香港龜友論壇

樓主: cw219
打印 上一主題 下一主題

養龜龜嘅日子

樓主

大家好 我係一個中三女學生黎我呢就養過幾次龜龜全部都係巴西b
頭幾次養因為冇經驗 又係就冬天先買所以死得好快
我嫲嫲都係養龜 兩隻由手掌咁大養到30cm左右 因為好耐冇去嫲嫲到唔知宜家幾大
之後姑媽係街執到隻草龜拎比嫲嫲養
點知 比佢兩隻大龜咬斷一半尾 冇咗patpat邊殼
因為咁我唔想佢再比大龜咬 叫嫲嫲比我養

一養養咗4年 但係佢心靈一直冇變 好驚人..
但係佢好食得

之後 心血來潮係上年8月問過媽咪 同家姐一齊去上水彩園買龜龜
買咗兩隻巴西b
因為我地都係中學校冇乜錢可以買到暖管過濾器個啲
只係用一個普普通通嘅膠箱 石仔比佢地

佢地兩個係冬天黎之前食咗唔少龜糧!!!

一見到我同我家姐拎龜糧個樽就即刻衝過黎
未開都係咁望住我同龜糧係咁爬
為咗想佢地認得我地用手餵 唔知得唔得haha

到咗12月 佢地食量愈黎愈少
我地知咩事..驚又養死驚佢地因為眼炎傷風而死
所以放少啲水用毛巾包住佢地 一係佢地自己爬入去

係1至3月期間因為學期考試同ut冇乜理佢地..
不過會比水佢地飲又買咗個新野佢地
之後佢地眼腫..我不斷比眼精靈佢地

佢地又唔食野 搞到我同家組都好驚
不過到宜家4月 養咗230日!!
食返野又好精神咁爬爬爬

第一次養咁耐!!!陪我過咗個好凍嘅冬天
宜家爬唔停haha

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
polar9212 + 1
MichaelL + 1 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
回復 Mike記 的帖子

thankkalll
我睇一啲文章話 龜龜過到第一年冬天就唔洗怕之後嘅冬天
加上我屋企冇其他位可以放過濾器個啲
爸爸同媽咪都話冇位可以讓出黎亦曬電
所以佢地話咁樣養就ok
係我得幾歲我屋企都有養12隻龜
佢地都係咁養@@
我有將草龜同兩隻巴西分開養
冇事嘅!
回復

板凳

thzzzzz!!!其實幫咗我唔少
因為我都唔係幾識

我嘗試儲錢去買燈個啲啦
因為我唔想佢地死得快
如果我去姑丈屋企帶埋兩隻龜去
有燈曬 我姑丈養陸龜所以帶埋佢地曬下燈都好
回復

地板
thzALL
回復

我會放個箱係床 每朝個太陽都曬到我床 又熱又曬 岩佢地!
我每朝都比佢地晒
佢地會自動自各爬上石曬甲
回復

回復 小迪迪 的帖子

得意吧><
回復