香港龜友論壇

查看: 6803|回復: 57
打印 上一主題 下一主題

(#54樓加了圖片)更新:5-Sept-2015_那些年, 我們一起在東莞養龜

樓主

數: 2人
地點: 天台
龜種: 南石, 大頭青, 巴西龜, 草龜
養龜前準備:
天台起池(5000RMB)
開井(5000RMB, 最後D水污染左, 冇用到)
買藥(500HK, 一支都冇用到)
買PH計, 雜質計, 溫度計(700HK, 冇用到)
養龜原因:
朋友原本想用二十萬買兩台模切機在家生產3M標籤(假野), 賣回自己工作的公司, 佢仲叫我幫佢搭路!
我同佢分析利弊後(我有同佢講你不如養龜, 成功率比你做標籤高), 佢放棄左!!!!!!
當晚, 我同佢飲完酒, 佢車我返酒店! 我沖完涼準備訓時, 佢打比我同我講, 不如我地一齊養龜.....
我同佢講, 你咪玩啦, 你真係當我講真架!!!!!
之後佢同我講......係呀, 問下你一唔一齊玩......
最後我同佢講...等我度度先(最後, 我當然有玩啦)!!!!!!!
感想:
開始時我成日指指點點, 成日同朋友吵架, 又話比D麥佢地食, 又話應該點管理.....
最後才知道......冇料係我, 在香港養兩隻苗都出事, 佢打理D龜, 隻隻生猛有力, 今年仲有苗出, 真係多謝佢!!!!!!

每次我上來, 都會聽到D龜跳水既聲音

有D植物, D龜有安全感!!!!!

第一隻出埸...大頭青女

第一批下池既巴西龜其中一隻, 因為新池要試水, 所以我地就用巴西龜和魚仔試水, 佢三歲了!!!!!

明天待續.......

更新 ~ 2014年7月24日
在天台養龜的好處:
1. 天然陽光, 通風, 龜兒活得快樂
2. 地方大, 可以一體化龜兒既生活區, 生育區, 在穩定既環境, 母龜比較肯生蛋!!!!
3. 容易營造天然溫差, 龜兒覺得邊度舒適, 就走去邊度(佢地過冬會在水裡, 唔係仲冬D嗎???? 真係唔知佢地)
4. 在池裡, 可以養2至3斤魚仔, 比佢地追下有D運動(主要目的係試水, 魚仔冇事, 龜兒冇事!!!!!!)

天台養龜的壊處:
1. 天台下一層既天花板會發酵, 要成日油(佢屋企, 關我鬼事)
2. 盜竊問題 (成村親戚, 佢爆人就差唔多)
3. 多蚊 (要從植物管理下手, 剪掉過長的葉, 多洗過濾器)
4. 清潔花時間 (佢每兩個月會放曬D水, 擦掉青台! 佢洗關我鬼事)

我與朋友 ~ 投機 ~ 養龜的心態!!!!!!
1. 在能力範圍內投機...(而家...龜和Setting...用了50,000萬HK, 每人25,000HK)
註: 佢原本想用20萬~投機~養金錢龜, 我之後同佢分析, 我們沒有經驗, 不懂養龜, 東莞附近也沒有專業的龜醫生! 而最重要的, 就是我們不懂什麼是一只好龜, 健康既龜, 純種既龜, 所以我們不能一開始就養高價既龜種! )
2. 在興趣範圍內投機...(比較容易成功, 因為有愛, 願意付出)
3. 選擇一條合適既投機路線, 要攻...就養苗, 要守...就養種!!!!(我和他都是AC米蘭, 意大利國家隊球迷, 所以就努力去防守吧)
4. 互相信任, 我入龜, 佢打理(龜在佢家裡, 條村仲係佢主埸, 佢可以反起我...所以我要學下做人既手腕了!!!!!)

