香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: seira2242527

邊隻碘酒好用d ?

其實,以我個人見解,通常消毒劑來講,用來發揮消毒效能既系溶液入邊既氧化劑,所以我就會判斷邊個溶液入邊既氧化劑較強
根據wiki,聚維酮碘溶液就含9.0%至12.0%的可用碘,而便利妥碘酒既碘含量就系10%,因此可見,兩個溶液中的碘濃度都差不多,甘下一步就可以比較氧化劑強度啦。
甘聚維酮碘溶液入邊可能有其他氧化劑,但應該來講最主要既氧化劑都系碘,而便利妥碘酒既氧化劑當然都系碘,佢地既碘都會透過還原為碘離子既過程,起到殺菌作用
甘講左甘多結論就系,甘既然兩個消毒劑入邊既氧化劑都一樣,姐系話氧化能力同樣,消毒能力一樣,而且濃度差不多,因而唔需要甘介意用邊一個消毒劑。
有錯,請師兄指出
回復

两隻差不多都是消毒殺菌
回復

聚維有專用於水產生物,對水濃度干倍液用於浸泡龟只無不适反應。龟池、缸消毒好帮手。
回復

唔好意思,我想問問我隻珍珠龜皮膚上生左一點點白色,是否都適用呢隻藥水?
回復

借問聲各位 聚維酮碘溶液 可否倒在龜缸內當平時消毒嗎

我的龜缸 28cm X 45cm 水深 10cm
回復