香港龜友論壇

樓主: 霸氣浩
打印 上一主題 下一主題

uva 同 uvb既效用

樓主
霸氣浩 發表於 2011-8-19 10:16
以我所知 uva 系用黎代替太陽既熱能 令爬蟲有足夠既熱力消化食物 同埋 令佢有活力 同埋食慾
uvb就系令爬蟲 ...

其實係網上一直公認又流的好多資料, 係唔正確架.
就好公認乜品種陸龜, 乜品種水龜, 要用2.0, 5.0, 8.0, 或10.0 UVB, 係完全唔正確既.

另外就係UVA, UVA係紫外線, 而唔係熱力, 市面上所有的爬蟲專用的UVA加熱燈, 根本都是沒什麼UVA, 而只是商家的商業廣告式口號, 搞到依家人人都習慣將熱力加溫燈, 亂咁講成係UVA燈, 完全唔再關注UVA, 而唔認識UVA的作用啦.

UVA先至係引發色素, 人去晒太陽會晒黑, 就係因為D UVA, 而唔係UVB.

--

另外, 唔係好清楚你兩位爭議乜wo.
不如大家平心靜氣, 明確提出比大家研討下啦?
回復

沙發
ah林-3- 發表於 2011-8-19 11:11
咁如果豹龜最熱可幾多?
因我個木箱只係24"而已-.-''

白天溫度32-35c,夜晚24-26c. 幼龜用32-33就得啦.
回復

板凳
ah林-3- 發表於 2011-8-19 11:14
喔;s.. 其實溫控係咩黎架?
我記得好似係一個物體?

溫控, 係溫度控制開關, 佢有一個外接測溫針, 你可預設溫度, 一到左預設溫度, 就立即自動關上電源, 當溫度低過預設, 就又自動打開電源.
回復

地板
christal琳 發表於 2011-8-19 10:30
回復 霸氣浩 的帖子

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

有一樣好容昜比人誤會既, 就係UVA, 同熱力之別.

陸龜係冷血動物, 佢需要靠外來既加溫, 先至有足夠既活力.

D爬蟲專用的UVA聚光燈, 係冇有用既UVA, 但係佢係一個加熱燈黎既, 而養陸龜係必需要有加熱燈, 以便係室溫達唔到佢需要既溫度果陣時, 就用加熱燈使達到適合的溫度.

但由於爬蟲專用的UVA聚光燈, 係冇UVA之餘又特貴, 所以係可以用好平既普通聚光燈膽來做加熱燈, 因為兩者同樣係冇UVA, 同樣只係加熱及同時照明之用.

所以, 爬蟲專用UVA燈係可有可無, 但加熱燈係必需有而不可無.
普通聚光燈膽來做加熱燈, 最好係用Halogen鹵素燈, 因為鹵素燈的顯色(CRI)性照明特皆, 而且還比普通膽耐用.

而關於UVB, UVB是同龜的皮膚光照作用, 產生Pre-D3, 同時加上熱力, 助陸龜將食物中的維他命D, 轉化成D3, 令陸龜可吸收食物中的鈣質, 如缺了D3, 則無論陸龜食了多少鈣, 也難以吸收的.

但所謂要同時加上熱力, 係要幾多度呢? 其實係要24c-35c, 在24c就算有強力UVB, 也是只能轉化小量D3, 而到左28c, 就己大增大量D3了, 到30c就更強D3, 超過35c就D3冇乜大增加啦. 實際上已足夠幫助既溫度係28-35c. 所以當室內溫度有28c或以上之時, 唔開UVA燈或加熱燈, 只開UVB燈係完全冇問題既.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

Johannchan 發表於 2011-8-19 17:40
我only用EXO TERRA 既UVB 10.0 (13W) 近距離夠曬啦!  溫度有31度, 有UVB 又同時有UVA wo, 三合一

你地有冇 ...

你100%比EXO TERRA騙了.

Exo-Terra Repti Glo 10.0 26w, 都已經係超低UVB輸出到, 遠遠達不到最低要求, 免費送比你都唔好用.
Exo-Terra Repti Glo 10.0 13w, 根本都已等於冇UVB了.

原因:

UVB燈之........... (危險警告)
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387
各燈的強度:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 19:49
係;`!!
但我想問..
我而家無開uva燈,都有成31度@@

都沒到32c.
回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 19:50
喔;s 原來溫控可以自動關上電源@@
但ching大約出面賣幾多錢一個呢?

呢個有上下限.

