香港龜友論壇

查看: 3500|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

[求救]倉鼠變曳左

樓主

求救求救呀

話說我屋企有隻男性黃金倉,買左十幾日,兩個幾月大,
初初黎到屋企既時候都好乖,願意比人摸,唔會走,不過唔沖涼,
呢幾日佢不停咬籠,尋日拎佢出黎沖涼,用籠蓋蓋住,佢竟然咬住唔放..

如下圖:

仲不停咬我男朋友添,

今日洗籠既時候,順便又同佢沖涼,今次都係擺佢住上圖果個膠兜到,佢又係不停爬,我唯有推番佢入去,慢慢撒D沖涼粉落去,不過佢依然都係唔自己碌地,FING下個身就想走佬 (其實佢係咪咁樣就沖左涼?)

另外,我一擺隻手埋去佢就行過黎咬,究竟我隻鼠鼠咩事呢? 佢唔開心定係唔中意我呀?!

最後就係佢唔用磨牙石呀! 係舊石出現左問題?! (因為之前果隻都唔磨牙...)
回復

沙發
會唔會有瘋狗症啊?  
回復

板凳
奧運選手
回復

地板
拎佢出黎個兜度佢會驚,驚就咬人
回復

以前看過書,咬籠係壓力大,不安,唔好成日搞佢.特別係倉鼠係夜行性.白天睡覺多.
反而你加個''跑步圏''給牠活動,消耗精力.
磨牙石就順其自然啦,放在一旁.
沖澡粉唔使常用,本身牠自己會清潔

同意上面師兄/師姐話,驚梗咬人.
回復

morikwai 發表於 2015-4-15 10:54
以前看過書,咬籠係壓力大,不安,唔好成日搞佢.特別係倉鼠係夜行性.白天睡覺多.
反而你加個''跑步圏''給牠活 ...

但係唔用沖涼粉佢會發出臭味,係倉鼠本身就會發出呢陣味既?
同埋我有加跑步圈比佢,但係佢唔跑,淨係食同訓.
回復

Uncledash 發表於 2015-4-15 10:05
拎佢出黎個兜度佢會驚,驚就咬人

我係佢個籠到都有擺到一個沖涼房入去,都有擺沖涼沙添,但係我見到佢入去就刮沙出黎或者係入面食野,都係唔識自己6黎6去,之前有師兄講過幫鼠鼠沖涼係擺佢去個兜到佢就會自己沖,不過我果隻都係爬走
回復

kenneth1am 發表於 2015-4-15 20:43
我朋友都有養,品種唔清楚。佢隻衰仔好乖,唔咬人,我成人捉出黎玩,佢會係住行。如果係個籠入面,隻衰仔會 ...

實在太羨慕了,我果隻而家一伸手埋去就走黎咬,搞到我縮都縮唔切頭幾日唔係咁
回復

Funny!!!!!
回復