香港龜友論壇

查看: 2127|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

養龜龜嘅日子

樓主

大家好 我係一個中三女學生黎我呢就養過幾次龜龜全部都係巴西b
頭幾次養因為冇經驗 又係就冬天先買所以死得好快
我嫲嫲都係養龜 兩隻由手掌咁大養到30cm左右 因為好耐冇去嫲嫲到唔知宜家幾大
之後姑媽係街執到隻草龜拎比嫲嫲養
點知 比佢兩隻大龜咬斷一半尾 冇咗patpat邊殼
因為咁我唔想佢再比大龜咬 叫嫲嫲比我養

一養養咗4年 但係佢心靈一直冇變 好驚人..
但係佢好食得

之後 心血來潮係上年8月問過媽咪 同家姐一齊去上水彩園買龜龜
買咗兩隻巴西b
因為我地都係中學校冇乜錢可以買到暖管過濾器個啲
只係用一個普普通通嘅膠箱 石仔比佢地

佢地兩個係冬天黎之前食咗唔少龜糧!!!

一見到我同我家姐拎龜糧個樽就即刻衝過黎
未開都係咁望住我同龜糧係咁爬
為咗想佢地認得我地用手餵 唔知得唔得haha

到咗12月 佢地食量愈黎愈少
我地知咩事..驚又養死驚佢地因為眼炎傷風而死
所以放少啲水用毛巾包住佢地 一係佢地自己爬入去

係1至3月期間因為學期考試同ut冇乜理佢地..
不過會比水佢地飲又買咗個新野佢地
之後佢地眼腫..我不斷比眼精靈佢地

佢地又唔食野 搞到我同家組都好驚
不過到宜家4月 養咗230日!!
食返野又好精神咁爬爬爬

第一次養咁耐!!!陪我過咗個好凍嘅冬天
宜家爬唔停haha

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
polar9212 + 1
MichaelL + 1 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
thanks for sharing..................
回復

板凳
無錢亦有無錢既養法,真係要講興趣同耐性,支持妳
回復

地板
為左自己既龜仔,你要加油啊~
回復

濾水器都好緊要
養水龜~~養水係好緊要
暖管25w 都係幾十元
有潔淨水 曬下太陽 足夠食物 就會快高長
希望龜龜健康快樂
回復

多谢分享你养巴西龟的故事
回復

Like!!!!!!
回復

每日換水仲好過用過濾
巴西亦都唔驚凍  香港既天氣絕對冇問題
回復

回復

回復 cw219 的帖子

有d文章話唔好比龜b冬眠喎!查實叫父母每個月買一樣水龜用品唔得咩?一次過就話未必肯姐!例如今個月買個一百蚊多d嘅爬蟲夾燈罩,加個好平嘅Philips射燈。下個月就買個過濾器。天氣轉涼先買支25W暖管(玻璃嘅有危險)。
加油呀!有d擔心你二隻龜b大咗會咬隻草龜。
回復

每人都有自己一套養龟經
條條大路通羅馬
個無濾水,要勤换水
有可能可以養到2300日都得
回復

回復 Mike記 的帖子

thankkalll
我睇一啲文章話 龜龜過到第一年冬天就唔洗怕之後嘅冬天
加上我屋企冇其他位可以放過濾器個啲
爸爸同媽咪都話冇位可以讓出黎亦曬電
所以佢地話咁樣養就ok
係我得幾歲我屋企都有養12隻龜
佢地都係咁養@@
我有將草龜同兩隻巴西分開養
冇事嘅!
回復

継続努力、養亀亀有時候不需要好多或好貴的器材、簡単環境都可的。
自己早年再養亀時、最初不太認識如何養、都領好多亀亀不能好好生存。
直至認識如何養好亀亀後、才領亀亀健康成長。
自己給心機養的話、将来就算亀亀不能生存、都問心無 。
回復

網上d文章五花八門,都唔知邊d啱,邊d點人。我自己爬文就鍾意比較唔同嘅文章,再加上自己嘅分析,選擇自己覺得啱嘅觀點嚟相信。我自己估計獸醫嗰d文章最可靠。
我反而見過一篇文章話龜龜每次冬眠都係一次大考驗,只適合高手執行。加上巴西龜喺原生地都唔知會唔會冬眠?
龜龜應該有幾十年命,查實養唔到幾十年就死,應該算養得唔夠好。龜龜都係生命,我哋做得佢哋主人,就應該盡力養好佢哋。我父母同你父母有d相似,都係認為養龜粗養就得。我父母以前都養過好多隻龜,通常幾年就死,有d超命硬先養到十幾年。有d養到個殼軟晒,變埋形,最後病死埋。
射燈真係強力建議買,佢哋係冷血動物,要久唔久走去射燈下調節體溫,食飽後尤其重要。濾水器就未必一定要買。暖管喺涼/凍嘅天氣都係強力建議買。e d設備基本上唔佔位置。
e d設備用好少電架咋!對電費嘅影響好少。屋企嘅冷氣機、暖爐、電熱水爐嗰d電器先至係電費嘅元兇。
回復

睇吓你點同父母爭取嘅姐!上網爬多d文,慢慢教育父母一個正確養龜嘅方法,當然要用d婉轉d嘅方法啦!
真係唔好意思!你發篇分享文章,我就喺到長篇大論,教三教四。我都係新手,總之就一齊努力啦!
回復

回復 Mike記 的帖子

thzzzzz!!!其實幫咗我唔少
因為我都唔係幾識

我嘗試儲錢去買燈個啲啦
因為我唔想佢地死得快
如果我去姑丈屋企帶埋兩隻龜去
有燈曬 我姑丈養陸龜所以帶埋佢地曬下燈都好
回復

新手一名~大家一齊努力
回復

thzALL
回復

唔洗Thx!係我多館閒事至啱!
帶落街曬太陽咪仲好,有熱力又有紫外線,天然嘢最好,但係射燈都最好有。提議先爬吓有關曬水龜嘅文章。如果帶去姑丈到,走來走去,d龜可能會驚,有壓力,特別係龜b。加上陸龜d射燈唔知會唔會太勁?
回復

巴西B
回復