我和朋友與大頭青的故事!!!!
我是負責入龜...因為三年前一次錯, 被一位香港龜販騙我以9000元, 買入了兩只大頭青母龜!!!!
我之前同該龜販有交易, 買了兩只南石種龜@兩斤一只, 其中隻公係落山龜, 不是全品, 但沒有所謂, 因為我知道野仔係做種既首選(兩只龜我係自己走上大陸的, 一隻放入背包, 一隻放入手拉喼, 跟住奶粉走私客後面過......我.....成功左.....奶粉走私客.....失敗左)!
由於我好滿意兩只龜, 以為她是一位有信譽既龜販有好貨賣, 所以我再託她幫我找多兩隻南石女, 但要在羅湖交收....
當日在羅湖交收, 當時她叫我不要打開放在王老吉盒內的龜打開, 費事包番佢, 我信左佢, 找尾數走人!
當晚我回東莞, 在朋友家打開王老吉, 一睇個背就覺得有D唔妥, 反轉隻龜.....放射紋....心知玩完, 睇埋另一隻.....玩完!!!!!
我朋友在樓下羅啤酒上天台, 問我有什麼事, 我流著眼淚同佢睇....我比人呃左, 對唔住.....
我朋友羅起隻龜, 睇下左, 又睇下右, 之後同我講......有什麼不同呀?  咪又係甘大隻.....唔係石金錢咩???? 差唔多之麻!!!
我同佢講南石同大青既外表和價錢分別, 佢想了一想, 之後問我.....純種嗎????買多隻...大頭青...公咪一組羅!!!!!
朋友之後講: 得啦, 出去飲酒啦, 7投!!!!! 留馬尿...打口庄都冇左啦, 今晚你請!!!!!

商場就係甘, 弱肉強食, 你不小心, 冇人可憐你!!!!!!!
我冇恨龜販, 有時我都會同佢買下野, 吹下水!!!!
多謝你為我安排了寶貴的課堂!!!!! 做生意.....你學下野先啦Anson388!!!!!!

下圖是我為兩只大青女安排的野生大青公, 我已注入念力, 要佢大力D X 死佢兩個!!!!

明天又放D相, 待續.......
.....................................................................................................................................
東莞龜農交流聚會
話說朋友佢成日都會叫...自己D龜農朋友...上來天台, 分享自己的南石龜組, 以下是部份的交流對話!!!!
龜農朋友A
飬龜年資: 佢話19幾20年(朋友在交流當日才知道, 同佢由細玩到大)
龜種: 南石, 最近轉左黃緣
交流對話:
Anson388朋友: 到了, 尼到就係我既龜池....

龜農朋友A: 哦, 有綠化幾好

龜農朋友A: 每池也有獨立過濾, 基本設置到位!!!!!

龜農朋友A: 南石龜呢???
Anson388朋友: 呢池...
龜農朋友A: 吓, 得一池, 你養左幾多只???
Anson388朋友: 兩公四母!!!
龜農朋友A: 吓, 你又話用左3萬幾買龜咩???
Anson388朋友: 一萬元起池開井, 呢度兩萬幾龜!!!!
龜農朋友A: 吓, 你唔係成池收咩, 邊有人甘養龜架!!!!
Anson388朋友: 我朋友(Anson388)話, 龜要一隻隻買才好, 一池收成本高, 質素也沒有保證, 又話一池收既龜會有好多近親, 出D苗會唔健康!!!!!
龜農朋友A:  吓, 唔係呀, 咁D龜收到幾時先可以打爆D池????
Anson388朋友: 我朋友(Anson388)話, 要用野生龜來打種, D苗...黑手黑腳黑殼...甘先至靚!!!! 佢係香港搵左成年, 先得兩隻!!!!
龜農朋友A: 吓, 而家仲有野生龜, 真係要睇下!!!!
Anson388朋友: 那, 呢隻!!!!!!

龜農朋友A: 吓, 你尼隻龜係唔係細個時營養不良呀, 個背都唔高既, 仲有D K 型!!!! 還有呀, 佢係咪水腫呀, D手腳咁大隻既!!!! 你睇下(開手機, 上網, 開...(上帝)龜網... 交易區...成池放南石) 南石係甘架麻!!!!! 呢隻野, 你買左幾錢呀????

Anson388朋友: 龜價連港中運費 X,XXXHK
龜農朋友A: 甘貴, 傻既, D香港佬都冇腦架!!!!! 大陸買都係1700元人民幣一斤之麻!!!!!!
Anson388朋友: 呀, 你個...比鬼小(東莞常用問候語)...1700蚊買四年龜之麻, 仲要成池買, 成二十幾萬呀!!!!! X,XXXHK呢個價買隻...老種返來都平啦!!!!!!花地灣買要...成皮水(東莞話...成萬意思)...呀!!!!!!(我地買龜時, 去花地走左轉, 四圍問價)
龜農朋友A: 隻龜好老咩??????
Anson388朋友: (已經唔想同佢講)
~>
龜農朋友A之後低價賣曬D溫室龜比收龜佬, 轉養黃緣! 但由於買入了剛下山的貨(花地之前好多), 好多都是口內有勾, 有內傷的龜, 導致大量死亡, 損失慘重!!!!!!
~>
明天分享另一個...龜農朋友B...的對話, 敬請留意!!!!
......................................................................................................................................................

