香港龜友論壇

查看: 3373|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

底材煩惱~附加怪異養龜問題&盾豹們近照:D

樓主
查實都養左接近4年,但係呢,硬係覺得底材換黎換去都唔太滿意><'

一開始用過栗米沙,但爬過文話誤會易結石對龜唔好就換左。

之後轉左用圓柱形細細粒啡色既底材,但龜龜ALL完尿一段時間底材會好大塵,
爬過文又話容易對龜起鼻敏感流鼻水,所以又換左。

再之後的起心肝去左訂木塊返屋企,好美觀又有木香,
但我兩隻盾真係好白厭,咬木咬到個嘴崩左好多次,有次仲俾崩左既木碎搞到個鼻損左,
而且佢地真係會成日「跳舞」,又會「跑步」,我講既野係認真既唔係搞事-_-
成日搞到好嘈好嘈我連教都訓唔到,所以最後又換左個底材~

好啦,到左依家用既底材係。。。。。(最近影既)

問題不太大,但真係要換底材換得好密好密,一星期都未夠就要換一次,
因為真係會有味~~~~~ (可能我自己好怕有異味所以成日都要換要抹)。

你地呢?又用緊咩底材?可以分享下有冇法寶令到個龜箱冇異味嗎?

評分

參與人數 3威望 +9 收起 理由
wongfafa + 4 多謝分享
samyung0117 + 3 精美相片
楓之子 + 2 精美相片

查看全部評分

回復

沙發
我從來不用底材, 大膠盤兜住.  保持乾爽, 佢地就不會大小便, 從來不會在住所大小便.  保持每晚定時放龜龜入沖涼缸, 佢地就會痾尿 (每日一次尿).  每個星期日下午帶佢地落街, 佢地就大便 (每周一次大便).  個人訓練龜龜之談, 不喜勿插.
回復

板凳
Tony_Chu 發表於 2015-2-16 23:37
我從來不用底材, 大膠盤兜住.  保持乾爽, 佢地就不會大小便, 從來不會在住所大小便.  保持每晚定時放龜龜入 ...

嘩原來係識得自己去廁所!!!!!我真係以為貓貓狗狗先識!
回復

地板
celia_cnschk 發表於 2015-2-16 23:51
嘩原來係識得自己去廁所!!!!!我真係以為貓貓狗狗先識!

唔係識得自己去廁所, 係定時被我帶去廁所.

我外母養左幾十年果隻金錢龜就真係識得自己爬去廁所大小便!

我覺得所有龜都係有規律!
回復

Tony_Chu 發表於 2015-2-16 23:57
唔係識得自己去廁所, 係定時被我帶去廁所.

我外母養左幾十年果隻金錢龜就真係識得自己爬去廁所大小便!

咁我真係要試下定下時! (但....在下為自己都未咁有定時定侯食飯既人,盡量)
回復

celia_cnschk 發表於 2015-2-17 00:07
咁我真係要試下定下時! (但....在下為自己都未咁有定時定侯食飯既人,盡量) ...

從樓主文章中睇得出, 相信你同我都係果D有潔僻既人, 咁你就更加要訓練D龜大小二便.  

如果唔係, 底材+屎尿+密封式龜箱+90%濕度+20幾30度 = 好鬼臭 & 有菌!
回復

你啲龜已經大,所以唔再需要高濕環境飼養,可保持較乾爽。底材用大量報紙,港鐵站早上派嗰種,鋪到勁厚,又吸水又吸味,濕幾多張就攞走幾多張,或者去寵物店買高密度環保大粒紙貓砂,因龜有一定重量,用低密度嗰種會較易俾龜壓或爪碎,到時就一樣會大塵。龜缸唔駛擺水兜,定時浸水可俾佢哋飲水同大小便。
回復

可以試下用carefresh,好索尿,易清理,唔大塵。

回復

我的也養了4年以上,2年前已經不再用 籠子,感覺很多餘⋯
我有路台和全屋任她走動的,但是總是不太長大⋯
我也是每天帶她去便便一次!
她很乖啊,總是在路台外 暖燈下睡覺   
回復

looklok1980 發表於 2015-2-17 00:09
無底材通屋行,木地板,完全無異味
瞓教會自己行返籠度瞓,屎尿就定時浸水柯,每日一督 ...

係陸龜嗎? 我個d唔可以通屋行因為會凍
回復

Uncledash 發表於 2015-2-17 02:27
可以試下用carefresh,好索尿,易清理,唔大塵。

好野! 我cap低張圖去魚街搵先^_^
回復

schonpak 發表於 2015-2-17 04:31
我的也養了4年以上,2年前已經不再用 籠子,感覺很多餘⋯
我有路台和全屋任她走動的,但是總是不太長大⋯
...

嗚嗚我冇露台呀,住既地方又比較風涼水冷.... 你個隻好乖呀!!!!><
回復

金金 發表於 2015-2-17 01:14
你啲龜已經大,所以唔再需要高濕環境飼養,可保持較乾爽。底材用大量報紙,港鐵站早上派嗰種,鋪到勁厚,又 ...

唔該哂金金!!! 我會上網睇下你介紹既底材:)
回復

Tony_Chu 發表於 2015-2-17 00:27
從樓主文章中睇得出, 相信你同我都係果D有潔僻既人, 咁你就更加要訓練D龜大小二便.  

如果唔係, 底材+屎 ...

係呀係呀我有潔僻T^T.... 之前狂搵有冇陸龜用既除臭劑呀
回復

celia_cnschk 發表於 2015-2-17 15:58
唔該哂金金!!! 我會上網睇下你介紹既底材:)

Q pet有得賣
回復

我就啱啱轉左用粗木粒做底材兩個月,每個月大洗一次(用水過完再放入焗爐焗乾)
btw, 魚佬有除臭劑賣架~
回復