香港龜友論壇

查看: 5211|回復: 89
打印 上一主題 下一主題

成年人既世界唔會有佔中

樓主

成年人只會理由冇車返工 diu曬老冇叫人走只為搭車快d 反佔中個2000人除左5毛同左膠有冇你份?(有人whatsapp話比500蚊問我去唔去反佔中 我就梗系冇去啦 賣隻龜都唔止啦

依家香港大陸學生霸住學校 水貨客橫行 國民教育洗腦 香港bb冇奶粉食 地溝油入貨 普教中(普通話教中文,長時間以後唔會在有香港人同大陸人既分別)  雙非來港生仔 拖延發牌 跨區學童搶位
東北計劃唔拆一條村唔影響人?你地有企出黎反對?成功發展之後打通埋香港同深圳 到時就冇香港特別行政區,會變成中國香港市 梁振英變香港市長 到時唔會在有香港大陸人分 因為可以自由出入

一街金鋪藥房,通脹,立法會比功能組別支配,樓價世界第一
到時受難既唔系示威者 而系 香 港 人。

by有外國護照既香港人

回復

沙發
自私既''大人''點會諗呢d呀
靜係知阻到佢搵錢or靜係識收中共錢
反佔中個個都知係有錢收啦  但有錢收我都唔會去
而佔中  d老野吹話有錢收wor~ 最起碼我冇錢收都會去參與咯
仲有d老野 講到中國幾咁好  咁就番大陸啦 咪過黎香港咁折墮
回復

板凳
Honest 發表於 2014-10-2 18:21
成年人只會理由冇車返工 diu曬老冇叫人走只為搭車快d 反佔中個2000人除左5毛同左膠有冇你份?(有人whatsapp ...

我唔係5毛...我支持真普選,但我見到D人好似你呢D咁肓反真的頂唔住
689係ON..9,,,但人地唔係起緊樓,提供土地,打壓地產佬?
香港BB無奶食唔係即刻搞個限奶令?
而家唔係節左雙非那咩?
自由行都節緊D啦...但呢一刻全世界有邊個地方話唔希望D大陸佬去消費?可能真係得香港
咁叻去天安門鬧啦,你估好多野係特守話事嫁?中央話事囉
有人去天安門丟氣油蛋我就俾個叻啦
要鬧...都要鬧得理性D~見到你呢D咁既盲反真係...

評分

參與人數 3威望 +6 收起 理由
快快長大吧 + 2 原創內容
龜龜ying + 3  
龜俠 + 1 講得好

查看全部評分

回復

地板
未有佔中果時就成日小九689,而家佔中影響到自己利益就笠曬水反對佔中,身邊有唔少呢d阿叔
回復

唔反對佔中
但可能真係...老了,佔中都唔玩
現實D...去下鳥克蘭,敆利亞....番黎講咩我都BUY你...

回復

好多市民都不是幫689 係學聯愈佔愈過份市民覺得反感有好多市民日薪的中西區銅鑼灣幾多人冇得開工連人工都冇 咁你地有冇想過呢班人  學生有屋企養 咁佢地要養大養細 手停口停 有冇想過他們 點解要霸晒所有馬路 唔留一條行車線比普通市民

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
TakTak + 1 講得好

查看全部評分

回復

Honest 發表於 2014-10-2 18:21
成年人只會理由冇車返工 diu曬老冇叫人走只為搭車快d 反佔中個2000人除左5毛同左膠有冇你份?(有人whatsapp ...

無計, 人門只看現在, 無諗到香港己一年差過一年,
這完全係制度問題, 因為特首係阿爺 & 有錢權貴 選出,
所以特首做任何野都只需配言 阿爺 & 有錢權貴, 全面宮商鈎結,
根本無需要理會市民想法, 因市民無法影響特首去留,
有無人夠胆講香港經濟在阿爺管治下將會越來越好?
回復

政府點解唔再出動  因為會想到市民會出聲   頭幾日好多市民出來佔中  後來學聯愈佔愈多地方變成反感 開始冇這麼多人出來佔中
回復

仲有, 香港經濟發展全靠在中國國內無的法治, 文化 & 國際視野,
所以越靠近大陸越死得快 (你睇電影業就知)
如果香港無左自己的獨特性, 同大陸其中一個市無分別,
到時香港經濟就真係真真正正完完全全 (玩能源) 啦!
回復

KPS 發表於 2014-10-3 16:19
無計, 人門只看現在, 無諗到香港己一年差過一年,
這完全係制度問題, 因為特首係阿爺 & 有錢權貴 選出,
所 ...

咁你覺得邊個出黎做先好?我一直都想知道
係咪長毛做, AV仁做, 梁家傑做就好???
其實中央都傻...咪等你地真普選囉.好唔好只有分曉啦.唔好下界咪無得做囉
香港點亂都唔會亂得去邊,,,搞一招無為而治仲好
回復

KPS 發表於 2014-10-3 16:28
仲有, 香港經濟發展全靠在中國國內無的法治, 文化 & 國際視野,
所以越靠近大陸越死得快 (你睇電影業就知)  ...

我諗經濟發展冇咁簡單掛...

