香港龜友論壇

查看: 1688|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

想問下各位龜友的意見

樓主
小弟因為每晚都要幫D龜龜換水,覺得有D麻煩所以想買個濾筒,但又唔知買邊隻同埋應該要留意D乜?

我個缸就 長44.5CM 闊29.5CM 高32CM 水深9-9.5CM

希望各位可以比D意見我睇下其實需唔需要加濾筒,同埋如果真係要買的話要留意D咩??
回復

沙發
好多人話,加左就一星期換一次,我都諗緊,用玻璃缸唔方便成日搬, 其實一星期內,也可以每日不走少少水,加d新水,咁可keep內d先換水
回復

板凳
東方不敗 發表於 2014-9-20 19:37
好多人話,加左就一星期換一次,我都諗緊,用玻璃缸唔方便成日搬, 其實一星期內,也可以每日不走少少水,加d新水 ...

因為我果2隻野係個缸入面食埋野所以有好多d龜糧碎,一日之後d水已經好濁.。

再加上之後都要番工,仲要
回復

地板
東方不敗 發表於 2014-9-20 19:37
好多人話,加左就一星期換一次,我都諗緊,用玻璃缸唔方便成日搬, 其實一星期內,也可以每日不走少少水,加d新水 ...

因為我果2隻野係個缸入面食埋野所以有好多d龜糧碎,一日之後d水已經好濁.。

再加上之後都要番工,仲要每日都換水真係會死人!

所以我就想問下要買的話要番意d咩?

以我個缸個大細要點簡d濾筒好?
回復

0osteven00 發表於 2014-9-20 21:03

再加上之後都要番工,仲要每 ...

睇返水深, 濾桶要抽水落個桶 , 如果太淺水 ,例如得5cm水 就可能抽唔到
有人話餵食放入另一缸內,可以用膠箱仔 ,等十幾分鐘 ,最好等佢疴埋,咁你原缸水就keep得耐d

我自己諗法係,用過濾,,每日放工後晚上有空,用個桶仔又好,杯仔又好,不走部份水 ,加返d隔夜水 ,連同濾水器的運作, 點都唔駛二,三日就要完全換水
回復

回復 0osteven00 的帖子

你個缸而家大約11升水,當你水位到22cm高都係28升水,用個濾桶每小時300升就乜都夠。
至於牌子我就會揀富華(fluval)
回復

咩龜?幾大?
回復

Kenneth0917 發表於 2014-9-20 21:30
咩龜?幾大?

紅耳龜,就大約9cm長度!
回復

2或3日喂一次。

你的缸用eden511ok。。

如果驚水太濁,就拿出來餵。
回復

Kenneth0917 發表於 2014-9-20 21:49

2或3日喂一次。

仲有冇其他可以推介下?

因為我可能之後會比多D水比佢到時水多左個濾筒會唔會唔夠力
回復