香港龜友論壇

查看: 6629|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

盾臂龜糧食一問

樓主

我平時餵開我隻小盾食油墨菜同呢款龜糧[有圖]
我想佢有個健康啲嘅飲食習慣
想問下大家平時比咩菜佢食?
如果餵牧草有邊款好? 因為我隻龜完全唔食牧草
另外我想問我個隻係咪m糧? 邊隻糧最好? 要唔要輪住餵唔同種類糧?
麻煩大家教教我想隻盾bb健康成長!!

回復

沙發
你果隻唔係M糧
回復

板凳
知唔知係邊款糧
回復

地板
你呢包糧好似由幾隻牌子既糧混合而成.
係邊買架??
回復

花園街龜蜥大發
回復

你龜龜肯食長條型唔同色個隻糧嗎?
回復

唔肯 連埋d菜先食
回復

我兩隻龜龜最鍾意食s糧~m糧都唔多鍾意食
回復

都係一个迫字,現在養3只1只爱吃水果糧,1只偏好屹m糧,1只只吃菜
回復

牧草幼體食果樹草,亞成同成體食timothy
最好就草為主,糧一星期先俾一次la,始終糧ge 蛋白質含量較高
同埋m糧係唔太o岩盾臂,蛋白質含量較高
我個人建議就6日草一日糧,糧就餵草糧, 例如zoomed 沙漠型o個隻

你話佢唔食草,好簡單一個道理
一個小朋友剩係肯食雪糕零食,而唔食飯,點解?
因為有源源不斷ge雪糕零食俾佢,同埋家長由佢
餓佢幾日,剪到d切到d草盡量碎d再撈d菜同糧俾佢
之後就將草比例提高,慢慢佢就完全接受齋食草

有d人會催眠自己,話幼體唔岩食d咁硬ge乾草,我同你講,只係佢唔做功課,乾草有好多種
而我所講ge果樹草係一種好香好軟ge草,所以好岩幼體食

轉食草係對盾身體好好多
間唔中先一餐半餐糧
回復

我的養法:BB不宜食牧草,要磨粉, 他們的消化系統未完全發育,
亞體/成體都是食草葉部分較好。
剪了出來的莖枝留做底材loh......

M糧正常版( 高蛋白質), 但見一d學者評論,尤其幼體( 盾B)也相當適合.
M糧今年初已出了新配方的新糧版。( 蛋白質降低了)
S糧﹣﹣SUDO日本製, 應該不錯。

同餐會撈入牧草( 磨粉)及命脈的金錢草粉等增加纖維量,有助排便。
新鮮野菜: 車前草/桑葉皆為上選。南瓜/紅蘿白/貓草作小食
街市人食ge 菜或水果盡量避免。
每日1餐( 盡量早上餵), 或少食多餐。
俾時間佢行下大d範圍, 保持運動幫助消化。
回復

thankyou so much!!!!!
回復

我養了幾年都只是餵M糧+Z草粒   
以前都會買下桑葉餵 (後來都懶得找了)
繼續只餵M糧+Z草粒    一直健康成長
回復

我的食一餐 m糧 + 水果糧, 一餐食油墨菜
回復

我的盾b食m糧,將會買s糧。一星期2-3次水果糧。每次都加非常大量的乾草。一星期2-3次鈣粉。會在糧上面加點ccf草粉,很香,龜龜很喜歡。一星期2-3次桑葉或仙人掌。龜龜的便便不太好的時候會加點益生菌。
回復

我盾B 5餵菜 食M糧ONLY
回復

回復

回復 OTKC 的帖子

想問一下牧草係什麼牌子?
timothy的是咩色?
回復

回復 lydialuk 的帖子

咩牌子都得﹐ 幼體餵果樹草﹐到亞成就可以果樹草加timothy﹐再大d就完全timothy﹐timothy 買 second cut ﹐好少硬枝﹐first cut 會好多硬枝
回復

m.糧 蛋白質量對於盾高左d…我個人建議就 zoomed沙漠型草糧加牧草
回復