評分

參與人數 3威望 +12 收起 理由
我愛中蜂 + 10 多謝分享
mwsin + 1 多謝分享
XMEN + 1

查看全部評分

回復

Updata
Day: 5-Sept-2015
Time: 11:59
回復

接42樓的內容

東莞龜會會長的店舖

東莞龜農眾, 每年7-9月, 龜農眾都會合資, 叫會長外出收苗(行家叫接任務), 1次200-400隻左右, 訂購數量取決於當年苗價

尼D係會長四出收回來的南石龜苗, 會長收苗有三不收, 錯甲唔收, 斷尾唔收, 冇10克唔收! 品相就按當年大庄開出的標準, 來決定苗的價格高低!!!!!

合伙人阿哥的收獲!!!! 佢阿哥系溫室養, 肉龜生產商!!!!
明天有更新,
故事名稱: 尋找大公的替身
敬請留意!

回復

Updata
Day: 5-Sept-2015
Time: 1:19
回復

Updata
Day: 27-Aug-2015
Time: 21:55
回復

Dear engine,
煩請多留意, 會有更新!!!!
多謝你的關注!!!!
Thanks
Anson
回復

XMEN 發表於 2015-8-27 08:57
師兄咁耐先更新啊,支持

Dear Xman
個時已經不能寫了, 因為已經沒有題材, 你留意下我要寫到入場睇波行動漫展...如果當時繼續寫, 就會有好多吹水野寫出來, 我唔想甘樣!!!!!!所以, 停一年, 儲題材, 儲相片!!!
上年入秋後到今年比較多事發生, 已經有足夠提材比我寫了, 所以更新帖子!!!!!
多謝你的關注, 我而家好滾動
Thanks
Anson
回復

金金 發表於 2015-8-26 23:36
春羽種得好靚!

Dear 金金:
伙伴佢自己都唔明白有問我, 為什麼anson388會同佢一投資養龜, 仲話當時佢只係吹下水,飲完酒有醉意之下提出的建議話題, 第二日大家精神時你居然會接受.... 要出錢買龜但龜不在自己手, 要基建如做池也不是在自己屋企做, 沒有合約保障, 你都好有種!!!!!
我答伙伴, 我夾你原因有三個:
1. 你以前行古惑的時候(收外圍6合彩, 及同人合資開賭當, 最後當然揩野啦!!!) 養了一條招財魚6年仲未死, 第7年條魚死左係因為你出左門玩, 叫朋友幫你買袋魚仔放入去(一袋魚仔=1斤魚仔, 好大袋, 生的), 但你朋友連同D魚仔水倒入魚缸, 所以D細菌入埋去, 攪死條魚!!!!!由尼件事睇, 証明你係對養野, 係有感覺的, 感覺比理論重要N倍!!!!!
2. 我識你之後, 上過你屋企, 去到天台, 見到你種左好多花花草草(佔天台面積30%以上), 仲要係結到果, 食得個隻, 又話玩什麼接支, 總之我就唔知攪什麼白痴玩意, 只係知道你鐘意養野!!!! 由尼件事睇, 確認養野係你生活一部份!!!!!
3. 我見工既地方, 係你每天接出接入個隻7投個阿爸個屋企(上市公司主席個仔), 你都係同我做好朋友吧啦!!!!
~>
總結: 伙伴養什麼, 也是很用心機的, 無論花草定動物, 所以我覺得成功率好高, 說穿了養唔死D龜就已經成功左8成!!!!!
Thx
Anson

