香港龜友論壇

查看: 11612|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

淘寶買龜嘅小分享~想知或有興趣嘅就入一入黎=)

樓主
首先姨個post唔係想激起罵戰,亦都唔係鼓吹人地係淘寶買龜
更加唔係宣傳!
所以如果我見到有罵戰會即刻del post!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
其實好多人覺得係淘寶買野好正常,但一講到話淘龜啲人就好激動&驚訝
但我覺得淘多一两次就變得好平常……
其實第一次淘龜係幫朋友淘,淘五隻草龜苗
我記得個時運左四日先落到黎香港(中間夾左個星期日)
個時我地都好驚話一落到黎會死或全軍伏沒……
好彩收到個時啲苗係安全,除左一隻有白眼之外……
但白眼個隻用左一星期係醫番好嫁,仲改埋名叫白眼=)
姨個就係第一次淘龜嘅經歷~
至如第二次嘅淘龜係自己淘嘅!
我個時係睇淘寶個時手痕,心痕!
所以…………淘左隻地圖龜(底甲4-5cm<-間店寫)
但實際上我收到嘅係有5.幾cm
比佢講嘅大,姨次用左三日就到!
其實我好中意姨隻龜,因為我收到個時係無腐皮,斷甲淨
淨係勁活潑勁神經質,不過養左三日先開口
開口之後個日放佢係窗台下面晒太陽個時,
亦都因為神經質得濟爬到勁高跟住推開個頂,跳左落街
我番佢個時係冇晒知覺,但半個中后有番知覺之後帶去睇獸醫,用藥用左兩個禮拜之後都係因為內傷太重走左………………
我唔開心左勁耐…………………………
我亦因為咁吸收左教訓!以後淨係帶龜落樓晒!!
一係晒uvb燈算!!
第三次就亦都係最后一次……………………………………啩
今次就係淘寶見到黃耳苗減價先買!
個網就寫有3-4cm仲要係2014苗,但我收到就係一隻3.5cm,另一隻3.7cm
其實姨次個間店係勁少人買,仲要冇埋人留comments
所以有啲博下嘅心態買!
不過我收到個時我堅開心!!
我買左兩隻!兩隻都超令仔!!!
齊甲,冇白眼,冇腐皮,大食,熟水性,識沉水!!!
至於佢話嘅2014苗,我諗應該係啩……
但姨兩隻龜係收左肚臍蛋黃嘅!!
咁姨三次就係我嘅淘龜經歷!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~除左龜之外呢!我仲買左其他龜野嘅!!
我買左一支暖管連安全膠套!
一個濾水!
一個uvb同一個uva膽!
一個燈夾!
可能係我好彩!全部都用到!!仲要幾好用!又平!
支暖管仲要係識恆溫,比如話我教去27度
咁如果支野feel到啲水唔多27 度就會自己發熱
如果feel到啲水有27度就會自己熄!
可能支支暖管都係咁啩,不過啲水溫都好準下!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
跟住就到我嘅淘龜心得!
基本上我淘龜嘅時侯,我都一定會揀間店嘅地方
多數淘寶嘅龜店係主要大多數都係廣州同上海,北京都有
當然我會一定揀廣州嘅龜店!因為同香港係最近!
我諗如果快嘅就兩日收到!
但我係集運嘅關係所以一般要多一至兩日!
另外啦,就係睇間店嘅已售賣數同客人嘅評價
已售數量越高就越信得過,同埋記住睇評價
有啲評價仲會貼埋圖㖭!當然啲評價一定會有好有壞!
所以要自己衡量!
而你可能會好奇淘寶啲店會點包啲龜?!
其實淘寶一般嘅店都會用膠盒,盒裏面會有啲,濕嘅青苔
保持濕度同空氣,最重要係防止啲龜會撞傷!
然後會將個膠盒放入個塞滿報紙嘅紙皮箱!
個膠盒係會打幾個口,唔好比啲龜焗親,
而個盒嘅大細一般都又你買嘅量又或龜嘅大細而分,
最重要嘅係記得如果你要買啲要用電嘅龜龜用品,
要事先準備一個變腳插,因為淘寶個啲係全部兩腳!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
好喇,跟住姨度可睇可唔睇!!!
因為我會講下啲價錢~
以下嘅價錢係我個時買嘅價同埋係唔包運費,以人仔同一件咁計嘅!

