香港龜友論壇

查看: 2186|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

有條件免費送《珍稀黃緣》+《養龜與風水》各一本

樓主

第二本書無拍片

有意龜友須上載自己
紅十字會的捐血卡(須自行遮蓋私人資料及姓名)

衛生署的捐贈器官卡

2012年至31-8-2014時段內兩間以上香港法定慈善機構捐款見銀碼收據(須自行遮蓋私人資料及姓名)
以上三項之合照, 並說明照片內捐款共銀

書只送一套(共兩本, 全新), 並非先到先得.
如多於一人參與, 將送捐款共銀最多之一位龜友.
31-8-2014 晚間凌晨零時截止.
九月初約時間晚間於太和火車站交收.
為公平起見, 交收時或要出示照片中實物作證明.

如無人參與活動自動取消(希望唔好發生)
如有原因令本人相信照片有造假或含惡作劇本人有權取消其領取資格(希望唔好發生)
如成功送出, 希望收取人取書後回po說明一下.
本人表達能力弱, 上面以外未想到未提及之細節本人有最終解釋權.
(本人見人血腳軟不敢捐血, 亦少捐錢, 政治取向為愛國愛港之所謂五毛. 如不喜勿參與, 謝謝)

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
wongfafa + 10 功德無量

查看全部評分

回復

沙發
師兄你以上三項條件到有
回復

板凳
不如你簡單d列出出售價格.標籤做善事.收到錢自己損出做慈善.(自己決定)我諗會多d人支持你
回復

地板
我覺得無人得閒為左150蚊哂咁多時間,其實做到上面一條我覺得好好了……始終關乎面子問題

Agree x3  發表於 2014-3-20 12:37
Agree x2  發表於 2014-3-9 16:59
agree  發表於 2014-3-9 14:17
回復

回復

條件這樣嚴格
回復

師兄有時做野要諗下人地點諗……條件三仲要比完錢都未必拎得,之後仲要等到九月,仲要係太和交收都算,你只係送得一套好心就唔好攪到送黃金咁啦,有無人會有心想睇一本書,等足半年就為左果150蚊呢?師兄開既條件苛刻到呢……

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
songshu + 2 一針見血

查看全部評分

回復

殺破狼 發表於 2014-3-9 10:32
我覺得無人得閒為左150蚊哂咁多時間,其實做到上面一條我覺得好好了……始終關乎面子問題 ...

Sorry, 師兄, 首先, 送嘅係兩本書, 150蚊應該比較難係香港市場上買到。。。再講我係想答謝對社會有貢獻嘅人,  先提出送贈作心意,  善長用手機影相貼上嚟應該一分鐘就做到。。。而且我無強制龜友參與嘅, 覺得唔合適可以忽略, 將書留俾有興趣嘅人。。。 另外我從無考慮過咁樣牽涉咩面子問題, 不偷不搶, 推廣善行同養龜, 對面子有咩影響呢。。。   多謝意見
回復

殺破狼 發表於 2014-3-9 15:55
師兄有時做野要諗下人地點諗……條件三仲要比完錢都未必拎得,之後仲要等到九月,仲要係太和交收都算,你只 ...

師兄, 做開善事嘅人, 做三十件三百件事都無實質回報嘅。。。 不過佢地唔會計較囉, 好多人都唔係為報酬而奉獻社會。不如你為人諗吓, 善長做善事我無直接得益嘅, 其他人住處距我遠近我控制唔到, 要包來回的士或者送上門先合理嗎。到九月就交收唔等同要等到九月嘅, 逼切需要可以去買返嚟睇又得嘅。。。如果你覺得送區區三百蚊野俾素未謀面嘅人應該無條件大量免費送, 而且時間地點要遷就收受人, 我都想見識吓, 可以示範吓嗎。  
回復

我上面3樣野都有,16歲開始捐血,銀包由18歲起袋住器官捐贈卡,有張捐3舊水俾SAVE THE CHILDREN既收據。
回復

908a 發表於 2014-3-10 13:37
不如你簡單d列出出售價格.標籤做善事.收到錢自己損出做慈善.(自己決定)我諗會多d人支持你 ...

多謝建議 不過我今次小小禮物係想報答貢獻左社會嘅人, 唔係想捐錢做善事
回復

回復 herbalchung 的帖子

wow, u re so gd
回復

呢個做法幾得意…
值得大家試行…
回復

good ideal wo ~
回復

幫推!努力!
回復

好似冇乜反應...
或者啲書真係冇吸引力, 或者真係冇乜人做開善事, 或者有師兄講左面子問題令到其他人覺得認領會變成無面...
唔知會唔會最後都冇人要...
回復