支持!  發表於 2015-8-27 14:03
回復

kkyung 發表於 2015-8-26 23:12
真係好好睇,多謝師兄分享

Dear KKyung!!!!!
多謝你的關注, 讀書小, 文筆粗糙, 圖片又小, 請多多包涵!!!!!!
Thanks
Anson
回復

期待
回復

師兄咁耐先更新啊,支持
回復

春羽種得好靚!
回復

真係好好睇,多謝師兄分享
回復

Updata
Day: 26-Aug-2015
Time: 22:35
回復

大家好!
好奈冇分享東莞養龜的故事了, 對不起有留意我帖的龜友們!
人就是這樣, 一有些鬆懈, 就會懶下來!!!!
以下故事, 係承接本帖33樓…東莞龜農交流聚會3 ~> 一位不簡單的龜農!
……………………………………………………………
龜農伙伴這一家!!!!!!
話說小弟和伙伴約見東莞龜農C後, 我同伙伴立即回家, 問伙伴媽媽索取一支自己做既鐵打酒, {伙伴是東莞圍村人, 成幢樓都系自己家人, 地下出租左比成衣工廠(香港80年代初有好多呢D小工廠, 1300RMB租不含水電費), 一樓是伙伴爸媽家, 二樓係伙伴一家人(老婆, 仔), 天台…龜池)} 內容如下:
Anson388合伙人: 阿媽,你個支鐵打酒呢!!!!
合伙人阿媽: 你邊處整到呀, 睇過!!!!
Anson388合伙人: 唔係我整到呀, 係隻大公呀…(當時, 我們只有兩只公, 一大一細)!!!
合伙人阿媽: 吓, 龜都用得既咩!!!! 隻大公咩野事呀!!!
Anson388合伙人: 隻大公跪左隻手哦, 比人睇過教甘做, 用鐵打酒搽下隻跪手!!!!
合伙人阿媽: 哦…(打開抽屜)...得番甘多, 夠唔夠呀!
Anson388合伙人: (拿起個瓶望兩望)… 嘩, 比鬼小(小…粗口)…得番甘小唔夠用喎!!!!!
合伙人阿媽: 一時都冇留意用曬, 明天整番兩三支!!!!
Anson388合伙人: 嘩, 咪要成年先有得用!!!!!
合伙人阿爸: (入房)…用…活洛油…得唔得呀(遞給我伙伴)
Anson388合伙人: 哦…Anson388, 得唔得呀????
Anson388: 試下啦!!!!!