草龜苗~$3.5
地圖龜~$27
黃耳苗~$11
10.0uvb膽~$65
uva膽~$11
燈夾~$16
50w暖管連安全膠套~$30
濾水器~$16
如果有關淘龜嘅野仲想問嘅就务comments
我識答嘅都會答=)

回復

沙發
啲龜龜同龜野會後補
回復

板凳
多謝你嘅分享!我覺得e個post有用。
回復

地板

唔謝多謝~
我見無乜人講過,未幫大家打好姨個神秘嘅面紗
我打左咁長,希望多啲人睇同回啦

回復

回復 suzukewai 的帖子

多謝分享
回復

·
回復

我都淘過龜同埋一d養龜既器材,器材相信好多人都淘過,所以冇乜好講,但淘龜我就想講下少少。
第一,其實好多淘寶店一聽發香港都唔會發,就算佢話發,都可能發唔到,因為有d客服都唔知香港發唔到,到發貨前,快遞公司吳收客服先會通知你退款。
第二,包裝樓主講左,其實都ok,但係呢d包裝for龜苗就ok,如果買比較大的龜,死亡率都幾高。
第三,速遞問題,順豐應該係最快,但賣家發唔到順豐因為順豐檢查相對其他快遞公司比較嚴格,所以用其他快遞如果有delay就有可能下世再見喇。用集運就更加慢,要等入左國內倉之後你俾錢又再轉運到香港。
所以我買個1次之後都冇再淘寶龜仔喇,果次買5隻草一隻平背,平背到宜家2年喇大隻左好多冇乜問題。草就死下一隻死下一隻,宜家得翻一隻,可能係我養得唔好,定係平背粗生呢
回復

SuperPig 發表於 2014-6-28 14:49
我都淘過龜同埋一d養龜既器材,器材相信好多人都淘過,所以冇乜好講,但淘龜我就想講下少少。
第一,其實好 ...

我三次都唔係順豐,所以冇咁嘅問題!
我係用多寶集運!
集運個一邊係收到貨先比錢所以好快!
我最耐都係試過四日,連埋集運!
個五隻草龜苗,我個fd仲養緊,養到越黎越大隻!
因為我個三次嘅淘龜都未試過啲大不愉快野,
所以我會繼續淘=)
其實我最大都係個隻地圖
所以唔知大龜死亡率高==

回復

我都唔係順豐,個送貨著自己衫,我都唔知咩公司,不過今天發貨聽日收到,快到嚇死人。我果陣唔多識養,可能呢個係主因,一收到龜果陣其實狀態都幾好
回復

其實你同客服講啲龜係去香港,不過只要寄去集運個到就得!
快遞個邊就唔會點理你!(搵食姐,唔好煩我!)咁嘅心態
叫佢揀啲大嘅,健康嘅,
佢都會聽你講揀啲大嘅,始終佢都驚你啲評價!
回復

我果陣驚集運太慢,會焗死。同埋最好秋天買,夏天30幾度仲要係個盒入面都幾係野
回復

SuperPig 發表於 2014-6-28 15:13

我都唔係順豐,個送貨著自己衫,我都唔知咩公司,不過今天發貨聽日收到,快到 ...

始終淘龜咁遠水路,
隻龜啲腸胃一定唔好
通常我一拎到啲龜都會放佢係陰暗嘅地方靜養!
隔一兩日先落糧!
而且啲糧要慢慢一日一日咁加!
直至啲糧同正常份量為止!
我嘅正常份量標準係佢地個頭嘅大小!
回復

上國內的龜forum,d人都話收到要靜養2.3日先喂,不過我應該唔會再淘,屋企冇位
回復

D龜好得意
回復

我都有睇 但係龜款好少
回復

一直都知淘寶穩唔穩陣 多將分享
回復

SuperPig 發表於 2014-6-28 15:16

我果陣驚集運太慢,會焗死。同埋最好秋天買,夏天30幾度仲要係個盒入面都幾係野:lo ...

有啲係有冰包!
咁就唔驚焗死!
不過要加錢……
而我係覺得春天買最好!
回復

Stevewong 發表於 2014-6-28 15:43
我都有睇 但係龜款好少

淘寶啲龜勁多名唔同香港
例如刀背旦佢地叫剃刀龜,鱷龜叫覇王龜咁……我姨幾日係淘寶見到有受左精嘅龜蛋買㖭==
好似廿幾蚊四隻!
如果你真係有心搵你可以客服到問佢有冇!
同埋都常冬天秋天,淘寶上啲龜嘅種類係少啲!
回復

鱷龜好似都係叫鱷龜,不過凸背佢地叫大鱷龜,平背叫小鱷龜。
回復

一直都想試下,睇完師兄分享都吾係幾敢去淘~
回復