香港龜友論壇

查看: 1720|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

盾龜排完石

樓主
上星期先入隻盾b,第一日入屋~好活躍,好大食,唔似有結石''今日排左粒石仔出黎
粒石有佢個頭仔咁大:請教各大大,排完之後係咪就無事??事後有洗唔洗比d咩野佢食返補下佢?(己日日浸水,濕度有7x%左右。)
另外,長期食m糧,隔日溝車前草粉,對龜好唔好呢?
回復

沙發
盾b個頭應該都有1毫子咁大
回復

板凳
舊石有個頭咁大都排到咁勁?  可能以前食得菜多,又乾...

浸多d水, 唔食油麥菜轉食M糧同車前草也有幫助, 最緊要飼養廂有冷熱區喇

依家日日浸水食M糧,無比菜佢食~個箱有SET到冷熱區..唔該晒師兄  發表於 2015-3-24 17:46
回復

地板
新盾入伙正常係會排白色野...因為d鋪多數餵菜就算,,
但一豪子咁大就小心d..不過排左起碼安心d..
餵多一陣m糧就應該會好少排白色野--酸...
我個人都食m糧,,,但一星期會溝d水果糧...一個月餵一次水果細細粒
回復

個頭咁大????!!!  

排得出咪算你好運, 否則要開刀.

回復

鋪頭通常只餵菜, 同埋太熱 ~焗爐效應, 造成濕度低於50%, 體內水分開始慢慢由呼吸中流失.

盾龜本身排酸高達55% (45%尿素).  在低水分時, 體內為節省水分,排酸高達75%以上!  而且停止痾尿, 尿中水分在膀胱內被吸收回體內循環再用.  尿酸長期在膀胱內停留, 結晶, 或與鈣離子結合成為尿酸鈣石.  然後就好似雪球咁, 越滾越大.  排唔出就會塞住成個泄殖腔, 慢慢死.

好彩今次排得出!!!習慣左次次搵牙刷掃下掃下...咁就掃左粒石出黎*0*  發表於 2015-3-24 17:48
回復

個人認為, 你保持平時50%濕度以上, 70%以下(太高盾會腐甲).  BB仔平時多浸水, 飲多D水.  就可以了.  不用太擔心.  水分足夠就可以幫助排酸.........
回復

淨餵糧唔餵菜就唔會有咁多結石

收到,,多謝師兄  發表於 2015-3-24 17:48
回復