圖中就係跪手大公啦!!!!
我既龜農伙伴一家人好簡單, 佢爸媽已經退休, 每天同朋友玩…8張(啤牌13張玩法, 但小了五張)…1蚊注, 已經好開心! 佢老婆在工廠做會計, 下班就回家做飯, 同教個仔做工課!!!! 佢個仔好聰明, 除左個樣, 其他一D都唔似佢阿爸…!!!
另外, 租伙伴屋企地下個成衣廠租客, 他們一家人都是住在工廠內, 每晚11,12點收工, 雖然佢地好忙, 好辛苦! 但睇佢地工作, 會Feel到佢地係冇壓力甘工作, 佢地簡單的, 只係做完眼前的工作! 唔似我地香港人甘, 為生計擔憂, 為供樓擔憂, 為兒女擔憂, 為家庭擔任!!!!!
最後, 佢地既生財工具只係幾台衣車, 幾張剪刀就去接加工訂單了, 雖然技術含量不高, 但…收入就足夠一家人胡口了!!! 我們香港人, 是否有時, 也會羨慕他們呢!!!! 簡單…是最好的!!!!
明天繼續...為跪手南石公, 尋找龜醫的故事..., 敬請留意!!!!
...............................................................................................................
Updata: 27-Aug-2015
~>
話說伙伴按照…東莞龜農C…的放法, 用...活洛油(後來微信C兄, 確認他也是用活洛油)…搽跪手! 兩個星期後, 伙伴叫我上去檢查…大公…跪手情況, 以下是對話內容:
Anson388: (在大水盆取出大公…不放入池, 每天早晚搽活洛油, 中午加水過背比佢飲水, 一小時後乾水) 喂, 點呀佢????
合伙人: 唔知呀, 我覺得佢好左好多!!!!!!
Anson388: (拉下跪手) 唔係喎, 比唔到力我喎, (放佢落地比佢行兩步) 唔得喎, 仲係跪下跪咁行, 佢食唔食野???
合伙人: 食, 小餵D姐, 兩三日餵一次甘羅, 在膠盆佢小活動, 等佢All左先餵!!!!
Anson388: 肯食野就好D!!!!
合伙人: 不如明天問下賣龜料嗰個老闆呀…佢係東莞龜會會長黎架!! 好多人D龜有病, 都搵佢架!!!!!
Anson388: 你個比鬼小, 知道有龜醫生你又唔早講, 而家去啦!!!!
合伙人: 人地收左門啦(當時18:30), 明天先啦!!!!
Anson388: 你有冇佢電話呀, 打比佢啦, 睇下佢走左未!!!!
合伙人: 得啦得啦….你唔好成日甘緊張啦, 我加左佢微信啦, 一陣留個言比佢, 聰日去啦!!!!
Anson388: 你緊張D啦, D龜好貴架! 好啦, 聽日去啦!
合伙人: 那那那,覆左我啦,聽日4點呀!!!! 你個比鬼小, 聽日了唔了到出黎呀???
Anson388: 3點半黎返廠接我得唔得呀???
合伙人: 知啦知啦OK!!!!!
~>
其實伙伴佢自己沒有上網爬文學養龜, 但從尼句...食, 小餵D姐, 兩三日餵一次甘羅, 在膠盆佢小活動, 等佢All左先餵...就知道佢飬野, 係靠自己直覺!!!!!
我沒有搵錯合作伙伴吧!!!
明天我要去日本東京旅遊, 3-Sept-2015才回來!!!!!
下次更新日期: 4-Sept-2015
敬請留意!!!!!!
.............................................................................................................................
Updata: 5-Sept-2015
今次故事的時間, 係主題:治療之後既第二日, 出場的人物如下:
1.        Anson388: 作者
2.        合伙人: 作者拍檔
3.        東莞龜會會長: 東莞有9萬幾個龜會, 大家不要認真
4.        東莞龜農眾: 一群經常出沒於東莞龜會會長店舖的龜農!
~>
時間好快, 到左第日既15:30!!!!
合伙人:  (打電話比Anson388) 喂! 到左廠門口, 你個…比鬼小…出黎門口
Anson388: (上左車) 你個…比鬼小…唔能洗做呀! 冇貨送咩!
合伙人: 叫左第二個送呀, 今晚你老闆今晚又要出去玩, 唔知又要幾多點呀!!!! (伙伴係我公司的主要職務, 係車老闆出入, 有時間會客串幫公司送貨)
隻大公帶左出黎啦, 係後面!
~>
5分鐘後, 到左東莞龜會會長店舖, 店舖門口已經坐左數名東莞龜農眾
~>
合伙人: 啊會長, 尼個就係我拍檔Anson388, D龜全部都係佢買架!!!!!
東莞龜會會長: 哦, 你好! 你香港人呀!!!
