香港龜友論壇

查看: 6787|回復: 57
打印 上一主題 下一主題

(#54樓加了圖片)更新:5-Sept-2015_那些年, 我們一起在東莞養龜

樓主

數: 2人
地點: 天台
龜種: 南石, 大頭青, 巴西龜, 草龜
養龜前準備:
天台起池(5000RMB)
開井(5000RMB, 最後D水污染左, 冇用到)
買藥(500HK, 一支都冇用到)
買PH計, 雜質計, 溫度計(700HK, 冇用到)
養龜原因:
朋友原本想用二十萬買兩台模切機在家生產3M標籤(假野), 賣回自己工作的公司, 佢仲叫我幫佢搭路!
我同佢分析利弊後(我有同佢講你不如養龜, 成功率比你做標籤高), 佢放棄左!!!!!!
當晚, 我同佢飲完酒, 佢車我返酒店! 我沖完涼準備訓時, 佢打比我同我講, 不如我地一齊養龜.....
我同佢講, 你咪玩啦, 你真係當我講真架!!!!!
之後佢同我講......係呀, 問下你一唔一齊玩......
最後我同佢講...等我度度先(最後, 我當然有玩啦)!!!!!!!
感想:
開始時我成日指指點點, 成日同朋友吵架, 又話比D麥佢地食, 又話應該點管理.....
最後才知道......冇料係我, 在香港養兩隻苗都出事, 佢打理D龜, 隻隻生猛有力, 今年仲有苗出, 真係多謝佢!!!!!!

每次我上來, 都會聽到D龜跳水既聲音

有D植物, D龜有安全感!!!!!

第一隻出埸...大頭青女

第一批下池既巴西龜其中一隻, 因為新池要試水, 所以我地就用巴西龜和魚仔試水, 佢三歲了!!!!!

明天待續.......

更新 ~ 2014年7月24日
在天台養龜的好處:
1. 天然陽光, 通風, 龜兒活得快樂
2. 地方大, 可以一體化龜兒既生活區, 生育區, 在穩定既環境, 母龜比較肯生蛋!!!!
3. 容易營造天然溫差, 龜兒覺得邊度舒適, 就走去邊度(佢地過冬會在水裡, 唔係仲冬D嗎???? 真係唔知佢地)
4. 在池裡, 可以養2至3斤魚仔, 比佢地追下有D運動(主要目的係試水, 魚仔冇事, 龜兒冇事!!!!!!)

天台養龜的壊處:
1. 天台下一層既天花板會發酵, 要成日油(佢屋企, 關我鬼事)
2. 盜竊問題 (成村親戚, 佢爆人就差唔多)
3. 多蚊 (要從植物管理下手, 剪掉過長的葉, 多洗過濾器)
4. 清潔花時間 (佢每兩個月會放曬D水, 擦掉青台! 佢洗關我鬼事)

我與朋友 ~ 投機 ~ 養龜的心態!!!!!!
1. 在能力範圍內投機...(而家...龜和Setting...用了50,000萬HK, 每人25,000HK)
註: 佢原本想用20萬~投機~養金錢龜, 我之後同佢分析, 我們沒有經驗, 不懂養龜, 東莞附近也沒有專業的龜醫生! 而最重要的, 就是我們不懂什麼是一只好龜, 健康既龜, 純種既龜, 所以我們不能一開始就養高價既龜種! )
2. 在興趣範圍內投機...(比較容易成功, 因為有愛, 願意付出)
3. 選擇一條合適既投機路線, 要攻...就養苗, 要守...就養種!!!!(我和他都是AC米蘭, 意大利國家隊球迷, 所以就努力去防守吧)
4. 互相信任, 我入龜, 佢打理(龜在佢家裡, 條村仲係佢主埸, 佢可以反起我...所以我要學下做人既手腕了!!!!!)

我和朋友與大頭青的故事!!!!
我是負責入龜...因為三年前一次錯, 被一位香港龜販騙我以9000元, 買入了兩只大頭青母龜!!!!
我之前同該龜販有交易, 買了兩只南石種龜@兩斤一只, 其中隻公係落山龜, 不是全品, 但沒有所謂, 因為我知道野仔係做種既首選(兩只龜我係自己走上大陸的, 一隻放入背包, 一隻放入手拉喼, 跟住奶粉走私客後面過......我.....成功左.....奶粉走私客.....失敗左)!
由於我好滿意兩只龜, 以為她是一位有信譽既龜販有好貨賣, 所以我再託她幫我找多兩隻南石女, 但要在羅湖交收....
當日在羅湖交收, 當時她叫我不要打開放在王老吉盒內的龜打開, 費事包番佢, 我信左佢, 找尾數走人!
當晚我回東莞, 在朋友家打開王老吉, 一睇個背就覺得有D唔妥, 反轉隻龜.....放射紋....心知玩完, 睇埋另一隻.....玩完!!!!!
我朋友在樓下羅啤酒上天台, 問我有什麼事, 我流著眼淚同佢睇....我比人呃左, 對唔住.....
我朋友羅起隻龜, 睇下左, 又睇下右, 之後同我講......有什麼不同呀?  咪又係甘大隻.....唔係石金錢咩???? 差唔多之麻!!!
我同佢講南石同大青既外表和價錢分別, 佢想了一想, 之後問我.....純種嗎????買多隻...大頭青...公咪一組羅!!!!!
朋友之後講: 得啦, 出去飲酒啦, 7投!!!!! 留馬尿...打口庄都冇左啦, 今晚你請!!!!!

