香港龜友論壇

查看: 1974|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

關於豹龜問題,求指教

樓主

小弟新手,家中豹B唔肯食M糧,只食油麥菜,成日訓覺,是咪有咩問題?

有只11CM的豹龜$1100買唔買的過?

同想問 車前草, 車前籽,益生菌丸, metronidazole,reptiboost,水溶性纖維及益生菌, 要去邊度買?

求各位師兄指教..

回復

沙發
分開餵,唔好混埋一齊餵,先糧後菜
回復

板凳

試下SUDO 糧+ 水果糧, 會易入口 D, D糧唔好整咁濕, 用水噴濕D糧整淋佢就得.

唔好餵菜, 否則會繼續痾爛便.

車前草都唔好食大多.

reptoboost,益生菌(BAC), 魚佬都有得買.
回復

地板
Terry 發表於 2015-4-21 23:29
分開餵,唔好混埋一齊餵,先糧後菜

今晚痾既,,放水又痾,放回箱再痾,有咪辦法,求師兄教路.

回復

iris007 發表於 2015-4-22 00:00
試下SUDO 糧+ 水果糧, 會易入口 D.

唔好餵菜, 否則會繼續痾爛便.

聽日即刻過旺角買S料,多謝師兄
回復

光線夠,等佢精神d,同埋先會行多d,反之
行多左,自然餓,因為能量消耗大,用菜引佢行多兩部
菜要前晚洗定,要乾. 唔食糧暫時都唔係大問題,最重要係食同屙同運動一個循環
再加上定時起身,瞓覺,e樣好重要,無可能等你放工放學先開得飯...
再黎係太陽,即使暗天都有uvb,無太陽就用燈,燈無可以代替太陽,所以個環境要有光有暗有uvb
其實有浸水,連水盤都唔需要, 我發現d龜苗通想浸水先屙,e習慣好唔好,因為一無人工照顧就唔識自己屙
弱到傻!
唔好太照顧佢地,成日用藥,人成日食藥都身體差. 爛屎唔代表唔健康
盡量餵糧,唔食就食菜,好過乜都無,3-4日之後搵日餓佢,隔日等佢運動完行到差不多,浸水再餵糧
仲有龜係睇光而起身,所以你早上開燈,佢先會醒,當然唔係4-5點開,但你唔係屋企時都要開,唔係佢又瞓過
環境太細都會影響心情加壓力!!
個人心得, 不是高手
回復

我有本書幾值幾參考,有講鼻水同喘氣
有話當龜有鼻水後,一直都會反發,醫唔到所以一定要健康為主!!
信不信由你
回復

我隻B開頭食S糧,唔食M糧,你試下
回復

samhung 發表於 2015-4-22 23:45
光線夠,等佢精神d,同埋先會行多d,反之
行多左,自然餓,因為能量消耗大,用菜引佢行多兩部
菜要前晚洗定, ...

多謝師兄,.
回復

朋友,有時我覺得都好難捉龜苗需要, 早幾日,室外23度陰天,放出去超生猛,一落雨放入屋個箱,有加熱燈,即瞓。。。。。 可能太舒服。。。暖暖地!所以証明左,有時加熱唔係好事,反而會令佢瞓多d!  除非有病,加熱其實無必要,冬天除外。  試緊用泥養,我都係新手
回復

samhung 發表於 2015-4-24 21:35
朋友,有時我覺得都好難捉龜苗需要, 早幾日,室外23度陰天,放出去超生猛,一落雨放入屋個箱,有加熱燈 ...

哇,師兄,我只都系吖.琴日都一樣
回復

pljiak 發表於 2015-4-24 23:22
哇,師兄,我只都系吖.琴日都一樣

呵呵, 揮手區。 野生動物真係唔洗點理佢。。。行下食下,好過做人。。。
回復