Anson388: (托住個膠盆) 係呀, 香港人! 師傅, 隻龜跪左手成個月啦, 幫我睇下佢咩事!!!!!
東莞龜會會長: 膠盆放係地下先, 等我睇下佢!!!!!
東莞龜農眾A: 做乜事隻龜個殼凹左落去甘k型既????
東莞龜會會長: 尼D成十幾年龜, 老身龜係甘樣架!
東莞龜農眾B: (行去膠盆度) 嘩, 攪乜呀! 個龜殼長方型既!
東莞龜會會長: (自信般的咀角向上) 呢D甘粗身既, 係野生架, 殼型順住骨架生, 所以比較方架!!!!
東莞龜農眾C: (走埋黎) 而家仲有野生既咩???
東莞龜會會長: 有, 你會唔會買呀! 5,6千蚊1斤! 香港仔(Anson388), 呢隻你買左幾多錢????
Anson388: 我3年前買既(2011年), 嗰時1隻X,XXX港幣左右, 我買嗰陣, 網店帶左兩隻出來比我擇, 1大1細, 我最後就買左尼隻大既!!!!
東莞龜農眾D: 上網買甘危險, 睇相之後寄比你呀???
Anson388: 唔係, 我係香港網店買架, 直頭約出來睇龜,
東莞龜農眾A: 香港買左, 點上黎呀, 甘大隻???
Anson388: 上來就要自己諗辦法啦!!!!師傅, 上次我地比個龜農(東莞龜農C)睇過, 佢話隻龜應該係交配時整到, 我地已經幫佢每日用活洛油搽隻手, 點解佢都仲係跪下跪下咁既???
~>
東莞龜會會長沒有答我問題, 佢專心地睇住隻龜, 放佢係地下比佢行幾步, 不時拎起隻龜, 拉下隻跪手, 之後又放係地, 比佢行幾斤步!!!!重複重複甘做!
~>
大約10分鐘後, 東莞龜會會長把龜放回膠盆!!!!
Anson388: 師傅佢點呀????
東莞龜會會長: 我拉佢隻手, 佢會間斷性甘比到力我拉番轉頭, 唔似斷骨!!!
合伙人: 冇斷骨咁都好D
Anson388: 甘會唔會係D筋骨/膜出現問題呀???
東莞龜會會長: 跪手同第2隻手, 兩只腳比較, 沒有明顯腫脹, 唔似筋骨/膜出現問題, 但有可能係你地幫佢搽藥, 消左腫!!!!
合伙人: 上次比人睇過(東莞龜農C), 佢話可能係交配時, 或從斜台上跳水時整到(之後已經在斜台加上擋板), 會唔會係甘樣整到???
東莞龜會會長: 你地D母龜, 有冇4,5斤重???
Anson388: 最重嗰隻3斤!!!!!
東莞龜會會長: 可能性好低, 隻公都3斤幾甘大隻, 重要野生龜惡, 你地D母龜都係3斤內, 應該比佢一下攬住就上到, 母龜最多縮脛唔比咬, 但唔會點反抗!!! 斜台上跳水時整到都係唔會, 因為龜手臂上的鱗片好完整, 龜殼也冇事, 所以唔係撞到!!!
合伙人: 甘佢邊處發生問題, 跪手甘奈!!!
東莞龜會會長: 可能龜內部出現問題!!!!
Anson388: 甘點算呀, 有冇辨法確認問題, 對症下藥???
東莞龜會會長: 冇辨法確認問題, 佢而家仲食野, 精神好, 問題應該唔大!!!! 而家可以先為佢打支消炎針, 排除左筋骨/膜發炎既可能性, 之後再留意吧!!!!
Anson388: 嘩, 打針, 危唔危險架???
合伙人: (望住Anson388) 打針好呀, 快D好!
Anson388: 打針好易死龜架, 你知唔知架!!!!
東莞龜會會長: 甘大隻冇事既, 我為龜都唔知打左幾多支!!!!
Anson388: (望住合伙人) 你點睇呀??? 瓜左買返就過萬架啦!!!!
合伙人: 打咪打羅, 冇事既!!!!
Anson388: 打針幾多錢呀???
東莞龜會會長: 比番廿蚊我得啦!!!!
Anson388: 廿蚊甘平!!!! 香港要成4-5百嗰喎
東莞龜會會長: 大陸點同香港呀!!! 打支針都甘貴, 仲邊有人養龜呀!!! 那, 我去準備下先, 一陣你幫我拎住隻龜, 好快既姐!!!!
Anson388: 合伙人, 你拎住佢呀, 我手震!!!!!
合伙人: 你個比鬼少, 生人唔生膽, 無能用!!!!!
東莞龜會會長: (望住合伙人) 那, 你拎住龜, 龜底板向住我
合伙人: 甘呀!
東莞龜會會長: (左手hold住龜跪手前掌, 針打入前掌關節位置)
龜: (不停打震, 標尿!!!!)
東莞龜會會長: (酒精綿花, 按住打針位置) 攪惦!!!!
Anson388: (口震) 係咪咁打架???
東莞龜會會長: OK啦, 呢兩日乾養先, 記住比佢食水, 同曬下太陽, 多D留意佢既情況, 三星期後再比我睇下!!!!!
合伙人: 而家佢可以食乜野???
東莞龜會會長: 龜料啦!!!! 唔好比佢食生口野住, 兩三日餵一次好啦!!!!
Anson388: 唔該曬!!!!
~>
由於字節已到了9萬8, 所以更新於54樓
回復

