香港龜友論壇

查看: 3179|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

龜缸有蟲.......

樓主
喱2日我2只忍者都唔食糧..起初以為可能太飽..只係留意情況...
但係岩岩洗缸抽水時發現有5-6條蟲呀..
D蟲係血紅色嫁....請問有冇人知D蟲同我我2只忍者唔食糧關唔關事嫁?
我依家已經洗過晒個缸同所有嘢喇......請問大家我依家仲要點做呀.....
thanks...........
回復

沙發

你平時俾咩佢地食架?佢地D屎係點?
如果係排果凍(啫喱)--->原蟲
生肉好易會生蟲,
如果係原蟲要睇醫生
要幫佢地杜蟲啦!
普通杜蟲可以用metronidazole M藥
不過食幾多唔清楚,可以爬文或到魚街問下,
唔放心建議搵醫生睇睇
回復

板凳
車厘妹 發表於 2014-6-14 13:44
你平時俾咩佢地食架?
生肉好易會生蟲,
要幫佢地杜蟲啦!

佢地平時食糧嫁咋...只係朝早一餐...
請問我要點杜蟲呀.........感激...!
回復

地板
回復 車厘妹 的帖子

請問我要點杜蟲呀.........感激...!
回復

回復 loveva_bb 的帖子

首先你要搞清楚係缸有蟲定係你龜痾屎入面有蟲請看看以下POST
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=48310

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=87362&highlight=%E6%9D%9C%E8%9F%B2

回復

回復 車厘妹 的帖子

我見D蟲同喱D差唔多..不過我見係血紅色嫁..唔知會唔會係同一樣嘢呢?

甘我依家係唔係應該試下放粗鹽落缸先呀.......

回復

食糧應該少機會會生蟲,
我懷疑你缸有蟲多D,
你換過新既濾器濾材睇定D先,
亂用杜蟲藥對龜健康會有好大既傷害
回復

影你龜仔情況影埋屎同蟲,
O甘先會有多D人幫到你
回復

我念你隻龜唔食野應該唔係紅蟲問題 紅蟲係蚊蟲 係搖蚊蟲唔會針人的 我個缸前排超多
你要清洗密D濾水器 個缸如果有魚仔就會解決到問題 (我地平時買黎餵魚仔果D紅蟲就係搖蚊蟲)
回復

回復 車厘妹 的帖子

蟲嘅相

琴日洗完缸之後留意到佢地係比之前活躍返D...仲不停游水..睇落精靈好多..
今朝我照舊用手示意有嘢食..佢地又回復返之前甘跟住我只手走黎走去(前2日係完全冇反應..D糧放到咀邊到推走晒嫁)仲搶食TIM.........
另外我都再有留意水同缸底都搵唔到再有蟲........
回復

回復 Italyroma 的帖子

YES.....真你有D似金魚街見到個D紅蟲呀..

其實我平時3-4日就會沈過濾
1個星期就會大洗成個缸嫁喇......
但係今個星期遲左2日洗.....(唔知會唔會關究喱......)

但係龜龜今日好似正常左小小......但係都好膽心.
回復