed t8 15w系45cm管, 德國產既zoomed t8好安全.
回復

waiman 發表於 2015-6-6 11:23
zoomed t8 15w系45cm管, 德國產既zoomed t8好安全.

係?多謝師兄,我仲有同牌子的uvb胆,26   10.0的,呢個點?
回復

pljiak 發表於 2015-6-5 23:36
係?多謝師兄,我仲有同牌子的uvb胆,26   10.0的,呢個點?

如果係德國產既zoomed 10.0 UVB 26w節能燈, 會比德國產既zoomed t8 45cm管好3-4倍.
如果係國產既zoomed 10.0 UVB 26w節能燈 = 危險.

如果德國產既zoomed t8 60cm以上的管, 懂得用而能正確安裝的話, 會比zoomed 10.0 UVB 26w好3-3.5倍. 如果不懂得用不能正確安裝的話, 會比zoomed 10.0 UVB 26w差2-4倍.
回復

waiman 發表於 2015-6-6 16:17
如果係德國產既zoomed 10.0 UVB 26w節能燈, 會比德國產既zoomed t8 45cm管好3-4倍.
如果係國產既zoomed 1 ...

點睇邊度生產?係魚街買的,2百幾一個,
回復

pljiak 發表於 2015-6-6 04:29
點睇邊度生產?係魚街買的,2百幾一個,

法律規定, 個包裝盒上面, 一定要印住原生產地.
回復

waiman 發表於 2015-6-6 18:23

多謝師兄教路,想再請問多一個問題,上面所講的正確安裝係點?點先叫正確安裝?
回復

waiman 發表於 2015-6-6 18:23

终于穩到個盒,很不幸,個26w胆係中國產,支管就德國,都唔知要去邊度買個德國產嘅胆好
回復

pljiak 發表於 2015-6-6 06:48
多謝師兄教路,想再請問多一個問題,上面所講的正確安裝係點?點先叫正確安裝? ...

燈管正確安裝:

1) UVB燈管對燈座裡面的鎮流器的流明係數(Ballast Factor)有嚴格的要求, 它要求鎮流器的流明係數(Ballast Factor)規格等於1.00, 低於1.00就嚴重影響UVB的強度, 但由於人的眼晴是很遲鈍, 於可見光的差異如果不超過25%, 就不能察覺有差別, 所以絕大部份T8管鎮流器的流明係數只是0.70-0.95, 只有很高端的鎮流器才有流明係數(Ballast Factor)規格等於1.00, 現成龜箱自帶的燈架是只有0.60-0.75.

要將燈座裡面的鎮流器, 換成流明係數0.95-1.00的鎮流器.

2) 要求裝在箱內前後方中央的頂部, 而不是裝在箱子的後方牆壁. (裝在箱子的後方牆壁, 效率會下降30-50%).

3) 要求距離地面25-30cm高.

4) 要求必需加有+100%或以上的UVB反光板, 各牌子的反光板差異巨大, 是+15%至+425%之別, +300%亦即開一根燈管的亮度, 就完全等於同時開三根燈管的亮度, 一般的反光板是+15至50%.

回復

pljiak 發表於 2015-6-6 06:48
多謝師兄教路,想再請問多一個問題,上面所講的正確安裝係點?點先叫正確安裝? ...

Ballast Factor是指這鎮流器能使光管達到燈廠原設計多少%的亮度, Ballast Factor = 1.00, 是指能達到燈廠原設計的100%的亮度. 流明係數0.75, 指能達到燈廠原設計的75%的亮度.

所以如果安裝得不正確, 鎮流器令減25%, 裝在箱子的後方牆壁斜亦減30-50%, 高度超過30cm又減30-50%, 呢度減D, 果度減D, 成支燈可變成燈下零UVB既癈物.
回復