回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 20:54
但我之前開左燈~
都有35-38度-.-'''
都差吾多成40度都黎;a_a

養龜就係要控制到適合的溫度. (32-35c)

一般的方式是: 買幾個唔用瓦數既加熱燈, 隨天氣換到溫度適合.

好D既方式是: 買一個瓦數比冬天實際需要大20-30%的加熱燈, 串接上一個調光器, 咁就全年任你調任何溫度.

再高級既方式是: 買一個瓦數比冬天實際需要大20-30%的加熱燈, 串接上一個調光器, 再串接到溫控.

頂級既方式是: 全部燈全年自動, 如下圖:

回復

ah林-3- 發表於 2011-8-19 20:55
咁ching; 魚街應該有得賣吧?
ching你都有用??

我住係紐約架, 點知魚街有冇賣呢.

我係用類似我上文劃果張圖咁, 全年自動. 不過我重覆習小小, 各燈可自由升降, 全天模擬室外從早上, 到晚上的陽光之亮度, 熱力, 色溫, 顯色性, UVB強度, 其中各各, 各自全天每個時段的變化.
回復

Johannchan 發表於 2011-8-20 15:29
好.... d 人話太陽下一個星期曬1個鐘就夠了!

太陽: 正午直射陽光, UVB 162uw/cm2

果D係唔明既人亂講.

凡只素食的陸龜, 皆需UVB來轉化吸收鈣; 而陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽光高UVB下, 就會變成生理功能可快速運作進行, 而能縮短時間的.
其實基本上, 假設室外每天必有陽光, 你也每天帶龜到室外曬足一小時, 回箱後亦是需要UVB燈, 因為哪怕龜已吸收了鈣, 也亦是需要長時間持續的UVB/UVA (UVB燈本身亦必有UVA)去讓鈣質沉澱, 否則一兩年不會看到有什麼事, 而以後就會出現種種問題. 比如隆背, 也是其中的一種.

回復

Johannchan 發表於 2011-8-21 08:31
最近, 我在此論壇看到兩篇文章, 談及2009年FDA全面禁止UVA & UVB 燈含有UVC !  所以現時的所有美國牌子不管 ...

有兩點你搞錯左啦:

1) 故意降低功率, 唔係用黎Cut UVC, 而係Cut低波UVB.
2) 你要儘快退左你個UV錶啦, 你果個錶係UV指數錶, 而唔係UVB錶, UV指數測出的唔係UVB. 用黎測UVB或UVA, 係完全冇用, 唔會有正確數据架.

全球至今一直只有一間公司生產到輕便型UVB錶, 從來都冇第間公司生產到架. 呢間公司就係:

http://www.solarmeter.com/model62.html
回復

霸氣浩 發表於 2011-8-21 07:22
甘你用開咩燈同埋每日用幾耐 定系你全天然太陽?

我係正在打算用3-10年, 研究一下邊種setting, 係性價比比得上陽光, 同邊種setting會超越陽光.

我D龜分兩組養, 一組凡有陽光之時, 皆從8:00am晒到2:00pm, 當中唔比山洞或遮陰處, 只比水盤. 另一組終生不見陽光, 係遠离窗口18呎處用43吋開放箱室內放養, 佢地可自由出入, 出箱有3x5呎活動範圍.

箱外setting用Zilla 36" T5管, +兩條36" T5HO全光譜6,000k光管 + 三個反射300%的光管反光罩, + R40 150w射膽 + 光暗制, + UVA管(真正的UVA管/膽, 係完全冇熱力), 箱內setting一樣, 不過再多左兩條36" T5HO全光譜4,300k-4,500k光管, 用黎彷日出及黃昏.
回復

anthonywoo 發表於 2011-8-21 11:29
回復 waiman 的帖子

基本上,香港一般是沒有退貨的。

Oh! 係Wo, 唔記得左Tim, 咁用ebay放左佢得唔得架?
回復

anthonywoo 發表於 2011-8-21 11:29
回復 waiman 的帖子

基本上,香港一般是沒有退貨的。

Oh! 係Wo, 唔記得左Tim, 咁用ebay放左佢得唔得架?
回復

Johannchan 發表於 2011-8-21 12:18
1) 你岩, 因為280-290nm 都很危險, 因很接近UVC.

2) 係, 我呢個錶係平既, 但都可以測290-390nm...測UVA+U ...

接近UVC危險的係280-285nm.

係唔得既.

你果個表係TN TN2340UV表, 傳感器頻譜290-390nm, 但係佢係測平均值.
而 "爬蟲UVB" 表係280-320nm, 而且並唔係測平均值.

