香港龜友論壇

查看: 2452|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

請問一下......

樓主
最近隻食蝸開始不吃東西了...
最初見佢成日合埋眼,以為眼炎就浸了龜精靈,
但浸左一星期左右發現問題仍在。
沒有開口呼吸和流鼻水,有浮水但沒有側身,
不過合上眼時見到眼皮是有點白,
請問是什麼問題呢~_~?

另外,可能開冷氣的問題吧...隻金花有點感冒的病徵,
有浮水側身,昨天開始不吃東西,都幾常爬上石
昨天喂食時突然開口呼吸幾下...而且有聲的
但今日又冇開口呼吸和流鼻水的,
請問這又要怎樣處理?
因為不久前已經有兩隻龜因肺炎走左,所以今次買定黑藥了- -
不過...黑藥要點用= ="?

麻煩各位師兄幫忙!
沙發
點解要只龜吹冷氣呢?
回復

板凳
我隻黃肚同你隻食蝸一樣病症
我宜家幫佢浸更龜精靈
回復

地板
回復 chikin3151 的帖子

呀...唔係要隻龜吹冷氣...係我家客廳開冷氣,D龜係客廳到
回復

而家將龜仔移離客廳未?
既然早前已經有兩隻龜出左相同問題,
當然必須改善飼養環境!
回復

hin104 發表於 2011-8-25 00:21
我隻黃肚同你隻食蝸一樣病症
我宜家幫佢浸更龜精靈

請問你的龜龜咩病, 你同佢「浸」龜精靈?
回復

happyghost666 發表於 2011-8-25 12:28
請問你的龜龜咩病, 你同佢「浸」龜精靈?

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... p;extra=&page=1
浸龜精靈比起直接滴落患處 龜龜會舒服d
回復

hin104 發表於 2011-8-25 13:12
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10193&extra=&page=1
浸龜精靈比起直接滴落患處  ...

可以講, 溝水浸龜精靈, 係完全冇用,
因為浸, 作用係俾佢飲,
龜精靈係皮膚病藥, 要直接搽患處,
我睇到你個post, 你隻龜龜多數係眼炎,
要用藥直接滴眼, 如果龜精靈唔得, 你就試下用 ZooMed RetiTurtle Eye Drops 啦,
另外, 如果佢唔開口, 又因為唔食野而顯得虛弱的話,
你就同佢浸 Reptoboost 或者類似的營養粉啦。
回復

回復 豬仙人 的帖子

現在一開冷氣就會放到廚房/廁所啦0_0!
回復

回復 happyghost666 的帖子

即直接滴藥落去還是用綿花棒抹上去?
回復

曉玥 發表於 2011-8-25 13:46
回復 happyghost666 的帖子

即直接滴藥落去還是用綿花棒抹上去?

兩者都可以,
最好就係睇個患處有幾大,
如果患處係細既, 就係用棉花棒好D。
回復

happyghost666 發表於 2011-8-25 13:47
兩者都可以,
最好就係睇個患處有幾大,
如果患處係細既, 就係用棉花棒好D。 ...

原來如此!明白了!
先謝謝師兄~
另外,我另一隻龜應該怎麼辦呢?
回復

曉玥 發表於 2011-8-25 13:50
原來如此!明白了!
先謝謝師兄~
另外,我另一隻龜應該怎麼辦呢?

你另一隻有肺炎徵狀,
你可以同佢用 Genoptic Eye Drops 滴鼻,
早晚各一次, 滴完之後乾放10-15分鐘等藥力吸收,
然後放回自由活動,
點解我建議先用 Genoptic Eye Drops,
因為一來比較平, 十幾蚊就夠你用好多次,
二來係大圍獸醫都教你用黎醫龜龜肺炎, 有專業保證,
三來其他藥物藥力較強, 如果龜龜係BB, 就可能比較難受。
如果你用 Genoptic Eye Drops 都冇起色,
先改用黑藥或者抗生素啦。

另外, 我係C姐/妹來的。
回復

happyghost666 發表於 2011-8-25 13:17
可以講, 溝水浸龜精靈, 係完全冇用,
因為浸, 作用係俾佢飲,
龜精靈係皮膚病藥, 要直接搽患處,

但直接滴落去可能會太「拿」..搞到佢係咁爪隻眼..
情況可能更差
回復

hin104 發表於 2011-8-25 14:08
但直接滴落去可能會太「拿」..搞到佢係咁爪隻眼..
情況可能更差

如果你用龜精靈, 我建議你用棉花棒搽佢眼眶外圍,
如果用 ZooMed 眼藥水, 就直接滴唔駛怕,
總之龜精靈溝水浸, 係完全錯。
回復

happyghost666 發表於 2011-8-25 14:12
總之龜精靈溝水 ...

唔該哂C兄你
回復

happyghost666 發表於 2011-8-25 14:08
你另一隻有肺炎徵狀,
你可以同佢用 Genoptic Eye Drops 滴鼻,
早晚各一次, 滴完之後乾放10-15分鐘等藥力 ...

其實我之前兩隻都有用過Genoptic Eye Drops滴鼻的,
不過可能冇乾放一陣,所以唔見藥力orz...
沒記錯的話是不是一次2滴?

原來是師姐0_0失敬失敬ww
回復

hin104 發表於 2011-8-25 14:14
唔該哂C兄你

唔駛唔該, 我唔係C兄來的...
回復

happyghost666 發表於 2011-8-25 14:12
總之龜精靈溝水 ...

但佢係咁周圍動...我都只係輕輕咁用棉花棒「hi」佢隻眼..
回復

曉玥 發表於 2011-8-25 14:15
其實我之前兩隻都有用過Genoptic Eye Drops滴鼻的,
不過可能冇乾放一陣,所以唔見藥力orz...
沒記錯的話 ...

如果係龜BB, 一次一滴都夠了,
如果底甲有5cm以上, 就要多少少。
回復