美國夠話有法治, 文化 & 國際視野囉, 結果一個金融海嘯要搞到印銀紙渡日。

中國冇無的法治, 文化 & 國際視野, 但呢幾年佢嘅經濟發展比美國、日本同香港還要好。

我同意呢D係同經濟發展有關, 但並唔係全部。
回復

chosonchan 發表於 2014-10-3 16:33
咁你覺得邊個出黎做先好?我一直都想知道
係咪長毛做, AV仁做, 梁家傑做就好???
其實中央都傻...咪等你地 ...

唔需要信人, 要信個制度,
即係特首係阿爺選出黎, 阿爺就係佢老闆, 佢只需為阿爺服務,
特首係市民選出黎, 市民就係佢老闆, 佢只需為市民服務,
即係只有普選, 特首先會真心為香港做野, 因為佢&佢個黨都想下次能夠選到,
至於特首醒唔醒唔太重要, 因為香港有成套完善的法律 及 公務員 制度,
只要特首真心為香港做野, 成個 法律 及 公務員 制度 自然配合到
如果你唔信香港 法律 及 公務員 制度, 咁無野可以信
回復

PP-HK 發表於 2014-10-3 16:39
我諗經濟發展冇咁簡單掛...

美國夠話有法治, 文化 & 國際視野囉, 結果一個金融海嘯要搞到印銀紙渡日。

首先, 實際上中國印銀紙多過美國2.5倍,
你睇中國經濟好要有數據, 大陸人均收入只有香港1/6, 消費係香港1/2,
第二, 香港除左法治, 文化 & 國際視野, 仲有咩比我地最近的廣州好?
回復

起緊樓,提供土地,打壓地產佬?
香港BB無奶食唔係即刻搞個限奶令?
而家唔係節左雙非那咩?
自由行都節緊

點樣先為香港人做野?呢個689有無做野?
其實香港人既投訴文化太西利,,,你無做到100分都要投訴...70分做得好~睇唔到果70分既好野...淨係識度嘈做唔到100分...
我一直都信
回復

KPS 發表於 2014-10-3 16:56
首先, 實際上中國印銀紙多過美國2.5倍,
你睇中國經濟好要有數據, 大陸人均收入只有香港1/6, 消費係香港1/ ...

攪清楚, 鈔票的總數量同經濟政策冇關係, 美國自從金融海嘯後採取的量化寬鬆政策, 實際就是印銀紙, 由於美元為國際貨幣, 全球的國家都是以美國作儲備, 才使美國有能力繼續以量寬來救自己的經濟, 如果唔係量寬, 美國經濟係早幾年已玩完。而人民幣則沒有國際儲備的作用, 印鈔只會造成貨幣的貶值, 而人民幣貶值又是美國佬要求的。

正解!  發表於 2014-10-3 21:04
回復

PP-HK 發表於 2014-10-3 17:06
攪清楚, 鈔票的總數量同經濟政策冇關係, 美國自從金融海嘯後採取的量化寬鬆政策, 實際就是印銀紙, 由於美 ...

首先要明白一張銀紙係點黎, 銀紙原於銀行對政府發債的信任, 又有人願意買債, 便可印銀紙,
第二係點解中國比人叫貨幣操縱國!
回復

KPS 發表於 2014-10-3 17:15
首先要明白一張銀紙係點黎, 銀紙原於銀行對政府發債的信任, 又有人願意買債, 便可印銀紙,
第二係點解中國 ...

我相信你攪錯了, 銀行對政府發債的信任, 只是講本地發鈔的要求, 但並不等如國際金融的地位。以現今能作為國際儲備的, 大部份是黃金跟美元, 人民幣根本未入流。

再給予你近十年經濟發展的數據, 從2003至2013 GDP的增長率, 美國是51%, 香港70%, 而中國呢? >>>463%

如果閣下還認為近年香港及美國的經濟發展比大陸好, 我只有無言了。
回復

年青人有理想,熱血,勇於改革,挑戰制度,
衝動,容易比人影響,適合做創新科技,
運動,IT,創作,但紀絕未夠人生閲曆去做政治,

成年人人生經歷豐富,有定力,懂得計数,
思前想後,會顧全大局,向所有國民負責,所以
領導人,無論國家或公司,都是成年人領頭,
唔可以吓吓衝動,吓吓熱血,唔思前想後,唔計較後果,打死罷就
也會計算代價,和顧及其他人的感受
好多嘢,欲速則不達,阿爺計算顧及國家安全,
香港警察仁愛仁慈,不能平亂,咪比阿爺有籍口
派解放軍來平亂囉,唔好以為危言聳聽,大家心
平氣和反思ㄧ吓啦,年青人
回復

PP-HK 發表於 2014-10-3 17:28
我相信你攪錯了, 銀行對政府發債的信任, 只是講本地發鈔的要求, 但並不等如國際金融的地位。以現今能作為 ...

首先一早已無用金本位,二,係要睇貨幣供應應,依十年中國同美國的變化,三,我無話中國發展得小,
但到依家國民收入都係好低
回復

KPS 發表於 2014-10-3 17:15
第二係點解中國 ...

...中國係操縱國,,,,,你知唔知道美國差全世界幾多錢????邊個操縱緊邊個...
回復