1) 由於一個10.0 UVB, 有10% UVB, 30% UVA, 所謂測平均值, 就會測左去UV最高峰處為準UVA果度D數值, 而加上部份UVB數值, 實際得出個數值, 係UVA為本.

2) 但因為玻璃可擋98%的UVB, 咁如果用3-4塊玻璃去擋曬D UVB, 咁係咪在同樣高度之下, 用冇玻璃的數值, 減去有玻璃的數值, 就得出UVB的數值呢? 答案係已完全得出UVB數值, 但係呢個並唔係UVB燈廠, 或其它養爬的人所講的UVB數值, 因為你果個只係UVB的數值, 而UVB燈廠或養爬的人所講的係 "爬蟲UVB" 數值, 兩者係完全唔同既, 原因係唔係UVB所有波段都能有效的去造D3, 而廠家所說及用來控制與測試UVB的都是指 "爬蟲UVB" 波段, 而唔係 "UVB" 波段,

3) 咁最後用黎做試支UVB燈, D UVB係咪已經巖巖哀老到左要換燈得唔得呢, 答案亦係唔得, 因為誤差太大, 原因係因為支管D光譜的袞老特性係, 高波段比低波段袞老慢好多倍, 如果你唔加玻璃, 咁因為支UVB燈冇曬UVB, 但係D UVA都重係有好強既, 所以唔能夠實際知重有冇有效的 "爬蟲UVB", 如果如加3-4塊玻璃, 得到的數值又得唔得呢? 答案亦係唔得, 因為爬蟲UVB波段弱曬之後, 亦係重有唔弱既UVB既, 所以你會計來計去都難以實際知道, 到左要換燈的真實數據.

4) 另外就係唔同牌子的10.0有唔同的UVB峰值波段, 而當一個燈佢既UVB峰值波段係係高UVB波段之時, 咁你果表係可以係支燈在1-2個月前就已冇曬 "爬蟲UVB", 但係果表重可以測到有夠強的UVB.

Sorry. 唔劃曲線圖, 真係有D難說明, 我D中文又差, 寫到一舊舊咁, 希望可以睇得明我講乜啦.
回復

Johannchan 發表於 2011-8-22 03:25
多謝指教, 咁請問咩wavelength 先係龜要的UVB 呢?

總UVB是280-320nm, 而一個造D3, 好的UVB燈是285-304nm, 請看圖中黑線, 黑線是造出D3的效率, 最高效率波段是在298nm, 而生產控制一個燈的波峰值正好是在298nm, 是很有難度的. 很多雜廠他有強UVB, 但波段在307nm甚至更高, 因此, 他雖有UVB但其實際不造D3, 或只造極微少D3的.

回復

waiman 發表於 2011-8-22 12:07
總UVB是280-320nm, 而一個造D3, 好的UVB燈是290-304nm, 請測圖中紅黑線, 黑線是造出D3的效率, 最高效率波 ...

藍色線是爬蟲用的Solarmeter 6.2專業UVB錶的感應探頭, 雖廠家宣稱他的專業探頭是響應280-320nm (即平均值), 但實際上它的專業探頭是響應260-332nm, 它是從探頭收到數据之後, 將數据輸入IC以公式運算, 轉成以280-307nm為本, 並以298nm為峰值而再運算, 然後將得出的數据輸出到LCD顯示出來.

Solarmeter 6.2 UVB錶, 是所有廠家一致用的測試及較準儀, 全球沒別家能生產出這種輕便UVB測試儀, 並非電子部份或探頭部份技術困難, 而是電子部份和探頭部份技術非常容昜, 難就難在他的專業運算公式, Solarmeter UVB錶賣的是, 他的專利的專業運算公式.
回復

Johannchan 發表於 2011-8-22 05:40
"正午直射陽光, 可見光98,271 Lux, UVB 162uw/cm2, UVA 2,438uw/cm2. 比例是UVB 0.5% : UVA 7.5% : 可見 ...

陽光型野外的龜, 在中午是會躲著太陽, 而躲在沒直射陽光的樹叢陰影或石縫陰影處, 以防被曬乾水份死亡, 但此時所躲藏的陰影處也有UVB 70-120uw/cm2.
回復

Johannchan 發表於 2011-8-22 13:00
多謝講解得咁專業, 好感動啊!!!

但係太陽都制造唔倒呢條理想curve wor... ==' ...

Mega-Ray可以.
回復