香港龜友論壇

查看: 2542|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

關小小係未感冒?

樓主
水温同水面温度一直保持28度。之前有師兄話過我射燈太近所以掛左喺牆。有30cm以上。
但e幾日我發現佢有開口又合口,淨係開少少,好快又合返,發出格格聲。
其他正常,胃口一樣大,一樣活潑。無側身游。
因為加左濾水器,所以我每次佢食完野就會吸殘渣同排泄物,水溫會相差2度。係未換得密得濟?
格格聲令我好緊張,各位師兄師姐有無頭緒?
回復

沙發
九成九傷風感冒,最好快快手醫。
回復

板凳
但你後來放溫度計睇過係二十八度左右架,咁唔算過熱喎, 你一係去睇獸醫,有好多人話土瓜灣個間好好 ,因為我見好多獸醫診所都冇醫龜, 一係去睇中鋒
回復

地板

如果在水入面開合就無事

如果不願落水,在離水地方個口不斷開到好大抖氣又發出聲音就是病了
還有留意有冇白色黏液
回復

小小佢而家都好鍾意落水。
我發現自從餵蝦乾零食俾佢食幾次就開始咁,
我餵完糧,無俾蝦乾佢食,佢就會開口合口係咁格格聲。
行開陣唔理佢,再行返過去,佢又格格聲,係未叫我:喂!你好拎蝦乾黎啦喎!
定我諗多左?
如果照janede1314咁講,佢又無咁嘅情況。
係有時佢下巴會跟呼吸脹大,同埋夜一夜都唔瞓,2,3點幾先見佢瞓著。

我要觀察多幾日再帶佢睇醫生,我唔想如果小小無病,我又俾藥佢,會令佢免疫變差
回復

東方不敗 發表於 2014-11-9 12:49
但你後來放溫度計睇過係二十八度左右架,咁唔算過熱喎, 你一係去睇獸醫,有好多人話土瓜灣個間好好 ,因為我見 ...

我知你講邊間。之前上youtube講愛護turtle嗰d節目重溫都有佢,係未講嗰個?
回復

Mike記 發表於 2014-11-9 11:23
九成九傷風感冒,最好快快手醫。

我密切觀察多一兩日先,多謝你同各位成日答我問題
回復

http://faithfulvet.com/
我唔知係咪你講個個,因為我冇睇過, 你半夜二,三點仲唔訓去睇佢呀

你試下一個星期都比蝦干佢, 睇下佢係咪冇聲
回復

東方不敗 發表於 2014-11-9 13:38
http://faithfulvet.com/
我唔知係咪你講個個,因為我冇睇過, 你半夜二,三點仲唔訓去睇佢呀

係呀,就係e間呀!多謝你花時間搵俾我。感動
回復

回復 candydeep96 的帖子

上次我家乖乖病時都係睇這間,那時不斷張開囗呼吸且有聲,有白色黏液,有水時不願落水,之後干養,用黑葯滴鼻也醫不好,仲要拒食,日間仲合埋眼冇精神,真的心痛又嚇死我了

余醫生好旺場呢,因為要急睇,所以睇了黃醫生,乖乖在鬼門關兜了個圈才回來呢
回復

回復 janede1314 的帖子

咁你而家都小心d啦 ,突然凍咁多
回復

回復

回復 candydeep96 的帖子

如果你下次養忍者龜,可以改名叫關人隱士
回復

candydeep96 發表於 2014-11-9 13:28
我密切觀察多一兩日先,多謝你同各位成日答我問題

唔洗客氣!唔提議等多一、兩日,未聽過水龜問攞嘢食會發出聲響,只會向住你狂爬。快d去中蜂到買藥同敢經啦!我以前病死隻巴西龜,我就係久唔久聽到好微弱嘅「滴滴」聲,我嗰時就係懷疑自己聽錯,諗住觀察多陣先,點知兩、三日後就暴斃。
回復

我終於知道點解啦。
我舊木時不時會有陣透明薄膜滲出黎水面上。好似養魚嗰d咁。
我見有濾水器,就唔一次換曬d水佢,
今日我大清個缸,一次過換曬d水,佢就無格格聲啦。
我懷疑係佢伸個小鼻孔呼吸時,層野有張力,佢伸頭上水面,層野就塞住佢小鼻孔,
阻住左佢用個鼻呼吸,所以,我決定e幾日買合適嘅台換左佢
回復