Updata
Day: 2-Aug-2014
Time: 1:06
回復

今次借個位, 寫篇外傳!!!
那些年, 我們一起上班射波為了排隊迫入動漫展的日子!!!!
話說小弟我係伊巴謙域球迷, 今次PSG巴黎聖日耳門來香港進行表演賽, 小弟我當然約埋三五知己, 入場睇波!!!!!
7月10日上午9:00發售門票, 負責買飛既朋友已經一早部住台電腦, 務求要買到好坐位, 欣賞比賽!!!!!!

日復日的等待, 終於等到比賽當日了, 朋友們話玩大佢, 一齊請假中午殺入動漫展, 之後直落去大球場睇波!!!
當日, 我們相約中午在灣仔地鐵站集合, 食個午飯後就一起殺入會展!!!當我們行到酒店天橋的時候, 我當堂打個凸!!!!!條龍尾都唔知屈左去邊度!!!! 當時我有問自己, 為什麼要來, 為什麼要甘辛苦自己, 我入到去有野買嗎, 為什麼要來!!!!!!!
說時快, 終於行到條龍尾!!!!!! 以下是我和朋友對話的內容:
~>
我: 到底在這個位置(消防局對面), 要排幾奈, 才可以入到去???
朋友A: 大約排一個鐘到, 才入到去!!!!
我: 嘩, 太陽係正頭頂, 點排呀!!!
朋友B: 好快既姐(已經打緊手機遊戲P&G)
我: 你兩隻野當然時間快過啦, 甘我點呀!!!! 我手機都冇裝遊戲, 網又冇得上(我同老婆是共用一個pocket WIFI的, 當日佢上班, 所以我冇得用)!!!!
朋友A: 都叫你用 I-phXXX 架啦, 又要玩服古, 用洛基呀!!!!! 底死!!!!
~>
幾年前來動漫展, 排隊都覺得係一種享受! 以前冇甘多手機遊戲,  同身旁唔認既人, 一邊排, 一邊吹係消磨時間既唯一選擇! 吹完左邊吹右邊, 前面嗰個聽到有趣又轉身同你吹, 後面排到操又叫吓, 吹緊既又一齊叫, 一齊小, 都不知幾開心, 幾過癮!!!!!!
而家, 排隊你冇台手機, 你都幾頭癢吓!!!! 世界變, 你唔變, 到最後受苦既都係自己!!!!!!
明天一早要上東莞工作, 休息先!!!!
~>
好繼續!!!!!!!!
半小時之後, 排到去買飛個位, 入場費35元, 真係有點貴, 但可以回味下童年, 比錢啦!!!!!

由買飛位置要行一段路, 才到達展覽場地! 在途中, 見到好多人玩Crossplay, 嗰陣我問朋友, 我地下次來, 要唔要都玩下!!!! 朋友聽到立即在袋裡, 取出一頂帽, 叫我帶上頂住先(朋友身上成日有尼D無為野)!!!!!!!

入到會場, 見到有個攤位, 25蚊有得玩攪珠抽獎!!!! 見個攪珠台幾得意, 就比25元玩一下, 同時叫朋友幫我影張相!!!
唔攪由事可, 一攪就跌粒橙珠出來, 對下個獎品LIST...Yeah...三獎!!!!!(六合彩三獎又唔見我中!!!!)

行下行下, 見到有一個攤位賣公仔和帽, 其中有一頂...海賊王...系列既帽!!!!! , !!!! 190HK!!!!! 但真係好得意, !!!!!

時間真係過得好快, 話甘快就18:30!!!!! 我同朋友講, 6點半啦, 要買野就快D啦, 我地一陣要飛的去大球場呀!!!!
朋友話唔洗甘早去麻, 7點3先走啦!!!! 我話入到去仲要買傑志球衣支持港隊!!!!朋友問你唔係入去睇伊巴謙莫域咩? 你應該著巴黎球衣先係架, 為什麼著傑志呀?????我答...我接受唔到係自己主埸, 著外隊既球衣羅!!!!!

當晚, 見到傑志先開紀錄, 我成個人叫左出來, 我仲大叫話我唔介意一比零完場, 守住佢!!!!
最後比數係2比6, 難免有D失望(伊巴謙莫域系甘而, 都入到兩粒加無數助攻及個人突破...只係差個火箭罰球冇出現到, 總括來講...收貨啦!!!!), 但見到傑志D球員甘落力踢, 最後仲可以打進多一球....我只可以講.....我收貨羅!!!!!!
好了, 講到尼到先!!!!下星期等我影多D龜相, 繼續...我和朋友在東莞養龜的日子, 敬請密切留意!!!!!!

回復

Updata
Day: 31-July-2014
Time: 1:18
回復

Updata
Day: 28-July-2014
Time: 20:49
回復

加溫養..大得快...但之後冇咩用...
還是慢慢冷水養啦...
我自己都養左小小
回復