商場就係甘, 弱肉強食, 你不小心, 冇人可憐你!!!!!!!
我冇恨龜販, 有時我都會同佢買下野, 吹下水!!!!
多謝你為我安排了寶貴的課堂!!!!! 做生意.....你學下野先啦Anson388!!!!!!

下圖是我為兩只大青女安排的野生大青公, 我已注入念力, 要佢大力D X 死佢兩個!!!!

明天又放D相, 待續.......
.....................................................................................................................................
東莞龜農交流聚會
話說朋友佢成日都會叫...自己D龜農朋友...上來天台, 分享自己的南石龜組, 以下是部份的交流對話!!!!
龜農朋友A
飬龜年資: 佢話19幾20年(朋友在交流當日才知道, 同佢由細玩到大)
龜種: 南石, 最近轉左黃緣
交流對話:
Anson388朋友: 到了, 尼到就係我既龜池....

龜農朋友A: 哦, 有綠化幾好

龜農朋友A: 每池也有獨立過濾, 基本設置到位!!!!!

龜農朋友A: 南石龜呢???
Anson388朋友: 呢池...
龜農朋友A: 吓, 得一池, 你養左幾多只???
Anson388朋友: 兩公四母!!!
龜農朋友A: 吓, 你又話用左3萬幾買龜咩???
Anson388朋友: 一萬元起池開井, 呢度兩萬幾龜!!!!
龜農朋友A: 吓, 你唔係成池收咩, 邊有人甘養龜架!!!!
Anson388朋友: 我朋友(Anson388)話, 龜要一隻隻買才好, 一池收成本高, 質素也沒有保證, 又話一池收既龜會有好多近親, 出D苗會唔健康!!!!!
龜農朋友A:  吓, 唔係呀, 咁D龜收到幾時先可以打爆D池????
Anson388朋友: 我朋友(Anson388)話, 要用野生龜來打種, D苗...黑手黑腳黑殼...甘先至靚!!!! 佢係香港搵左成年, 先得兩隻!!!!
龜農朋友A: 吓, 而家仲有野生龜, 真係要睇下!!!!
Anson388朋友: 那, 呢隻!!!!!!

龜農朋友A: 吓, 你尼隻龜係唔係細個時營養不良呀, 個背都唔高既, 仲有D K 型!!!! 還有呀, 佢係咪水腫呀, D手腳咁大隻既!!!! 你睇下(開手機, 上網, 開...(上帝)龜網... 交易區...成池放南石) 南石係甘架麻!!!!! 呢隻野, 你買左幾錢呀????

Anson388朋友: 龜價連港中運費 X,XXXHK
龜農朋友A: 甘貴, 傻既, D香港佬都冇腦架!!!!! 大陸買都係1700元人民幣一斤之麻!!!!!!
Anson388朋友: 呀, 你個...比鬼小(東莞常用問候語)...1700蚊買四年龜之麻, 仲要成池買, 成二十幾萬呀!!!!! X,XXXHK呢個價買隻...老種返來都平啦!!!!!!花地灣買要...成皮水(東莞話...成萬意思)...呀!!!!!!(我地買龜時, 去花地走左轉, 四圍問價)
龜農朋友A: 隻龜好老咩??????
Anson388朋友: (已經唔想同佢講)
~>
龜農朋友A之後低價賣曬D溫室龜比收龜佬, 轉養黃緣! 但由於買入了剛下山的貨(花地之前好多), 好多都是口內有勾, 有內傷的龜, 導致大量死亡, 損失慘重!!!!!!
~>
明天分享另一個...龜農朋友B...的對話, 敬請留意!!!!
......................................................................................................................................................

評分

參與人數 3威望 +12 收起 理由
我愛中蜂 + 10 多謝分享
mwsin + 1 多謝分享
XMEN + 1

查看全部評分

回復

沙發
ching, 今年出左咩苗?
回復

板凳
期下一編!!
回復

地板
回復 GOLDhk 的帖子

上年出草龜苗(5元ㄧ隻嗰D),今年出南石苗,草龜苗!

恭喜  發表於 2014-7-24 12:08
回復

回復 anson388 的帖子

我會放苗相分享, 多謝關注
回復

5蚊一隻要賣幾多隻先回本?
回復

回復 PP-HK 的帖子

我地主力龜得池半(南石(三公五母),大頭青(一公兩母)各ㄧ池)
還有三個池,甘咪放D巴西龜,草龜入去養羅,唔好甘悶
有次佢釣左條大鯉魚,放左入個池到,得閑上去睇下佢,幾開心!
回復

草龜: 唔賣,自己養,送比人玩
南石,大青: 苗太小,得七隻,賣麥鬼呀,養大左先算!
回復

等待
回復

anson388 發表於 2014-7-24 13:04

草龜: 唔賣,自己養,送比人玩

努力呀, 將來龜大成人益吓龜友。
回復

回復

加油加油
回復

回復 beejjb 的帖子

多謝C兄關注,日日更新!
回復

回復 beejjb 的帖子

每天會加㸃內容,請關注,多謝!
回復

回復 Yingpig1129 的帖子

會日日寫D字,貼D相,煩請多㸃關注!
回復

回復 ylcathy 的帖子

多謝支持!
回復

回復 751 的帖子

請包容我的文筆,多謝關注
回復

Updata
Day: 25-July-2014
Time: 1:32
回復

圖文並謬,好睇過紅Van,多謝分享!
回復

回復 浩洋凰 的帖子

煩請多多關注, 每日也有更新, 多謝收看
回復